alexjera
|
Pozdravljene novemberke, zelo pozno sem oglaša še ena novemberka. Veselo vas spremljam že nekaj časa, vendar sem lena in nimam navade sodelovati na forumih, kljub temu da jih berem. K sodelovanju me je napeljal problem, ki ga imam s prvorojenko in sem potrebovala nasvet. Drugače pa imam nekaj odgovorov za tiste, ki pričakujete prvič in ste polne vprašanj. Pa gremo po vrsti. To je moja druga nosečnost, doma imamo našo sončico Jero, ki je stara 17 mesecev, rok imam načeloma 8.11., vendar bom po izkušnjah rodila nekje med 25.10. in 1.11., poleg tega sem do sedaj z izjemo treh tednov nosečnost tudi preležala. Glede vaših vprašanj: - odločbe s socialne: mamica dobi tri; za porodniški dopust in paket pred rojstvom; za nego in varstvo nekako do isteka porodniške, po tistem, ko jim dostaviš rojstni list otroka; očetovski dopust se ureja po rojstvu, načeloma najkasneje en dan pred nastopom le-tega. Res pa je, da CSD nimajo enotnega načina obravnave, ne vem zakaj, ker vsi delajo po istem zakonu, zato se je dobro prej pozanimati. - velikost otroka v času nosečnosti: zelo zagamana zadeva; vse je odvisno od kvalitete ultrazvoka, natančnosti ginekologa, lege otroka in še česa; meni so v prvi nosečnosti v začetku osmega meseca rekli, da ima otrok zelo veliko glavo in da za tri tedne prehiteva po teži, da bo verjetno potreben carski rez; potem pa sem rodila v 38. tednu deklico težko 3070g, z obsegom glavice 32 cm. Razlaga je bila, da ultrazvok ne more natančno določiti teže, ker gre za odstopanja do pol kg dol ali gor, poleg tega lahko otrok precej pridobi oz. izgubi v parih dneh. V tej nosečnosti je trenutno otrok za svoje tedne zelo velik, ampak mi je ginekolog zatrdil, da se bo zgodovijna ponovila in bom rodila normalno težkega otroka, saj tako je baje po njegovih izkušnjah. Glede na to, da gre za enega najboljših sln. ginekologov, z ogromno izkušnjami, bo verjetno kar držalo, bomo videli. - cunjice: svetujem vam, da ne kupujete preveč, ker otroci tako rastejo, da je kar hudo; sicer se da pa vse dokupiti; - bolečine: kaj naj napišem, poznam jih dobro in so vseh sort; poslušajte svoja telesa in to je to. Verjetno je še kaj, pa sem ta trenutek pozabila, zato kar vprašajte. Se slišimo.
|