Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka IZVIRNO SPOROČILO: natasa77 Spoštovani, Pošiljam vam.... ali Spoštovani, pošiljam vam... Hvala. Hm, mene so slovenščine, predvsem tiste poslovne, še v Jugi učili. In so mi zabičali, da mi nismo nobeni Angleži, zato ne pišemo 'Spoštovani,', ampak 'Spoštovani!' in potem se v novi vrstici začne nov stavek s Pošiljamo.... Še prav posebej so mi zabičali, naj za božjo voljo, novo leto in božič pišemo z malo. Praktično giljotina je grozila vsakemu, ki bi pisal Vi ali Vam, ker tako pišejo samo tisti, ki ne sledijo trendom in žal dajejo slab zgled tudi ostalim, ki potem namenoma pišejo nepravilno, ker se bojijo zameriti. Tako naj bi pisali samo nerazgledani in pretirano priliznjeni ljudje. In resnično v svoji praksi te zastarele oblike nisem veliko videla. A zdaj so pa novi trendi? Ali obstaja kakšen priročnik 'Poslovna slovenščina' ali kaj podobnega? Zdi se mi, da na splosno uporabo vejice, ki ji sledi velika zacetnica, vpliva mnozicna uporaba "emaila" ali elektronske poste. Tako kot nam je domac izraz, in tako kot se uporablja ne samo v zargonu ampak tudi v splosni rabi (npr. e-mail in ne vedno e-posta), tako se je tudi ta vejica s splosno uporabo svetovnega spleta, ki za vse deluje v istem casu in v podobnih formah, prikradla med Spostovani in Nadaljevanje. Vpliv anglescine (kot jezika, ki na uporabo spleta vpliva mocneje kot domac jezik) na eni strani, in precej bolj neformalnih odnosov, ki jih taka komunikacija prinasa. Vcasih je bilo za poslovno pismo potrebni pismo sestavit, ga narekovat tajnici, ga podpisat in poslat, skratka, cel obred, bi lahko rekla. Nekaj spostovanja z lepim pisanjem je dal pisec sam sebi, ker je bilo v pismo vlozeno kar nekaj casa, nekaj pa prejemniku. Danes je "postopek", ce temu lahko tako recem, v vecini primerov precej bolj enostaven; sedes pred racunalnik in napises mail. Vse skupaj je lazje, hitreje in komunikacija bolj pogosta, kar s seboj prinese vec neformalnosti in mehkejse oblike komuniciranja. No, tako vidim jaz. Mi je zanimiv razvoj jezika in se priporocam se za kaksno jezikovno "uganko". Hvala.
|