linči 312
|
ne morem si kaj, da ne bi pokomentirala dogodka, ki se je danes popoldan zgodil v naši soseski. čeprav sem bila le opazovalka in boste verjetno nekatere rekle, naj se brigam zase, bom dogodek opisala. vendar ne zato, da bi obrekovala svoje sosede, pač pa zato, da bi se razvila debata, kaj bi vi, drage mamice, storile v podobni situaciji. pri sosedovih imajo dva otroka, ki imata med drugim igračke kar na domačem dvorišču (pač večje avtomobilčke in podobno). zaradi obilice igračk in tudi prijaznega kužka, se tam zelo radi zadržujejo tudi drugi otroci. no in danes popoldan (kar sicer ni izjema) sta bila na domačem dvorišču mojih sosedov, tudi dva otročka drugih sosedov. sama oz. s psičkom. otrok mojih prvih sosedov ni bilo doma. le njuna babica je nekaj pospravljala okoli hiše. otroka drugih sosedov sta se mirno igrala s kužkom, ko je mlajši izmed njiju kar naenkrat odkril večji avtomobil, v katerega otrok lahko sede in ga poganja. pač zelo zanimiva igračka za otroke. no pa pride po njiju mamica in ju prosi, naj gresta domov. seveda otroček ni hotel iti, ker bi moral avtomobilček pustiti tam. no in tu nastopi trenutek, ki me je zbodel. mamica meni nič tebi nič sosedi zavpije prek dvorišča, ali lahko odpeljejo avtomobilček, ker otrok sicer ne bi hotel domov (star je približno 3 leta). soseda je seveda rekla, da naj ga pač odpeljejo. in so ga. in potem je bil otrok še kar v avtomobilčku. kasneje je bilo mogoče videti, da je avtomobilček sameval sredi cestice. no in šele čez dobro uro so avtomobilček vrnili. ob vsem tem se sprašujem, kako bi sama odreagirala v podobni situaciji. tako v vlogi mamice, ki si je "sposodila" sosedovo igračko, da je otroka spravila domov, kot v vlogi nemočne sosede, ki zaradi dobrih sosedskih odnosov - verjetno - ni mogla zavrniti prošnje mamice. kot mamica bi vsekakor otroka vzela iz avtomobilčka. skušala bi mu dopovedati, da ta igračka ni njegova, pač pa je igrača od drugega otroka in zato ni prav, da mu jo vzamemo. kot nemočna soseda, pa bi verjetno bila precej bolj občutljiva in bi mamici na sicer lep način razložila, da bo morala otroka odpeljati brez avtomobilčka. čeprav je malo verjetnosti, da bi se tuji otroci igrali na našem dvorišču, ker imamo ograjo ponavadi rajši zaprto, pa bi vendarle lahko do takšne situacije prišlo tudi izven domačega dvorišča. zato bi kot nemočna soseda verjetno bila precej bolj občutljiva in bi mamici, na sicer lep način, razložila, da bo morala otroka odpeljati brez avtomobilčka. kako pa bi reagirale ve?
|