sazi
|
AnjaPH, odgovorov nisem vseh brala, niti linkov nisem šla gledat, lahko pa ti napišem svoje mnenje in izkušnje z nakupom hiše v 3.pd.gr.f. Kupili in končali smo hišo in smo z njo zelo zadovoljni. Zakaj ne parcela in grajena hiša? Najprej sva iskala skoraj eno leto stanovanje in nisva našla nič všečnega, nato sva začela gledat hiše. Parcel nisva gledala, ker se nama ni dalo vseh procedur od začetka, pa predolgo bi trajalo (je bil v planu 2. otrok in smo si želeli čimprej preselit in čimprej začeti uživati na svojem vrtu - prej smo bili v zelo majhnem stanovanju brez "zunanjih" kapacitet). Našla sva zelo všečnega (in tudi dragega) dvojčka v 3. podaljšani gradbeni fazi na nama všečni lokaciji, kjer je zraslo nekaj enakih hiš. Mi smo hišo končevali leto in pol, večina sosedov manj, so pa za končanje dali precej več denarja ali pa za isti denar dobili precej manj. Nekaj stvari je naredil mož, veliko večino pa najeti mojstri. Tako dolgo je trajalo zato, ker sva najemala obrtnike po priporočilih znancev in se je potem kdaj zavleklo. Če bi dala narediti na ključ, bi trajalo manj a bi bilo vsaj 30% dražje. Hišo smo z zelo kvalitetnimi materiali končali za cca 500 EUR/m2 uporabne površine. Uničili nama niso ničesar (nobenega betona na zelenico in nič uničene fasade). Je pa druga zgodba, kako je hiša narejena od začetka - so naredili nekaj napak in jih tudi odpravili (vsaj večino), kar se pa lahko zgodi tudi, če kupiš končano hišo. Končane hiše pa so res že dokončne in si ne moreš nič narediti po svoje. Mi smo sami delali predelne stene. Eni imamo 4 sobne hiše, eni 7 - velikosti sob so seveda temu primerne. Opremiš si jo tudi po lastnih željah (tako v 3.gr.fazi) - torej vrsta (in kavliteta) vseh naslednjih zadev: ogrevanje, parket, keramika, stopnice... Lahko pa še pokomentiram kak odgovor, ki sem ga uspela prebrati. O kurjavi velike hiše npr. Mi imamo 200m2, pa nas gretje (z mestnim plinom) pride cca 150-200 EUR na mesec (pozimi seveda). Poraba elektrike - imamo ogromno luči, nekatere gorijo tudi čez noč, sušilni stroj, ki posuši vsako žehto, velik hladilnik in še kaj, kar je ves čas priključeno, pa plačujemo 25 EUR elektrike - odvisno kaj kupuješ in koliko te stvari trošijo. Imamo vse zadeve varčne (luči in stroje A in A+). Pa še o tem, da je pri hiši vse lokacija, lokacija, lokacija. No, nič mi ne pomaga zanič nepremičnina na szper lokaciji. Se pa strinjam, da je lokacija zelo pomembna. Končane hiše sem do zdaj našla samo ene, ki so res dostojno končane (torej res dobri materiali in z okusom) - ponavadi pri končanju zelo šparajo. Nakup hiše v 3. podaljšani gr.fazi pa požre kar nekaj živcev in časa, ampak pri nas (in še kakšnih naših znancih) se je splačalo - verjamem pa, da ni pri vseh tako.
|