mamice vegetarijanke (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Uvajanje goste hrane



Sporočilo


zaja23 -> mamice vegetarijanke (31.8.2009 18:38:39)

Zanima me, če je tu kaka vegemamica in kako se sooča s svojimi načeli in otrokovim jedilnikom? Mi je z mesom ne bomo hranili, sem pa na spletu pravkar nabavila knjigico z opisi kombinacij živil za najboljši izkoristek vitaminov, mineralov, maščob itd.
Kako ste uredile s P? Naš je bil strašno nesramen in zelo pristranski, ko smo mu povedali. Namesto, da bi pač svetoval po najboljših močeh, je težil, kako bo dobila železo (v 1000 in 1 zelenjavi!:) in da ne bo pametna, ne bo nikoli šla v gimnazijo in take neumnosti. Poznam nekaj ljudi, ki so od rojstva vege, pa jim možgančki prav vredu funkcionirajo!
Je imela katera kake zdravstvene težave zaradi otrokovega vegetarijanstva? Sama mislim, da če temeljito naštudiraš otrokov jedilnik, skombiniraš prave stvari ipd. s krvjo ne bi smelo biti nič narobe. Pač posvetiš hranjenju malo več pozornosti ...

Upam, da nisem edina in da bo lahko padla kaka koristna debata. Rada bi spoznala druge, ki se soočajo s takim načinom življenja. Nevegetarijanke pa lepo prosim - brez obsojanja! Vsak počne, kar pač misli, da je NAJBOLJŠE za svojega otroka. In za mojo sončico so živali za ljubkovat, ne jest![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pujs.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Lp vsem! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]




Anonimen -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 18:58:03)

Nisem veganka niti vegetarijanka, ampak ne morem mimo tega, da se ne bi spotaknila ob tvoj post.
Sem odprtega mišljenja, sprejemam vse, tudi takšne ki so zelo drugačni od mene- tako po naravi kot po načinu razmišljanja...Pripravljena svetovat, pomagat po svojih močeh, ponudit ramo, da se kdo zjoče na njej...
Ne morem pa mimo tega, da otrokom odrekate mesno hrano, dajte jim možnost, da se sami odločijo kaj bodo jedli in česa ne.

Poznam več primerov ko so starši vegetarijanci in vegani, večina je za otroke pripravljala mesno hrano, nekateri otroci so meso začeli zelo hitro zavračat približno v starosti med 4-7 let. Nekateri so še danes mesojedci in jih ne moti, da so njihovi starši, bratje/sestre veganci.
Poznam tudi primer ko mamica- veganka hčeri, ne dovoljuje jesti stvari živalskega izvora že od rojstva, hči izkoristi zato vsako priliko, ko je v stiku z očetom, da se lahko pošteno najé..A to je pa boljše? Vam bo ljubše ko bo otrok pred vami skrival hrano?

Mu bote tudi kasneje, ko bo starejši vcepljali nonstop v glavo kaj naj jé?

samo moje mneje, žal




Dashenka -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 18:58:08)

Predno povzrocis nepopravljivo skodo svojemo otroku v razmislek:

ŽELEZO:
Bioavailability (po slovensko bi s temu reklo izkoristljivost) železa iz zelenjave je le 5%, medtem ko je iz mesa, pa je več kot 20%.
Meso zagotavlja otroku visoko izkoristljivo železo v naravni obliki.
Kot verjetno ves je zelezo pomembna sestavina rdečih krvničk, ki sodelujejo pri transportu kisika. Primanjkljaj kisika onemogoči celično rast – se posebej možganskih celic, ki kisik najbolj potrebujejo.

BELJAKOVINE:
Beljakovine rastlinskega izvora imajo nižjo biološko vrednost, kot živalske beljakovine. Primanjkljaj beljakovin v otrokovi prehrani lahko vodi do upočasnjene rasti. Poleg mineralov kot sta cink in železo in pa jod meso vsebuje tudi vitamine B-kompleksa, kot sta vitamin B2 in B12 – vitamin, ki ga dobimo skoraj izključno s prehrano živalskega izvora in ki je pomemben za tvorbo telesnih celic in tvorbo rdečih krvničk.

Jaz se zaradi neke trenutne modne muhe ne bi upala igrat z zdravim razvojem lastnega otroka in mu odrekala za zdrav razvoj nujno potrebne hrane.
Vsakakor pa sem mnenja, da je dolznost vsakega normalnega starsa, da kar se prehrane tice, da otroku moznost izbire.




zaja23 -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 19:07:16)

Hvala za mnenja. Čeprav sem izrecno prosila, da takih ne rabim. Sicer pa sem že slišala za železo ipd. Hvala za opozorilo vseeno!
še vedno pozivam vegetarijanke, če sploh je kaka [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] vsem ostalim pa res - lepo prosim brez pametovanja. Verjetno sem se o stvari pozanimala malce bolj korenito, kaj pravite?? sicer pa ni namen te teme obelodaniti pozitivne in slabe lastnosti vegetarijanstva/mesojedstva! V podrobnosti res ne bi šla. LIVE AND LET LIVE!




zaja23 -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 19:11:07)

Ps naša modna muha traja 10 (mami) in 15(ati) let. Tako da sva nevege mnenj slišala že več kot dovolj.
Ps2 B12 ima bogate zaloge v kislem zelju, tudi zeleni, algah, raznih jogurtih...
VSE kar dobi z mesom, LAHKO dobi tudi z zelenjavo, le da je treba paziti na količine in kombinacije!




Anonimen -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 19:11:43)

IZVIRNO SPOROČILO: zaja23

V podrobnosti res ne bi šla. LIVE AND LET LIVE!



Ja, trenutno še nisem nobenega pojedla...kar se kanibalizma tiče, še do danes ni čisto izkoreninjeno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Pa brez zamere,

LP




Dashenka -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 19:14:35)

IZVIRNO SPOROČILO: zaja23

Ps2 B12 ima bogate zaloge v kislem zelju, tudi zeleni, algah, raznih jogurtih...
VSE kar dobi z mesom, LAHKO dobi tudi z zelenjavo, le da je treba paziti na količine in kombinacije!



To si lahko sicer mislis, ampak se zdalec ni res.
Bioavailability dolocenih vitaminov in mineralov je za zdrav razvoj dojenckov in otrok pac premajhna.

Resnisno ti svetujem, da se o tem pogovoris s pediatrom.




Anonimen -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 19:25:04)

IZVIRNO SPOROČILO: Dashenka

IZVIRNO SPOROČILO: zaja23

Ps2 B12 ima bogate zaloge v kislem zelju, tudi zeleni, algah, raznih jogurtih...
VSE kar dobi z mesom, LAHKO dobi tudi z zelenjavo, le da je treba paziti na količine in kombinacije!



To si lahko sicer mislis, ampak se zdalec ni res.
Bioavailability dolocenih vitaminov in mineralov je za zdrav razvoj dojenckov in otrok pac premajhna.

Resnisno ti svetujem, da se o tem pogovoris s pediatrom.



No ja, meni se zdi, da je lahko to dovolj za odraslega, ze razvitega cloveka.
Ceprav imam tudi kot taka od casa do casa prav konkretno biolosko potrebo po mesu. Pri meni je to recimo enkrat na dva meseca, da si prav zazelim konkretno meso in se po njem tudi super pocutim-mi ne pade na zelodec, da sem potem vsa tezka in brez energije. Pa je tudi vecji del prehrane baziran na sadju, zelenjavi in realtivno enostavni hrani. Tako da si ne predstavljam, da to vzamem otroku [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Ampak vsak po svoje.




Dashenka -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 19:32:56)

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

IZVIRNO SPOROČILO: Dashenka

IZVIRNO SPOROČILO: zaja23

Ps2 B12 ima bogate zaloge v kislem zelju, tudi zeleni, algah, raznih jogurtih...
VSE kar dobi z mesom, LAHKO dobi tudi z zelenjavo, le da je treba paziti na količine in kombinacije!



To si lahko sicer mislis, ampak se zdalec ni res.
Bioavailability dolocenih vitaminov in mineralov je za zdrav razvoj dojenckov in otrok pac premajhna.

Resnisno ti svetujem, da se o tem pogovoris s pediatrom.



No ja, meni se zdi, da je lahko to dovolj za odraslega, ze razvitega cloveka.
Ceprav imam tudi kot taka od casa do casa prav konkretno biolosko potrebo po mesu. Pri meni je to recimo enkrat na dva meseca, da si prav zazelim konkretno meso in se po njem tudi super pocutim-mi ne pade na zelodec, da sem potem vsa tezka in brez energije. Pa je tudi vecji del prehrane baziran na sadju, zelenjavi in realtivno enostavni hrani. Tako da si ne predstavljam, da to vzamem otroku [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] . Ampak vsak po svoje.


Mah ja, odrasli so popolnoma druga zgodba.
Potrebujemo full manj mesa, kot se ga poje.
Ampak otroku v fazi najvecje hitrosti rasti in razvoja zaradi neke kaprice odtegnit beljakovine zivalskega porekla je pa res [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]




Springy -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 19:47:57)

Preden se tale debata razvije v napačno smer, kot se je začela razvijati, razjasnimo nekaj dejstev. Strokovnih, znanstveno podprtih dejstev, ne mnenj.

Naj začnem najprej s stališčem American Dietetic Association in Dietitians of Canada. Njihovo stališče je plod dolgoletnih raziskav, pod njim pa je podpisano na tisoče dietetičnih strokovnjakov. ADA in DC namreč skupaj zastopata preko 75.000 dietetičnih strokovnjakov, tako da je njihovo mnenje eno izmed najbolj kredibilnih (če ne celo najkredibilnejše) na svetu.

Trdijo:

Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence.

Temu mnenju se pridružujejo tudi Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE), British Dietetic Association (BDA), British Nutrition Foundation (BNF) in še mnoge druge. OGROMNO strokovnjakov, specializiranih za človeško prehrano. In vsi po vrsti so se podpisali pod izjavo, da meso NI POTREBNO, ne za odrasle, ne za otroke.

Zdaj pa ne vem, ali ve menite, da veste več od teh strokovnjakov in, da se preko 75.000 tisoč strokovnjakov moti? Potem predlagam, da jim pišete, pa jih podučite o njihovi zmoti. Če ste tako dobre, pa prosim mail še meni pošljite v slepi kopiji, ga bo zanimivo prebrati.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Springy -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 20:05:03)

IZVIRNO SPOROČILO: Dashenka

Predno povzrocis nepopravljivo skodo svojemo otroku v razmislek:

ŽELEZO:
Bioavailability (po slovensko bi s temu reklo izkoristljivost) železa iz zelenjave je le 5%, medtem ko je iz mesa, pa je več kot 20%.
Meso zagotavlja otroku visoko izkoristljivo železo v naravni obliki.
Kot verjetno ves je zelezo pomembna sestavina rdečih krvničk, ki sodelujejo pri transportu kisika. Primanjkljaj kisika onemogoči celično rast – se posebej možganskih celic, ki kisik najbolj potrebujejo.



Uh, no, no. Najprej poglejva, ali je v mesu res več železa, kot v rastlinski prehrani, potem se lotiva pa še ostalih tvojih trditev.  [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]






živilo

železo g/100 kCal


Mleta govedina

0,69g


Timijan

44,75 g


Peteršilj

17,20 g


Špinača

15,52g


Solata, zelena

5,73g


Rukola

5,84g


Stročji fižol

4,69g


Soja

2,97g


Bučna semena

2,77g


Rdeč fižol

2,25g


Pšenica, durum

1,04g


Špageti (polnozrnati)

1,04g


Mandeljni

0,74g


Koruza

0,56g


Mleko

0,06g


Materino mleko

0,04g

Iz tabele je razvidno, da je v večini rastlinske hrane veliko več železa kot v mesu. Vrednosti v tabeli so izražene 100 kCal posameznega živila, namesto v 100g posameznega živila, kot je to običaj. Razlog je v tem, da so predpisane količine hrane, ki jo je potrebno dnevno zaužiti, določene z energijsko vrednostjo (kCal) in ne z težo. Ker je dnevno potrebno zaužiti določeno vrednost kCal, ne pa določeno vrednost kg, je zato edino smiselno vrednost mineralov v hrani izražati in primerjati v enoti energijske vrednosti (100kCal) in ne enoti teže (100g).
Ker je več železa v rastlinski hrani kot v mesu, je jasno, da je tudi v vsejedi prehrani večinski vir železa (med 70 in 80%) iz rastlinskih virov. Posledično je vnos železa pri vegetarijanski in vsejedi prehrani zelo podoben. Pri energijsko izenačenih dietah je vnos železa v vegetarijanskih dietah (zaradi večje vsebnosti železa v rastlinski hrani) višji kot pri vsejedih. Torej, količinsko je v rastlinski hrani več kot dovolj železa, znatno več kot v mesu. Edina živila, ki praktično nimajo železa so mleko (tako kravje kot materino) in mlečni izdelki.

Ker pa se železo iz mesa bolje absorbira v telo kot železo iz rastlinske hrane, preveriva, ali to vpliva na pomanjkanje železa pri vegetarijancih. Nekateri teoretizirajo, da naj bi zaradi manjše absorbcije železa iz rastlinskih virov, moralo biti več pomanjkanja železa pri vegetarijancih. Vendar izjemno velika količina raziskav v praksi pokaže, da vegetarijanci niso prav nič bolj ogroženi zaradi pomanjkanja železa kot vsejedi. Prav tako veliko raziskav ugotavlja, da je tehnično izmerjena manjša absorbcija železa iz rastlinske hrane manj pomembna (oz. celo nepomembna) preko daljšega obdobja, saj interni mehanizmi telesa izničijo morebitne razlike. Posledica tega je, da tisti, ki ne jedo mesa, niso nič bolj ogroženi zaradi pomanjkanja železa kot tisti, ki ga jedo. Temu stališču se pridružujejo tudi strokovnjaki v priznanih dietetičnih organizacijah ADA in DC. Trditev, da človeku, ki ne jé mesa, manjka železo (oz. da je večja verjetnost da ga bo zmanjkalo) je preko številnih citiranih znanstvneih raziskav dokazano neresnična, torej gre tudi v tem primeru le za izgovor.

Da se niti ne dotaknem škodljivosti hem železa, ki ostaja visok faktor tveganja.




Anonimen -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 20:07:35)

IZVIRNO SPOROČILO: Springy


Iz tabele je razvidno, da je v večini rastlinske hrane veliko več železa kot v mesu.


Ampak a mi dovolis prakticno vprasanje?
Koliko petersilja recimo moram pojesti, tako prakticno (kroznik, dva, deset?), da pridem do potrebne kolicine?





zaja23 -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 20:07:57)

res debata kakršne sem si želela ...




Volga -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 20:10:01)

IZVIRNO SPOROČILO: zaja23

res debata kakršne sem si želela ...


potem bi bilo bolje, da bi jo objavila na pozitivke.net ali kakšnem vege forumu. Sori.




zaja23 -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 20:13:40)

u springy šele zdaj sem videla tvoj post. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Felicita -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 20:14:25)

IZVIRNO SPOROČILO: Springy


Iz tabele je razvidno, da je v večini rastlinske hrane veliko več železa kot v mesu.



v železnem žeblju je 100% železa oz nekih 10g če ga zvagam. kaj to točno koristi mojemu telesu, če ga ne more absorbirat? bizarka, ampak z zelenjavo je isto. o tem ti Dashenka govori (biavailability)...

in joj, spet se spuščam v brezplodne debate z vege folkom... zdej morm res nehat.




Andromeda -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 20:14:48)

Ni problem samo v železu, ampak tudi v vitaminih, predvsem B kompleksa, npr. vitamin B12 se nahaja samo v živalskem mesu. In ja, bom še jaz pristavila svoj piskerček in rekla, da se mi zdi skrajno neodgvorno otroka siliti z vegetarijanstvom. Sem bila tudi sama 3 leta vegetarijanka in moram rečt, da popolnoma brez energije...meso je le meso, mladi organizem, ki raste in raste, ga nedvomno potrebuje. Naj ti ne bo žal nedolžnih kravic ampak lastnega otroka, ki lahko zboli zaradi neustrezne prehrane.




zaja23 -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 20:16:56)

aja, ker tu smo pristranski [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] dobro vedeti.




Springy -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 20:18:58)

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

IZVIRNO SPOROČILO: Springy


Iz tabele je razvidno, da je v večini rastlinske hrane veliko več železa kot v mesu.



v železnem žeblju je 100% železa oz nekih 10g če ga zvagam. kaj to točno koristi mojemu telesu, če ga ne more absorbirat? bizarka, ampak z zelenjavo je isto. o tem ti Dashenka govori (biavailability)...

in joj, spet se spuščam v brezplodne debate z vege folkom... zdej morm res nehat.



Ah, seveda se abosrbira. Preberi moj post lepo in počasi, pa boš videla, kaj sem povedala o absorbciji.




Springy -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 20:29:31)

IZVIRNO SPOROČILO: Dashenka

Predno povzrocis nepopravljivo skodo svojemo otroku v razmislek:



BELJAKOVINE:
Beljakovine rastlinskega izvora imajo nižjo biološko vrednost, kot živalske beljakovine. Primanjkljaj beljakovin v otrokovi prehrani lahko vodi do upočasnjene rasti. Poleg mineralov kot sta cink in železo in pa jod meso vsebuje tudi vitamine B-kompleksa, kot sta vitamin B2 in B12 – vitamin, ki ga dobimo skoraj izključno s prehrano živalskega izvora in ki je pomemben za tvorbo telesnih celic in tvorbo rdečih krvničk.




Hehe, povej mi točno, v detajle točno, kaj misliš s tem, ko praviš, da imajo rastlinske beljakovine nižjo biološko vrednost? To bo zanimivo prebrat. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Upam pa, da nisi tole kopirala od kar nekje in da veš, da človekovo telo po zaužitju hrane najprej vsako beljakovino razstavi na osnovne gradnike – aminokisline. Ker lahko vse aminokisline, razen devetih esencialnih, telo tvori samo, je pomemben samo vnos esencialnih aminokislin. Tako živalske kot rastlinske beljakovine se v telesu razstavijo na enake osnovne gradnike. Na koncu tega procesa ni možno vedeti, ali je posamezna aminokislina prišla v telo kot del živalske ali del rastlinske beljakovine, zato je ločevanje na živalske in rastlinske beljakovine popoln nesmisel. A se bomo zdaj lotili še esencialnih aminokislin? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

In oh ja - famozni B12.  
Od vseh trditev, kaj naj bi vse manjkalo vegetarijancem, je ta najbolj ideološko obarvana. Ker je ta ideologija lahko izredno nevarna, tako za vegetarijance, ki jo sprejmejo, kot za vsejede, ki ji slepo verjamejo, si vse skupaj malce bolj podrobno oglejmo. Najprej nekaj osnovnih podatkov o tem vitaminu. V naravi obstaja en sam vir tega vitamina, in to so bakterije. Nobena rastlina, nobena žival ne more proizvesti tega vitamina, to lahko naredijo le bakterije. In v prehrano lahko zaide ta vitamin le preko take ali drugačne bakterijske aktivnosti. Rastlinojede živali pridejo do tega vitamina tako, da ga zaužijejo preko nečistoč v hrani (vitamin se lahko nahaja v zemlji) ali pa se doda k njihovi hrani naknadno z delovanjem bakterij v njihovem drobovju. Za človeka zaradi velike sterilnosti naše hrane noben od teh načinov ni praktičen, zanesljiv ali smiseln. Lahko pa s pomočjo bakterij pridelamo poljubno količino tega vitamina, zato realno ni prav nobene bojazni, da bi ta vitamin lahko manjkal v prehrani. Zanimivo je torej vprašanje, zakaj se kljub temu, da ta vitamin zelo enostavno pridelamo v več kot dovolj velikih količinah, pojavljajo trditve, da naj bi ta vitamin manjkal, če ne jemo mesa?

Razlog je, kot že omenjeno, izključno v ideologiji. In ta ideologija diktira, da je vsako gojenje bakterij za vitamin B12, ki poteka izven drobovja živali, "nenaravno" in kot tako "nesprejemljivo".  Zveni smešno, vendar ta ista ideologija "dovoljuje" povsem nenaravno okolje, v katerem danes gojimo kokoši, da nam proizvajajo jajca ali gojimo krave, da nam proizvajajo mleko. Gojenje bakterij, da nam proizvajajo B12, pa naj, po tej ideologiji, ne bi bilo "naravno" in naj bi bilo zato nesprejemljivo. Iluzijo te ideologije podporniki podpihujejo tudi z dejstvom, da je npr. jajce, pridelano s pomočjo kokoši, konkreten obrok, medtem ko vitamin B12, pridelan s pomočjo bakterij zaradi majhne velikosti (okrog 3 mg) kot samostojna jed ni primeren, zato se ga primeša k poljubnemu živilu. In ker ga živilu dodamo, mu omenjena ideologija takoj prilepi oznako »nenaraven, umeten dodatek«. Seveda tu namerno prezre dejstvo, da se tudi v naravi pri živalih, ki jedo rastlinsko hrano ta vitamin vedno le doda (kot nečistoča ali kot naknadno delovanje bakterij) in nikoli ni sestavni del prehrane. Prav tako ta ideologija namerno prezre dejstvo, da človek brez "nenaravne" tehnologije (rezanje in druga mehanska obdelava, sterilizacija s pomočjo termične obdelave, soljenja, dimljenja itd) sploh ne bi mogel uživati mesa, katerega ta ideologija označuje kot edini "naravni" vir B12. Kot vse druge ideologije je torej tudi ta nesmiselna in služi določenemu namenu. Razumljivo je, da jo mesna industrija ter podporniki mesa ob pomanjkanju pravih argumentov vneto širijo. Žalostno je le, da jo sprejme tudi marsikateri vegetarijanec, ter povsem brez potrebe išče "naravne" vire tega vitamina v obliki nekih alg ali podobnih stvari.

Če torej pogledamo mimo te nepotrebne, nesmiselne in nevarne idelogije potem je jasno, da vitamina B12 nikakor ne more manjkati v prehrani brez mesa, razen če se zavestno odločimo, da ga ne želimo vključiti vanjo. Ves vitamin B12, ki je na voljo danes, je bakterijskega izvora, saj kemično proizveden B12 ne obstaja. Veliko živil ima ta vitamin že dodan, lahko pa ga v poljubnih količinah dodamo sami.

Vendar pa se tu zgodba o tem vitaminu še ne zaključi. Vitamin B12, ki se nahaja v mleku, jajcih in mesu je vezan na beljakovine, medtem ko je vitamin B12, pridelan s pomočjo bakterij v prosti obliki. To pomeni, da je za absorbcijo "živalskega" B12 potrebno več presnovnih korakov kot za absorbcijo proste oblike B12. To dejstvo dokazujejo tudi številne raziskave, ki pokažejo, da se pri ljudeh s starostjo povečuje verjetnost pomanjkanja B12, četudi ga pojedo v dovolj velikih količinah. Do pomanjkanja B12 pride zato, ker ta vitamin zaužijejo v »živalski« obliki, ki se slabše absorbira. Ob tem pa je izredno pomembno dejstvo, da se z uživanjem B12 v prosti obliki pomanjkanje pri teh ljudeh odpravi. Torej je prosti vitamin B12 po vrhu vsega, zaradi boljše absorbcije, superioren in za človeka veliko primernejši kot vitamin, ki se nahaja v živilih živalskega izvora.

Da je stvar zelo zaskrbljujoča pričajo rezultati študije (lahko jo citiram), ki pokaže, da celo do 30% ljudi, starejših od 51 let ni sposobno absorbirati B12 iz mesa oz. je ta sposobnost močno okrnjena. S starostjo ta odstotek samo še raste. A temu problemu niso izpostavljeni samo starejši, težavo z absorbcijo B12 iz mesa imajo vse starostne skupine. Praktično vsi z omenjenimi težavami pa lahko brez težav absorbirajo vitamin B12 v njegovi prosti obliki. Tu se pokaže izjemna nevarnost zgoraj omenjene ideologije. Ta ideologija namreč širi izredno zavajajoče trditve, da naj bi edino »živalski« B12 bil pravi, da naj bi meso bilo »izjemno dober vir B12« itd. In vsejedi ljudje, v napačni veri, da dobijo dovolj tega vitamina iz mesa, sploh ne posumijo v pomanjkanje le-tega. Za razliko od vsejedih pa vegetarijanci, ki uživajo človeku veliko primernejšo, prosto obliko vitamina B12, nimajo teh težav. Ogroženi so le vegetarijanci (vegani), ki sprejmejo vsiljeno jim ideologijo o "nenaravnem" B12, in se temu vitaminu brez potrebe izogibajo.
V razvitih državah, zaradi zgoraj omenjenih resnih zdravstvenih težav, ki so posledica slabše absorbcije B12 iz mesa, resno razmišljajo o obveznem dodajanju prostega B12 v prehrano ljudi. Seveda bi tak sklep močno naluknjal zgoraj omenjeno ideologijo, saj bi bilo to priznanje, da meso ni dober, sploh pa ne zanesljiv vir B12. Edini za človeka zanesljiv in dober vir je torej prosta oblika B12, proizvedena s pomočjo bakterij in dodana živilom.

Da zaključimo: Vitamin B12 s pomočjo bakterij proizvajamo v poljubnih količinah, zato ga tudi prehrana brez mesa lahko vsebuje v poljubnih količinah. Zato ni nikakršnega (neideološkega) razloga, da bi ta vitamin vegetarijancem primanjkoval. Študije za nameček pokažejo, da so tisti, ki se zanašajo na B12 iz mesa, zaradi slabše absorbcije B12 iz mesa, znatno bolj ogroženi s pomanjkanjem B12 kot vegetarijanci, ki ga uživajo v prosti obliki. Torej ravno obratno kot trdi trditev na začetku tega poglavja. To seveda pomeni, da je tudi ta trditev le izgovor, ki temelji na ideologiji in neresničnih dejstvih.





zaja23 -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 20:33:41)

Felicita: Res ne vem, zakaj se res spuščamo v boj med nami. Smo pač različni, imaš pa strokovnjakov, ki ti zagovarjajo eno ali pa drugo. Namenoma se ne spuščam (in se tudi ne bom) v nešteto škodljivosti, posledičnih bolezni itd ki se sprostijo zaradi mesa. KER TO NI BIL NAMEN. Če bi zmogli en pogovor brez obtoževanja in z merico konstruktivnosti, bi bilo to čudovito. Pa saj se ne rabimo strinjat. Res bi si želela, da dobim odgovor na zastavljeno temo, namesto da me popljuvate. Ker vam že vnaprej povem- nekaj jeznih, obtožujočih in pikrih mnenj na enem forumu ne bo spremenilo mojega mnenja. Tako da to je met v prazno.
Andromeda: Na vprašanje B12 smo že kako rekli. Če si bila popolnoma brez energije pa res ne vem, zakaj si se premišljala 3 leta???

Springy: a si vege? Pa najlepša ti hvala za korektnost, nepristranskost ... Dejansko ob pravilni prehrani ne sme priti do težav. Veliko jih namesto mesa priporoča kar stročnice (fižol, grah, leča, soja). Potem pa v prave kombinacije za boljšo absorbcijo (<30%) in bo dete zdravo tudi brez dodatkov živalskega adrenalina ...





Springy -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 20:35:08)

IZVIRNO SPOROČILO: Andromeda

Ni problem samo v železu, ampak tudi v vitaminih, predvsem B kompleksa, npr. vitamin B12 se nahaja samo v živalskem mesu. In ja, bom še jaz pristavila svoj piskerček in rekla, da se mi zdi skrajno neodgvorno otroka siliti z vegetarijanstvom. Sem bila tudi sama 3 leta vegetarijanka in moram rečt, da popolnoma brez energije...meso je le meso, mladi organizem, ki raste in raste, ga nedvomno potrebuje. Naj ti ne bo žal nedolžnih kravic ampak lastnega otroka, ki lahko zboli zaradi neustrezne prehrane.


No daj, umiri se. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  Ali pa piši avtoriteti na področju prehrane (sem jih citirala zgoraj) in jih poduči o tem, kako hudo so se zmotili (vseh 75.000), ko so zapisali:

Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence.

J etud veliko raziskav, ki so študirale prehranjenost vegetarijanskih otrok. In praktično vse raziskave so pokazale, da so se ti otroci razvijali popolnoma normalno. Samo za vzorec ti jih nekaj pokažem:

Nutr Health. 1998;12(3):189-95.
Is a vegetarian diet adequate for children.
Hackett A, Nathan I, Burgess L.

Overall, lacto-ovo-vegetarian children consume diets closer to recommendations than omnivores and their pre-pubertal growth is at least as good.

-------------------------------------------------------------------------

Adv Med Sci. 2006;51:265-8.
Serum homocysteine, folate, vitamin B12 and total antioxidant status in vegetarian children.
Ambroszkiewicz J, Klemarczyk W, Chelchowska M, Gajewska J, Laskowska-Klita T

The study included 32 vegetarians (including 5 vegans), age 2-10 years. Dietary constituents were analyzed using a local nutritional programme. Serum homocysteine, folate and vitamin B12 were determined with fluorescence and chemiluminescence immunoassays. The concentration of TAS was measured by a colorimetric method. RESULTS: Average daily energy intake and the percentage of energy from protein, fat and carbohydrates in the diets of the studied children were just above or similar to the recommended amounts..

-------------------------------------------------------------------------

J Paediatr Child Health. 2001 Jun;37(3):247-53.
Growth and nutrition of Chinese vegetarian children in Hong Kong.
Leung SS, Lee RH, Sung RY, Luo HY, Kam CW, Yuen MP, Hjelm M, Lee SH.

Fifty-one lacto-ovo-vegetarians aged 4-14 years were investigated. The mean +/- standard deviation (SD) daily energy intake was 1600 +/- 425 kcal. The mean (+/- SD) daily protein intake was 1.6 +/- 0.6 g/kg bodyweight which met the United States recommended dietary allowance. Compared to that of the local omnivore diet, the vegetarian diet was closer to the recommended healthy diet with lower fat (20-23%), more fibre (5.8-8.7 g/day) and better polyunsaturated to saturated fatty acid ratio (1.0-1.1). Growth and BMD of the vegetarian children were comparable to the general omnivore population.

CONCLUSIONS: A Hong Kong Chinese vegetarian diet appears healthy, providing adequate iron and vitamin B12 nutrition, but the prevalence of obesity was high.

-------------------------------------------------------------------------

Pediatr Health Care. 2006 Jan-Feb;20(1):27-34
Vegetarian eating for children and adolescents.
Dunham L, Kollar LM.

Well-planned vegetarian diets can satisfy the nutritional needs and promote normal growth of infants and children. Research has highlighted nutritional advantages to vegetarian diets and has indicated that this style of eating can lead to lifelong healthy eating habits when adopted at a young age.

-------------------------------------------------------------------------

Eur J Clin Nutr. 1991 Jan;45(1):51-8.
Attained height of lacto-ovo vegetarian children and adolescents.
Sabaté J, Lindsted KD, Harris RD, Sanchez A.

Age-adjusted regression analysis showed that on average Adventist vegetarian children were taller than their meat-consuming classmates (2.5 and 2.0 cm for boys and girls, respectively). These results did not change materially when adjusting for other food groups. Nor did adjustment for parental height and socioeconomic factors in a sub-sample of 518 children. The results indicate that vegetarian children and adolescents on a balanced diet grow at least as tall as children who consume meat.


Jih je še več, vendar ti jih ne mislim tu kazati. In vsi ti otroci so bili otroci "prostoživečih" vegetarijancev, torej povprečnih ljudi, ne pa strokovnjakov za prehrano. Za namenček preberi še kaj sem zgoraj o B12 napisala.




Springy -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 20:37:18)

IZVIRNO SPOROČILO: Dashenka


Jaz se zaradi neke trenutne modne muhe ne bi upala igrat z zdravim razvojem lastnega otroka in mu odrekala za zdrav razvoj nujno potrebne hrane.
Vsakakor pa sem mnenja, da je dolznost vsakega normalnega starsa, da kar se prehrane tice, da otroku moznost izbire.



Hm, modna muha? Zanimivo. Daj mi prosim malo bolj razjasni zakaj je to modna muha. Utemeljeno. Je povečanje sočutja med ljudmi modna muha? Je nasprotovanje vojnam modna muha? Boj za enakopravnost in večje pravice ljudi, je tudi modna muha? So to vse modne muhe? Zakaj? Ker v kameni dobi tega ni nihče počel?




bskrle -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 20:37:50)

Glej prvo leto lahko hraniš otroka kot želiš,  k sreči vegetarijanskih vrtcev ravno ni dosti. Pač boš sama varovala otroka in ga hranila.




Felicita -> RE: mamice vegetarijanke (31.8.2009 20:41:20)

@ Springy: pa poglejmo kak strokoven članek:

Four GLV were found to have approximately 40% bioavailable iron, while the others were in the range of 6-30%.
(Journal of the Science of Food and Agriculture, naslov članka: In vitro bioavailability of calcium and iron from selected green leafy vegetables)

Although plant foods tend to be rich sources of trace elements such as copper, manganese, and iron, animal products provide most of the zinc in US diets (1), and meat, poultry, and fish provide some iron in the highly bioavailable heme form. The bioavailability of dietary iron and zinc can be reduced considerably by the phytic acid and possibly other constituents of some plant foods.
(American Journal of Clinical Nutrition, cel članek na voljo: http://www.ajcn.org/cgi/content/full/78/3/633S)

pa lej, lahk se greva do ju3 iskanje argumentov za in proti. kot pravm, I give up.




Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>