tinaaja
|
IZVIRNO SPOROČILO: veronikab Jedilnik za GH - meni je moja sicer nekaj prinesla, sam ti ga na žalost ne morem poskenirati, lahko pa okvirno povzamem kaj je napisala: -- 5. - 6. M : 5 obrokov na dan -------------------------------------------------- -- 6. M +: uvajanje novih živil v naslednjem vrstnem redu: -- riž -- korenje, bučka -- krompir, koruza -- cvetača, koleraba -- jabolka, hruška, marelica -- manjše količine žit, ki vsebujejo gluten (oves, pšenica) -- na koncu priprave dodamo k jedem manjše količine olja (1 žlička oljčnega, repičnega, koruznega ali sojinega olja. KOLIČINA NA OBROK: 230-250 ml PRIMER JEDILNIKA: - izberemo en obrok v dnevu, ko otroku ponudimo zgoraj navedena živila - nova ćivila uvajamo 3- dni ostale obroke, se otrok doji oz. hrani s prilagojeno mlečno formulo TEKOČINA: nekaj žličk (najbolje prekuhane vode) po obroku --------------------------------------------- -- 7. M + : dodatno uvedemo -- meso 2-3x tedensko --perutnina, zajčje meso --žrebiček -- teletina -- ali ribe 2-3x tedensko -- mastne morske ribe -- bela riba -- sladkovodne ribe -- nadaljujemo z uvajanjem novih vrst zelenjave (blitva, brokoli, špinača ...), sadja (banana, kaki, melona, slive, breskve, ...), žit. KOLIČINA NA OBROK: 230-250 ml PRIMER JEDILNIKA: 1. materino mleko/prilagojena ml. formula 2. sadna kaša 3. zelenjavna kaša 4. materino mleko/prilagojena ml. formula 5. žitna kaša, materino mleko/prilagojena ml. formula TEKOČINA: prekuhana voda od 400 m/dan, poleg tekočine zaužite s hrano (mleko, juhe, sadje...) ------------------------------------------------------------- -- 8. - 9. M :dodatno uvedemo -- rumenjak 1 x tedensko -- nove vrste zelenjave in sadja -- agrumi KOLIČINA NA OBROK: 250 ml PRIMER JEDILNIKA: 1. materino mleko/prilagojena ml. formula 2. sadno-žitna kaša 3. zelenjavno-mesna kaša 4. sadno-žitna kaša 5. žitna kaša, materino mleko/prilagojena ml. formula TEKOČINA: prekuhana voda od 400 m/dan, poleg tekočine zaužite s hrano (mleko, juhe, sadje...) ------------------------------------------------------------- -- 10. - 12. M : dodatno uvedemo -- manjše količine kravjega mleka ali mlečnih izdelkov (skuta, jogurt, smetana (sladka, kisla), maslo) -- sadni sok kot vmesni obrok namesto sadja KOLIČINA NA OBROK: 250 ml PRIMER JEDILNIKA: 1. materino mleko/prilagojena ml. formula 2. sadno-žitna kaša ali sadni sok 3. zelenjavno-mesna kaša 4. sadno-žitna kaša ali sadni sok 5. mlečno-žitna kaša ------------------------------------------------------------- ODSVETOVANA ŽIVILA V 1. LETU: - sol - sledkor - med - mehko kuhano jajce - beljak - sveži sir - večje količine kravjega mleka - oreščki, arašidi ter izdelki, ki jih vsebujejo (smoki, bobi palčke ...) Upam, da sem vsaj malo pomagala. Lp, veronikab evo scan GOSTA HRANA