slovenka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Tanja55 Nekaj drugega je, ce je otrok iz doma, kjer sta starsa dvojezicna---potem je to krasna izbira za starsa, saj otrok v takem varstvu tudi govori dva jezika. Drugo je, ce otrok to izkusi samo kot kratkorocno spremembno, na katero se lahko relativno hitro navadi, vendar sem skepticna do tega: iz preprostega razloga, da otroci so razlicni, enim to pase, drugim ne, eni so takoj dojemljivi eni ne, nekaterim ustreza en nacin podajanja, drugim drug...ogromno je prilagajanja s strani vzgojiteljice potem, ce se ze lotis taksnega nacina. Gotovo pa samo pesmice, pravljice in podobno ne bodo dovolj. Poucevanje v tako zgodnjih letih zahteva ogromno dodatnega izobrazevanja--razumevanja psiholoskega razvoja otroka, njegovega dojemanja tujejezicnosti/tuje kulture in pa kako te informacije sprejemajo mozgani. Govorim o tem, da bi ucitelj to moral vedet, ne otrok, da ne bo pomote...otrok dela stvari nezavedno, samo ucitelj bi moral vedet kaksne bodo "posledice" njegovega poucevanja (torej, da ve kaj lahko pricakuje od otrok in kaj ne, cesa so sposobni v doloceni starostni skupini). Verjemi, to se slisi lazje kot v praksi je. Pa brez zamere, to je samo moje mnenje...veliko uspeha zelim. Se strinjam, ker se tudi materinščine ne učijo samo preko pesmic in pravljic. Tujega jezika je malčka potrebno učiti na enak način kot materinščine... Je pa sigurno samo preko pesmic in pravljic bolje kot nič. Mene je dedek učil v bistvu samo šteti italijansko, pa mi je bil kasneje ta jezik zelo blizu, sem se ga hitro relativno dobro naučila in mislim, da precej zaradi tistih dedkovih številk in stavkov. Otroci so itak kot gobe in vse vsrkajo, pa če je to tuj jezik ali kakšne slovenske besede, ki jih morda nikoli ne bodo potrebovali - jaz recimo vem od ata vse mogoče izraze iz vinogradništva, ker sem bila pač prisotna v vinogradu kot otrok, pa se mi ni zdelo, da me s tem obremenjuje, ampak se mi je zdelo povsem normalno. Če bi me takrat učil pa kaj angleških besed, bi se mi pa samo fino zdelo, pa še zelo koristno. Bi kasneje imela veliko manj dela.