mika
|
IZVIRNO SPOROČILO: Springy Glede tega, kar sem pisala o psihopatih pa še tole povem, ker vidim, da sicer po svoje sklepate, čerpav je napisano. Če je otrok dovolj velik ima že koncept izgovorov, podobno kot odrasli. Izgovori so sicer čisto debilni (a-la "rastline boli", pa "tigri tudi lovijo", pa "človek je vsejed" in podobno) ki ga ščitijo pred neetičnostjo njegovega početja. Prej sem govorila o tako majhnih otrocih, ki še niso sposobni takega obrambnega mehanizma izgovorov. Tisti otroci delujejo samo na občutkih, torej ne "zracionalizirajo" smrti tako kot to počnejo starejši. Torej, če bi tak otrok videl, kaj je to meso, dejansko VIDEL in razumel to, pa bi potem vseeno hotel jest (torej, brez da bi bil zaščiten z izgovori, kot to vi počnete) bi torej sprejel mučenje živali (ki v očeh majhnih otrok igrajo podobno ali celo enako vlogo kot ljudje) kot neproblematično dejavnost. To pa bi bil problem, takih se je pa treba bati ko odrastejo. A sedaj smo pa debilni? Al boš spet rekla, da je vzeto iz konteksta in po svoje sklepamo? Glede nato, da si omenila (ali pa katera druga), da je bil Hitler vegetarijanec in po tvojih odgovorih sodeč, se očitno moramo bati vegetarijancev. Pa dajmo namesto živali ubijat (pa čeprav samo psihološko) ljudi Pa še to....na morju smo lovili ribe. In seveda so ribe potem umrle. Hčerka me je najprej žalostno vprašala zakaj bo ribica umrla. Sem ji rekla, da če želimo ribico pojesti mora umreti. Sem jo vprašala če ima rada ribe, pa je rekla, da ja. Sva se pogovarjali kako dobra bo bila, kako jo bomo pripravili, tako da ni bila več žalostna, ampak vesela. Dejstvo je, da sem o ribi govorila s spoštovanjem. Pa tudi na splošno o hrani...zelenjava, priloga ali meso....da ne smemo vstran metat, ker so morale živali in rastline umreti, da jih mi pojemo. Tako ona tudi dojema...ne z zgržanjem ali žalostjo, ampak s spoštovanjem. Aja, decembra bo stara 5 let.
< Sporočilo je popravil mika -- 3.9.2009 8:25:19 >
|