Mnenje o skavtih (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Meggi -> Mnenje o skavtih (22.10.2009 13:37:24)

Ali poznate kaj delo skavtov? Ste bili kdaj člani, morda otroci?

Ena mi je malo na hitro predstavila. Malo se otroci naučijo samostojnosti,..

Hvala za vsako info!




sazi -> RE: Mnenje o skavtih (22.10.2009 13:43:30)

az sem bila tabornica doooolgo časa - supr stvar in močno upam, da bo všeč tudi mojim otrokom
kakšen info ti lahko dam?
med letom smo se dobivali 1x na teden po pouku (skupine enake starosti), sem in tja smo šli kak vikend v hribe, poleti pa za 10 dni na taborjenje




uškinamama -> RE: Mnenje o skavtih (22.10.2009 13:46:55)

A so skavti in taborniki enako? Ker vem, da pri nas so skavti organizirani v okviru cerkve in potem hodijo na zimovanje, duhovne vaje... Zdaj sem v dvomih , da so to taborniki...ma ne, kar skavti so, 




Anuška79 -> RE: Mnenje o skavtih (22.10.2009 14:00:49)

Skavti izhajajo iz krščanskih vrednot in delujejo v okviru cerkve, taborniki pa so njihova 'necerkvena' različica. 




Gordana-3 -> RE: Mnenje o skavtih (22.10.2009 14:22:27)

taborniki so super. pri nas v slo delujejo skavti v okviru cerkve, taborništvo pa je organizacija, ki vključuje mlade ne glede na spol, starost, versko prepričanje, politično prepričanje ... v bistvu za vse. taborniki slovenije so tudi člani svetovne skavtske organizacije. v bistvu so taborniki skavti, le da jih pri nas rečejo taborniki. skavtske organizacije v okviru cerkve so nastale po letu 1991.
drugod po svetu imaš laične skavte, katoliške akvte, muslimanske ipd.




bskrle -> RE: Mnenje o skavtih (22.10.2009 15:11:17)

taborniki so laični skavti.
Vsem je skupna vzgoja, stik z naravo, druženje. Srečanja imajo enkrat tedensko, potem pa še zimovanja in letovanja. Je pa res,da imajo skavti tudi duhovnega pomočnika. Prvič slišim,da bi bile posebne duh. vaje za skavte.




puppa -> RE: Mnenje o skavtih (22.10.2009 22:51:53)

Eh... sem napisala cel roman, pa me je ven vrglo...

Meggi... če te zanima skavtstvo in delovanje v njem, mi piši na ZS!




Luni -> RE: Mnenje o skavtih (23.10.2009 9:33:42)

Meggi, imam dva skavta doma. Nisem poznala tega, razen tabornikov, dokler se nisem sem preselila. Obstaja spletna stran skavtske organizacije: http://www.skavt.net/
Moja otroka in jaz smo super zadovoljni. Učijo se vrednot, katere tonejo v današnji družbi v pozabo: spoštovanje, zaupanje, vedno pripravljen pomagati, ne razlikovati......Volčiči, to so tamali skavti, pri nas od 3. do 5. razreda, se pri nas dobivajo enkrat na 14 dni v soboto popoldan, četa, to je naš sedmar, pa vsak petek za eno uro. Če je vreme lepo, gredo ponavadi v naravo, pot pa jim kaže neka zgodba. Vsako leto imajo zimovanja, pomladovanja, poletni skavtski tabor. Naša četa je bila letos v Črni pri Colu: skoraj golo preživetje. Otroci se hkrati naučijo skupnosti, potrpljenja,.... Verjetno je skupnost tabornikov zelo podobna organizacija, vendar saj veš: kakor kje-tako za skavte, kot za tabornike........nekje so večji plusi za ne, drugje za druge, čisto odvisno od vodstva. Naša dva opažam tudi doma, kakšno spremembo v odnosih povzroči takšno gibanje: veliko več potrpežljivosti, veliko več spoštovanja in še bi lahko naštevala. Jaz sem res zelo  zadovoljna




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (23.10.2009 10:01:51)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




sazi -> RE: Mnenje o skavtih (23.10.2009 11:05:38)


IZVIRNO SPOROČILO: živka

Moje mnenje: nikoli ne bi šla med skavte ali tabornike...., če bi otrok sam hotel naj poskusi. Tisti tabori so prekruti, v vsakem vremenu, ko jih je lani popolnoma zalil dež so dobili neka stara oblačila, hrana minimalna, nezdrava, s strogim nadzorom, popolno ločevanje punc in fantov, z ločenimi šotori, če se družijo, so kazni, prvi dan jim poberejo mobitele in vse sladkarije... Po drugi strani pa se vodje nažirajo s krofi, telefonirajo in spijo skupaj.... imam pač negativno mnenje.


Kot je že ena napisala - kot pri vseh stvareh obstajajo dobre in slabe skupine. Na žalost je tole o čemer pišeš res grozno in nesprejemljivo. Taborniki, kakršne poznam jaz, niso taki. Očitno gre za rod z zelo slabim vodstvom.




jakaracman -> RE: Mnenje o skavtih (23.10.2009 11:07:27)

Meni so bili taborniki zoprni že v osnovni šolo.Skavti so se pa itak razbohotili šele po 1991.




srki -> RE: Mnenje o skavtih (23.10.2009 12:36:36)

Jaz bi si kaj takega želela, da bi se pri nas dogajalo, pa ni nobenega, ki bi to začel, ki bi organiziral. Kaj čmo, smo majhen kraj, nobeden pa ni verjetno za to usposobljen.

So pa verjetno res dobre in slabe strani, odvisno tudi od "skupine" in organizatorja.




Rožica I -> RE: Mnenje o skavtih (23.10.2009 19:12:35)


IZVIRNO SPOROČILO: živka

Tisti tabori so prekruti, v vsakem vremenu, ko jih je lani popolnoma zalil dež so dobili neka stara oblačila, hrana minimalna, nezdrava, s strogim nadzorom, popolno ločevanje punc in fantov, z ločenimi šotori, če se družijo, so kazni, prvi dan jim poberejo mobitele in vse sladkarije... Po drugi strani pa se vodje nažirajo s krofi, telefonirajo in spijo skupaj....

--------------
Moj sin je tabornik že par let.
Bil tudi na taboru, od koder govori o samih dobrih izkušnjah [sm=smiley1.gif]. Poznam večino vodnikov in vodnic- krasni mladi ljudje, ki se povsem volontersko ukvarjajo z našo mularijo. Toliko pozitivnega in dobrega kot je v teh ljudeh, dandanes težko najdeš!
Žal mi je zate, da si imela takšno slabo izkušnjo. Sama otroka vedno spremljam na taborniške sestanke in se vsakič par minutk tudi pogovarjam z vodniki (sprašujem kaj bodo počeli, včasih se tudi priključim kakšni igri...), skratka, spremljam zadevo in če bi se moj otrok tam slabo počutil, bi mi definitivno to tudi povedal, tako da bi lahko ukrepala.




puppa -> RE: Mnenje o skavtih (23.10.2009 19:54:48)

IZVIRNO SPOROČILO: živka

Tisti tabori so prekruti, v vsakem vremenu, ko jih je lani popolnoma zalil dež so dobili neka stara oblačila, hrana minimalna, nezdrava, s strogim nadzorom, popolno ločevanje punc in fantov, z ločenimi šotori, če se družijo, so kazni, prvi dan jim poberejo mobitele in vse sladkarije... Po drugi strani pa se vodje nažirajo s krofi, telefonirajo in spijo skupaj.... imam pač negativno mnenje.


Odgovorila ti bom kot nekdo, ki je dolga leta deloval v skavtstvu 8tudi kot voditelj).

Meni osebno je bilo vedno najbolj neumno, ko sem morala staršem za vsako taborjenje, izlet... razlagati ZAKAJ ne smejo imeti mobitelov, zakaj je program tak kot je, zakaj od otrok pričakujemo to kar pričakujemo...
Oprosti, če en najstnik 10 dni ne zdrži brez mobilca, potem je z njim nekaj hudo narobe. In ja, da se pobira telefone - obstaja tehten razlog za to. Si predstavljaš kakšna odgovornost je na voditeljih? Si predstavljaš kako bi zgledal tabor, če bi imel vsak svoj mobitel? Ne? No, ti pa jaz povem.... Mladi ne bi spali celo noč, ker bi se klicarili iz šotora v šotor, si pošiljali SMS. pri mlajših so mobiteli prewpovedani zaradi domotožja. Si že doživela, da se ima skupina otrok zelo lepo, se smeji, uživa, potem pa kar naenkrat pokliče ena mama, punčka se seveda javi... in nato 20 jokajočih otrok, ker jih je klic te mam spomnil na dom 9in na to, da mamic in očkov ni zraven. Si tolažila teh 20 otrok? Ne? No, jaz pa sem.

Ponavadi si starši kar dajo reči, da so pač ena pravila in jih upoštevajo. Najdejo pa se cvetke, ki pritečejo na tabor v sekundi dvajset samo zato, ker se voditelji nismo javili na telefon - itak, da se nismo, če se pa ukvarjamo z otroki, bože mili. In se najdejo starši, ki sprašujejo voditelje, kako otroci gredo ponoči na WC. Ja, bože, kaj naj vaši 12 letni hčerki še rit obrišem al kaj? (ok to govorim za izvidnike in vodnice (11- 15 let), mlajši itak skoz spijo v hiši, in so voditelji z njimi 24/7.
Poudarek pri skavtstvu je na tem, da so otroci čimbolj samostojni. Logično, da imajo voditelji nadzor nad vsem in, da so tam zato, da pazijo na otroke. Vendar pa... otroci so veliko veliko več sposobni kot mislite starši.

Zmotilo me je tudi to - ločeni šotori so ti groza?
Zdaj pa povej kako bi se ti zdelo, če bi tvoja 15 letna hči spala v šotoru skupaj s 15 letnimi fanti? Super, a ne? pa bi se ti tudi potem zdelo super, ko bi "slučajno" tvoja hči zanosila? (ok, grem v sarajnosti, vem, a je to čisto možno).









puppa -> RE: Mnenje o skavtih (23.10.2009 20:08:30)

Pa da ne bom sam besno kokodakala.

Torej, malo organizacijskih in drugih informacij.

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov je sestavljeno iz stegov (krajvenih enot), ki so locirane po vsej Sloveniji. Večinoma je stegi delujejo v okviru posamezne župnije, ni pa nujno.

Najmlajši - Volčiči in volkuljice so zbrani v Krdelu. Življenje in delo sloni na Kiplingovi Knjigi o džungli. otroci se naučijo živeti skupaj v krdelu, v prijaznosti, potrpežljivosti, sočutnosti. So edina veja, ki na taborih praviloma ne spijo v šotorih, ampak so nastanjeni v hiši (stara župnišča, domi duhovnih vaj). Voditelji so z njimi 24 ur na dan. Pomembno pri volčičih je - ambientacija. To pomeni da se na taborih spremenijo v indijance, kekce, stare slovane...

Naslednji so izvidniki in vodnice (11-15). Je najbolj dodelana veja v skavtstvu. temelji na življenju v naravi, sožitje z njo. Mladi so organizirani v vode (največ 8 oseb). vsak član v vodu ima svojo funkcijo (vodnik, kuhar, gospodar...). Vsak vod ima svojo zastavico (na katero morajo paziti, sicer sledi odkupnina).  in svoj klic. Tabori izgledajo tako, da fantje in dekleta spijo ločeno po šotorih za 8 oseb. Kuhajo si sami (v kuhinjah, ki si jih izdelajo sami). Punce ponavadi kar obvladajo kuhinjo, fantje pa včasih pojedo tudi kak napol kuhan riž. Ampak verjemite - nikogar zaradi tega še nipobralo, je pa veliko smeha na ta račun, ko obujamo spomine. Vodi tudi delujejo samostojno - 2x na mesec se dobijo sami in izvedejo program, ki so jim ga dali za nalogo voditelji.

Najstarejši so popotniki in popotnice (16-20). za njih je značilno, da nimajo stacionarnega tabora, ampak z rukzaki in šotori potujejo po Sloveniji, včasih tudi po tujini. Poudarek je na služenju bližnjim in v osebni rasti.
Ko človek dopolni 20 let (včasih tudi prej) če želi vstopi med voditelje. Opravi različna izobraževanja in napredovanja.

Hm... a še kaj ?






Eillish -> RE: Mnenje o skavtih (23.10.2009 20:22:01)

Tudi jaz sem bila pri skavtih in moram se strinjati s puppo, da skavtstvo pomaga otroku pri osamosvajanju, pa tudi pri pridobivanju samospoštovanja in socialnih spretnosti. Če bi imela možnost, bi otroke z veseljem vključila.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (23.10.2009 20:36:01)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




puppa -> RE: Mnenje o skavtih (24.10.2009 19:21:26)

IZVIRNO SPOROČILO: živka

1. Sem pa že potovala okoli s katoliškim zborom, bila na letovanju in moram reč da to ni noben trening osamosvajanja ampak prej zapostavljanje, izivanje usode, zanemarjanje otrok.

2. Telefon pa je zato, da pokliče, če se kaj zgodi in je lahko vedno pri imetniku, saj ni nujno, da je priklopljen.

3. Meni se zdijo ta pravila, neko hudo pretiravanje in prevelika skrajnost za otroka v današnji dobi.

4. Kar se pa tiče, da bi moja hči spala v šotoru s fanti, me popolnoma nič ne moti, če bo zanosila pa je na njej, do takrat bo pa že vedela kaj o zaščiti in ostalih metodah.


Potrebno je sprobati zadevo in si nato ustvariti mnenje.


1. Kake veze ima katoliški zbor in letovanje z njim s skavti? Kot bi jaz rekla, da ne grem z budisti letovat, ker mi je en hare krišna pokazal jezik.

2. Telefoni na taborih SO. Imajo jih voditelji, ki staršem dajo svojo številko, da jih lahko starši kontaktirajo oz. da voditelji kontaktirajo starše. In verjemi. V primeru nesreče, poškodbe, bolezni, prevelikega domotožja voditelji to NAREDIJO. Aja, pa še to - ful si optimist, da bodo otroci/mladostniki imeli telefone ugasnjene.

Meni osebno to teženja, da naj otroci imajo telefone, pa da morajo starši svojega otroka VSAK DAN slišati pomeni le eno - popolno nezaupanje voditeljem. In se sprašujem v čem je smisel, da dajo starši otroka na letovanje (šola v naravi, skavti, letovanje na morju) če pa nimajo toliko zaupanja v voditelje, da bodo verjeli, da bodo skrbeli za njihovega otroka.

3. že ustanovitelj skavtov Lord Baden Powell je rekel: Skavtstvo je za vse, a ni vsak za skavtstvo. In bolj se ne morem strinjat.

4. S tem, ko voditelji organizirajo tabor/zimovanje/ppmladovanje prevzamejo odgovor za njih. Lahko je reči ja sama je odgovorna, ampak verjemi, da se v primeru morebitne nosečnosti starši ne bi tako mirno pogovarjali z voditelji.




Luni -> RE: Mnenje o skavtih (25.10.2009 9:10:02)

Se popolnoma strinjam s puppo! Naj dodam k svojem postu še to: občudujem te mlade ljudi, kateri vodijo, sedaj mojega volčiča in enega izvidnika, koliko volje, časa, vztrajnosti, ljubezni in še bi lahko naštevala, premorejo in dajejo naprej mladim. Zato sva oba z možem, glede na vložen trud in skrbno delo teh ljudi, podpornika združenja slovenskih skavtov in če je delo pol tako organizirano tudi po drugih krajih, kakor je pri nas, potem lahko rečem: le tako naprej! Koliko zanosa je potrebnega, kdor ne spremlja tega dela, naj rajši utihne! Lansko leto, ko je bil Jamboree, so se  naši vodniki še dodatno izkazali: zares odgovorno so se lotili naloge in otroci so se polni vtisov vrnili domov!




srki -> RE: Mnenje o skavtih (26.10.2009 6:58:17)

Jaz čisto podpiram to, kar zagovarja Puppa!

To z mobiteli je itak ena sama skrajnost, da se jih po šolah vlači in povsod. Saj je vedno nekje nek telefon in verjetno tudi voditelji niso taki butlji, da staršev ne bi obvestili o kakšni hudi stvari.

Jaz ne vem no, saj smo mi tudi šli v šolo v naravi za 10 dni, z nobenim mobitelom, neka pravila in navodila so bila, pa smo vsi preživeli.




Stran: [1]