miapia -> RE: Samo mama, žena in gospodinja (9.8.2009 11:25:52)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Saraya IZVIRNO SPOROČILO: Raho Ja, Bumerang, ti si hodila na faks in končala vse šole samo zaradi svoje duhovnosti. Jaz sem res študirala zase, ampak moj cilj danes pa je, da svoje znanje in izkušnje, ki jih imam čim boljše vnovčim. Žal mi je, ampak to je moj cilj, če pa se sliši materialistično, pa naj se. Mi je pa utopično poslušati take izjave kot je tvoja, da se izobražuješ zase - saj se, ampak najverjetneje zato, da boš svoje znanje lahko vnovčil in s tem omogočil preživetje sebi in svoji družini. Nonšalantno in otročje pa mi je poslušati, da se izobražuješ zato, da boš s tem in medias res naredil nekaj zase. Potem so ti dovolj različne oblike tečajev in pridobivanje neformalnega znanja (če delaš nekaj za svojo dušo). Takoj ko pa se odločiš za pridobitev višje izobrazbe (se vključiš v formalno obliko izobraževanja) pa nekako ne more biti tvoj primarni cilj duhovnega pomena. Če že nekaj negiraš, je fajn, da poznaš nekaj temeljnih raziskav povezanih z izobraževanjem (predvsem izorbaževanjem odraslih) [sm=zmeden.gif] Za svojo dušo se lahko izobražuješ, ko si dosegel vse željene cilje, ki si si jih želel - ali je to dom, partner, otroci, avto, jahta, vikend, ko si finančno neodvisen, ko ti življenje ne dela več ali na sploh skrbi - takrat lahko študiraš in se izobražuješ za sebe - da izpopolniš sam sebe. Primarno izobraževanje je pa vsekakor gonija za službo in denar v prihodnosti. Lahko se pa izobražuješ tudi na druge načine - študiraš stvari, ki te zanimajo in zaradi katerih se ti bolje počutiš. Ne govorim o šoli, ampak hobijih, znanjih. Lahko se na pamet naučiš Sonetni venec, predelaš kulturo Inkov, se naučiš izdelovat čipke, se učiš kuharskih receptov na pamet - te stvari ti ravno ne bodo prinesle finančnega zagotovila, so pa stvari, ki te duhovno gradijo in bogatijo. Druga stvar pa je, da si lahko magister, doktor... službe pa ne boš za svojo izobrazbo dobil, nekomu je pa izpod časti, da bi delal na delovnem mestu, ki zahteva 5., 6. stopnjo. Raje strada in jamra, kot pa da bi delal. Samo nekje je treba začeti, kajne? Tretja stvar pa je, da izobrazba še zdaleč ni vse. Lahko si izredno sposoben s končano osnovno šolo ali pa izredno nesposoben z višjimi stopnjami izobrazbe. Konec koncev pa naj nekdo, ki je dipl,mag, dr., bo doma in nič ne dela, če mu tako ustreza. Saj je njegovo življenje in ne vem, zakaj nekaterim ni to sprejemljivo?
|
|
|
|