junehope
|
No, upam da ne bom širila strahu pred porodom tistim, ki še niste rodile. Moj prvi porod je bil čisto naraven in s precej pogostimi popadki, od polnoči dalje pa vse do jutra, ko sem malo pred deveto rodila so bili zelo močni in so že od začetka po večini trajali na 2 minuti. So mi povedali da pač potrebujem tako močne popadke, da sem se odpirala, ker sem bila precej zaprta ob prihodu v porodnišnico. Spomnim se, da so se mi noge tresle in nasploh telesa nisem mogla več umiriti ne da bi mi kaj trzalo tudi,ko za kratek čas nisem imela popadkov. Končno je prišla jutranja izmena in mi predrla mehur ter dala svečko, ki mi je pomagalo da sem bila dovolj odprta in mehka "kot putrček" za rodit. Seveda so malce hireje pomigali, ko so videli da se moj otrok že precej muči. Ko je prišlo do prave akcije za potiskat nisem imela več dovolj moči in so se mi obesili na trebuh, ampak mi je bilo takrat že čisto vseeno kaj počnejo z mano, ker sem bila čisto preč. Prerezali so mi tudi presredek, spomnim se še da me je bolelo pri iztiskanju posteljice, ker se mi je G že spet obesil na trebuh, vendar sem vse v hipu pozabila ko sem videla mojo štručko. Zase menim, da imam kar visok prag bolečine in sem bila kot nosečnica precej natrenirana ter tudi znam potrpeti, vendar so mi bili tisti popadki preden se je začela prava akcija čisto odveč, ker so predolgo trajali brez kakršnegakoli lajšanja bolečin in glede na to, da ima vsak pacient ter s tem tudi porodnica pravico do lajšanja bolečin menim, da sem preveč potrpela, ker bi porod lahko sprožili že prej ne pa da so čakali na jutranjo izmeno. Tudi za otročka ni dobro, da se predolgo muči po porodnem kanalu, ker je tud samo spal in bil omotičen od vsega prestanega napora. Moje mnenje o t.i. omotičnosti od narkotikov pri otročku menim, da so zdravstvene službe več kot odgovorne, da ti kar tako ne zafiksajo otroka z namenom, da bi mamice rodile čim bolj brez bolečin. Obstajajo določeni standardi kaj in kako dozirajo, prednost dajo zmeraj otroku. Prepričana sem, da v današnjem času zagotovo obstaja srednja pot, da pomagajo mamici in otročku čim lažje priti na svet. V kolikor ste imele v prvo lahek in hiter porod, lahko z veseljem po naravni poti probate še drugič, jaz vem da si bom poskusila najti kaj primernega za lajšanje bolečin. Ker hočem biti tudi prisebna po porodu, ker ti otročka zelo hitro dajo v oskrbo ne glede na to, da si celo noč bil pokonci zaradi poroda. Torej punce,ne se bat zahtevat, ker moraš biti tudi ti fit za otročka, ne pa čisto na koncu z močmi.
|