Maksi1
|
Pošiljam recepte za šparglje: BUTARICE IZ ŠPARGLJEV IN KORENCKA Sestavine: • 250 g špargljev • 150 g korencka • 3 L kokošje juhe • 1 porkoper PRIPRAVA: . Korencek ostrgamo, narežemo na 7 cm dolge kose, te pa po dolgem na tanke palcke. Špargljem odrežemo vršicke, prav tako dolge 7 cm (ostanke uporabimo za juho). . Zavremo juho, dodamo korenckove palcke in špargljeve vršicke ter kuhamo 5 do 10 minut. Kuhano poberemo ven in pustimo, da se ohladi. Poru odrežemo beli del, ki ga uporabimo pri pripravi kakšne druge jedi. Zeleni del narežemo na trakove dolge 20 do 25 cm in široke 3 mm. Porove trakove blanširamo v kokošji juhi, da se nekoliko zmehcajo in postanejo bolj upogljivi, kar nam olajša prevezovanje butaric. Ohladimo jih v ledeni kopeli. . S trakovi pove?emo po 6 do 7 korenckovih palicic in špargljevih vršickov, odvisno predvsem od debeline slednjih. Potresemo s koprom, po želji lahko pokapljamo z malo kisa. Nasvet: Podobne butarice lahko naredimo tudi iz drugih vrst zelenjave, npr. iz zelene, buck. Povežemo lahko eno, dve ali več vrst zelenjave, za prevezovanje pa za spremembo uporabimo na trakove narezano šunko ali pršut. OPECENI KRUHKI S ŠPARGLJI IN PARMEZANOM Sestavine: • enako število poganjkov belih in zelenih špargljev • bagetaoljcno olje • parmezan • sol • poper PRIPRAVA: . Šparglje narežemo na kose in jih na hitro popražimo na oljcnem olju. Preložimo jih na papirnato brisaco, popivnamo odvecno mašcobo ter jih zacinimo s soljo in poprom. . Bageto po diagonali narežemo na rezine, ki jih po obeh straneh popecemo. Nanje zložimo šparglje in potresemo s sveže naribanim parmezanom. Gratiniramo v pecici. ŠPARGLJI S PREKAJENO POSTRVJO IN HRENOM Sestavine: • 200 g smetanastega sira • 2 žlici hrena • 4 žlice kisle smetane • 4 žemlje • 700 g kuhanih špargljev • 200 g prekajene postrvi • košcki limone za okras PRIPRAVA: . Sir, hren in kislo smetano zmešamo v gladko maso. Žemlji prerešemo in polovicke na hitro popecemo z obeh strani. . Vsako polovicko namažemo z 2 do 3 žlicami hrenovega namaza in jih damo v pecico toliko, da postane namaz topel. . Tople žemljice obložimo s šparglji in prekajeno postrvjo ter takoj ponudimo. OPECENI KRUHKI S ŠPARGLJI IN PRŠUTOM Sestavine: • 8 zelenih špargljev • 8 rezin kruha • 4 rezine pršuta • 1 strok cesna • oljcno olje • sol, poper PRIPRAVA: . Špargljem odrežemo zgornjo tretjino poganjka, ki jo po dolgem razpolovimo. Preostali del poganjka narežemo na tanke rezine. šparglje mariniramo v oljcnem olju, zacinjenim s soljo in sveže zmletim poprom. . V ponev damo malo oljcnega olja in z obeh strani popecemo kruhke, ki jih še podrgnemo s strokom cesna. . Kruhke obložimo z mariniranimi šparglji in ceznje položimo po dolgem razpolovljene rezine pršuta. ŠPARGLJEV PESTO NA OPECENIH KRUHKIH Sestavine: • 500 g zelenih špargljev • 12 prepelicjih jajc • 25 g pinjol • 1 pest mlade špinace • 2 stroka cesna • 70 g rukole • 50 g sveže naribanega parmezana • sok 1 limone • oljcno olje • muškatni orešcek • sol, poper • kruh (npr. francoska štruca) PRIPRAVA: . Šparglje kuhamo v rahlo osoljeni vodi 10 minut. Kuhane pustimo v vodi, da se malo ohladijo. Prepelicja jajca kuhamo 4 minute, nato jih prelijemo z mrzlo vodo. . Odrežemo 3 cm dolge špargljeve vršicke in jih damo na stran. Preostale dele špargljev zrežemo na košcke, ki jih s pinjolami, špinaco in cesnom sesekljamo s palicnim mešalnikom. Dolijemo oljcno olje, da nastane mazava zmes. Primešamo parmezan, muškatni orešcek ter solimo in popramo. . Francosko štruco diagonalno narežemo na rezine, ki jih popecemo in namažemo s špargljevim pestom. Nmazane kruhke obložimo ?e s polovickami jajc in špargljevimi vršicki. . Rukolo pokapljamo z oljem in limoninim sokom ter damo skupaj s kruhki na krožnik. KROMPIRJEVO ŠPARGLJEVA JUHA Z RUKOLO Sestavine: • 1 kg mokastega krompirja • 1 kg zelenih špargljev • 1 cebula • 50 g rukole • 2 žlici masla • 1 l zelenjavne juhe • 4 žlice creme fraîchelimonin sok • šcep naribanega muškatnega orešcka • sol, poper • 2 žlici sveše naribanega parmezana PRIPRAVA: . šparglje narežemo na 2 cm velike košcke in damo vršicke na stran. Olupljen in opran krompir narežemo na majhne kocke. Cebulo drobno sesekljamo. Rukoli odstranimo peclje, jo operemo in fino narežemo. . V loncu segrejemo maslo, podušimo cebulo in dodamo krompir, šparglje (brez vršickov) in polovico rukole. Zacinimo s soljo, poprom in muškatnim orešckom. Zalijemo z zelenjavno juho in pokrito kuhamo 25 minut. . Medtem blanširamo špargljeve vršicke, jih prelijemo z ledeno mrzlo vodo in dobro odcedimo. . Vsebino lonca sesekljamo s palicnim mešalnikom. Vmešamo creme fraîche, zavremo in po okusu še solimo, popramo in dodamo limonin sok. Na koncu primešamo parmezan in preostalo rukolo. . Juho damo v skodelice ali krožnike in okrasimo s špargljevimi vršicki. BELA ŠPARGLJEVA KREMNA JUHA S CVETOVI Sestavine: • 500 g belih špargljev • 125 ml smetane • 30 g masla • 30 g moke • 1 rumenjak • limonin sok • muškatni orešcek • 1 žlicka sladkorja • sol • užitni cvetovi boreca • žajblja ...listici krebuljice PRIPRAVA: . Šparglje pripravimo za kuhanje. Olupke kuhamo 20 minut v slani vodi, nato precedimo in tekocino prestrežemo. Špargljevo vodo s soljo in sladkorjem zavremo in v njej 15 minut kuhamo na košcke narezane šparglje. Kuhane šparglje odcedimo, špargljevo vodo pa razredcimo z vodo do 3 litra (malo belega vina bo juhi še dodatno izboljšalo okus). . V loncu segrejemo maslo in primešamo moko. Prilijemo špargljevo vodo in dobro prevremo. Juho zgostimo s smetano in rumenjakom ter dodamo sol, sladkor, muškatni orešcek in limonin sok. špargljeve košcke damo v juho, pogrejemo in postrežemo. . Juho okrasimo s popecenimi kruhki in s cvetovi boreca, žajblja in podobnim, ter z listici krebuljice. HLADNA ŠPARGLJEVA JUHA S KREBULJICO Sestavine: • 2 kg zelenih špargljev • 150 g smetane • 1 šopek krebuljice • limonin sok • muškatni orešcek • sol • sveže zmlet poper PRIPRAVA: . Šparglje narežemo na 4 cm dolge košcke in skuhamo na sopari. . Kuhane šparglje sesekljamo s palicnim mešalnikom in zacinimo z limoninim sokom, soljo, poprom in muškatnim orešckom. Dobro premešamo in ce je špargljev pire pregost, ga razredcimo z zelenjavno juho. . Trdo stepeno smetano solimo in popramo. . Špargljev pire nadevamo v krožnike in položimo vanj smetanove cmocke, ki jih oblikujemo s pomocjo dveh cajnih žlick. Okrasimo z listki krebuljice. ŠPARGLJEVA KREMNA JUHA Z RAKCI Sestavine za 4 osebe: • 1 cebula • 500 g zelenih špargljev • 2 žlici masla • 8 dl zelenjavne juhe • 1,5 dl sladke smetane • 3 žlice belega suhega vina • 1 noževa konica muškatnega oreška • 150 g obarjenih repkov kozic • Vejica krebuljice PRIPRAVA: . Cebulo olupimo in na drobno narežemo. Šparglje umijemo in ocistimo ter narežemo na kolešcke. . V posodi stopimo 1 žlico masla, dodamo cebulo in jo steklasto popražimo. Dodamo šparglje in na blagem ognju pražimo 10 minut, nato prilijemo zelenjavno juho in na zmernem ognju pokrito kuhamo 15 minut. . Juho zmiksamo, prilijemo smetano in vino, pokrito kuhamo še 10 minut, zacinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. . V ponvi stopimo preostalo maslo, dodamo rakce in jih na hitro popražimo, da se pregrejejo. Juho razdelimo v ogrete krožnike ali skledice, okrasimo z rakci potresemo z nasekljano svežo krebuljico. ŠPARGLJEVA KREMNA JUHA Za 6 oseb potrebujemo: • 2 kg zelenih špargljev • 2 cajni žlicki masla • 2 kocki sladkorja • malo soli • 150 g pršuta PRIPRAVA: . Na oljcnem olju popražite sesekljano cebulo, dodajte na kolobarje narezane šparglje in ocišceno narezano jušno zelenjavo. . Ko je zelenjava spražena jo zalijte s kostno juho ali vodo. Skuhano zelenjavo s palicnim mešalnikom zmiksajte, da dobite gladko kremno juho. Dodajte sol, poper, muškatni orešcek, malenkost luštreka in belo vino ali limonin sok. . Iz kisle smetane, rumenjaka in drobno narezanega drobnjaka pripravite legir, s katerim juho zgostite. Po legiranju juha ne sme več vreti. . Kot zakuho uporabite vršicke špargljev, ki ste jih prihranili. ŠPARGLJI V FRIKASEJU Za 4 osebe potrebujemo: • 1 kg špargljev • sol • 1,5 dcl mocne juhe • 3 rumenjaki • sok • pol limone • malo vina PRIPRAVA: . Šparglje skuhajte v slani vodi ter jih na ogretem krožniku oblite z omako. . Omaka: Juho, rumenjake, vino in limonin sok žvrkljajte nad vrelo vodo, da se zgosti in nato še nekaj casa na nizki temperaturi. ŠPARGLJI Z ZELENO IN JABOLKOM Za 4 osebe potrebujemo: • 2 kg zelenih špargljev • 2 cajni žlicki masla • 2 kocki sladkorja • malo soli • 150 g pršuta PRIPRAVA: . Kuhane šparglje naložite na krožnik. Zeleno in olupljena jabolka narežite na velike rezance. . Posebej zmešajte jogurt, oljcno olje, kis, limonin sok, sol, poper in malenkost gorcice. . Z mešanico jabolk in zelene posujte stebla špargljev in vse skupaj prelijte s pripravljeno omako. Jed ponudite kot hladno predjed ali kot samostojno jed s crnim kruhom. ŠPARGLJI Z AVOKADOVO POMAKO Za 4 osebe potrebujemo: • 2 kg špargljev • sol • 2 avokada • sveže iztisnjen sok ene pomarance • kajenski poper • 2 mladi cebuli • 50 g mehkega masla • 4 rezine polnozrnatega opecenca • sok ene limone PRIPRAVA: . Šparglje operite, odrežite olesenele konce in v vreli slani vodi kuhajte 5 do 8 minut. Avokado razpolovite, mu odstranite košcico in izdolbite meso. S palicnim mešalnikom zmeljite meso avokada, pomarancni sok, sol in kajenski poper. . Mlado cebulo ocistite in narežite na tanke obrocke. Skupaj s soljo jo umešajte v maslo. Popecite opecenec. . Zmešajte limonin sok, olje, sol in poper. Šparglje odcedite, naložite na krožnik in pokapajte s prelivom. . Rezine opecenca premažite s cebulnim maslom in skupaj z avokadovo pomako ponudite k špargljem. ŠPARGLJI Z GOBAMI V VOKU Sestavine za 4 osebe: • 300 g špargljev • 3 korencki • 200 g velikih šampinjonov • 200 g dolgozrnatega belega riža • 2 žlica olja • 1 žlica nastrganega svežega ingverja • 1 strok cesna • 4 mlade cebulice z zelenjem • 1,5 – 2 dl jušne osnove, • sol, • po želji 1 žlica sojine omake PRIPRAVA: . Cebulice bulice ocistimo in narežemo, cesen olupimo in sesekljamo, korencek ostrgamo in narežemo na palicice. Šampinjone ocistimo, obrišemo in narežemo na rezine. Šparglje narežemo na 3 cm dolge košcke. . Riž v slani vodi skuhamo približno 12 minuti. Ko je pod zobmi še cvrst, odvecno vodo odlijemo in riž dobro odcedimo. . V voku segrejemo olje, dodamo ingver, cesen in cebulo, vse na hitro popražimo, dodamo korencek in šparglje. Pražimo in mešamo približno 3 minute, nato dodamo gobe in pražimo še 2 minuti. Ko se gobe malo zmehcajo, prilijemo jušno osnovo in dušimo še 5 minut. Nazadnje jed po okusu dosolimo ali zacinimo s sojino omako in jo ponudimo z rižem. RIŽOTA S ŠPARGLJI IN PARMEZANOM PRIPRAVA: . Na oljcnem olju popražite na kolobarje narezano mlado cebulo, narezane šparglje, svežo zeleno in rdeco papriko,malenkost sesekljanega cesna in na kocke narezan olupljen paradižnik brez semen. Jed zacinite s poprom,soljo baziliko in luštrkom. Izboljšajte z belim vinom. . Posebej skuhajte ali zdušite riž in ga zmešajte s pripravljeno omako. . Pred serviranjem posujte jed s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.Poleg ponudite nariban parmezan. PITA Z GRATINIRANIMI ŠPARGLJI Sestavine za 4 osebe: • 350 g zelenih špargljev • nastrgana lupinica in sok ene pomarance • 3 jajca • 2 dl sladke smetane • 1 žlica bazilikinega pesta( iz kozarcka) • 80 g naribanega sira (gavda) • 300 g vlecenega testa • 50 g stopljenega masla • sol in poper • 1 noževa konica muškatnega oreška PRIPRAVA: . Šparglje umijemo in ocistimo. V vreli vodi jih kuhamo 5 -8 minut in dobro odcedimo. . V skledi zmešamo pomarancni sok in nastrgano lupinico, jajca, smetano in pesto zacinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. . Pecico ogrejemo na 180 stopinj. Pekač namažemo z maslom in obložimo z listi vlecenega testa, ki jih sproti premažemo s stopljenim maslom. Na zgornjo plast zložimo šparglje, prelijemo z jajcno zmesjo in potresemo s sirom. Pekač postavimo v ogreto pecico in pecemo približno 35 minut. RIŽOTA S ŠPARGLJI Za 4 osebe potrebujemo: • 1 velika cebula • 10dag surovega masla • 30 dag riža • 80 dag zelenih špargljev • sol,poper, • sir parmezan PRIPRAVA: . Cebulo na drobno sesekljamo. V posodi jo na stopljenem maslu pražimo približno pet minut na šibkem ognju, toliko da postekleni. . Cebuli nato dodamo umite šparglje, ki smo jih narezali na centimeter dolge košcke. To pražimo še tri minute, dodamo umit riž in vse skupaj zalijemo s približno 1 litrom vode ter kuhamo še približno deset do dvanajst minut. Po potrebi med kuho dolivamo vodo in vmes malo premešamo. . Riž skuhamo tako, da je na ugriz še cvrst. Solimo in popramo po okusu. Jed na koncu potresemo z na grobo naribanim parmezanom. ZAPECENI ŠPARGLJI Z GORGONZOLO Za 4 osebe potrebujemo: • 1 kg zelenih špargljev • sol, sladkor • 50g masla • 2 žlici limoninega soka • 150g gorgonzole • 1 paradižnik • 1 žlica sesekljanega peteršilja • poper PRIPRAVA: . Šparglje oplaknite, spodnjo tretjino olupite in odrežite olesenele konce stebel.V vreli slani vodi jih skupaj z 1 žlico masla, šcepcem sladkorja in limoninim sokom kuhajte približno 12 minut. . Gorgonzolo narežite na rezine. V pecici ogrejte žar. Šparglje odcedite in jih razporedite po plitvem pekacu. Spodnje dele stebel obložite s sirom in za približno 4 minute postavite pod vroč žar. . Paradižnik operite, mu odstranite semenje in ga narežite na kocke. Na hitro ga podušite na preostalem maslu. Dodajte peteršilj in razporedite po špargljih. POMLADNA MINEŠTRA S ŠPARGLJI Sestavine za 6 oseb: • 2 korencka • 1 pastinak • 3 mlade cebule • 300 g špargljev • 1 cvetace • skodelica nizkega srocjega fižola • 3 manjši sveži paradižniki • 1,5 l vode • 1 skodelica mladega graha • 3 žlice olivnega olja • sol, poper • 1šcepec muškatnega oreška • 1 žlica pesta (po želji) • nekaj listov sveže bazilike • 2 žlici nastrganega parmezana PRIPRAVA: . Korencek in pastinak ostrgamo ali olupimo in narežemo na 2 mm debele kolobarcke. Cebulice ocistimo in nasekljamo. Šparglje ocistimo in spodnje dele stebel ostrgamo in jih narežemo na košcke. Cvetacoocistimo in razdelimo na cvetke, strocji fižol ocistimo in narežemo na košcke. Paradižnike olupimo, ocistimo in nasekljamo. . V posodi segrejemo olje, dodamo korencek in pastinak, nekaj kolobarckov pastinaka prihranimo, dodamo še cebulice in trše dele špargljev. Pražimo in mešamo nekaj minut, da se zelenjava malo zmehca, nato dodamo cvetke cvetace, strocji fižol in paradižnik. Prepraženi zelenjavi prilijemo vroco vodo, zavremo, solimo in popramo. . Mineštro kuhamo 6 minut, dodamo grah, pastinak, špargljeve vršicke in kuhamo še 5 minut. Na koncu kuhanja dodamo malo muškatnega oreška, po želji lahko dodamo še 1 žlico pesta. Da bo juha gostejša 2 zajemalki zmiksamo in damo nazaj v posodo. Ko juho razdelimo na krožnike, jo potresemo še s svežo nasekljano baziliko in parmezanom. ŠPARGLJI Z MLADO CEBULO PRIPRAVA: . Šparglje operite, ogulite in na hitro skuhajte v vreli slani vodi. Odcejene in ohlajene šparglje narežite na kolobarje. . Na kolobarje narežite tudi spomladansko cebulo in vse skupaj pomešajte z oljcnim oljem, kisom, limoninim sokom, soljo in poprom. . Na krožnik položite list mehke zelene solate, nanj pa mešanico špargljev, cebule in zacimb. Dodajte žlicko jogurta in kisle smetane in okrasite z vrtnimi jagodami. ŠPARGLJI Z DROBTINAMI Za 4 osebe potrebujemo: • 3 kg špargljev • 2 kuhani jajci • 2 celi jajci • 20 dag naribanega sira • košcek masla • drobtine PRIPRAVA: . Kuhane in odcejene šparglje naložimo v pomašceno jensko posodo in potresemo z drobtinami. . Jajca razžvrkljamo in potresemo po špargeljnih, prav tako trdo nariban sir in narezani dve trdo kuhani jajci. Na vrh damo manjše košcke masla. . Nato posodo postavimo za 15 minut v vroco pecico. . Ponudimo k pecenemu mesu ali riževi solati. KROMPIRJEVA OMLETA S ŠPARGLJI Sestavine za 4 osebe: • 3 veliki mladi krompirji • 200 g špargljev • 8 cešnjevih paradižnikov • 6 debelih jajc • 2 žlici nastrganega parmezana • 1 žlica sesekljanega drobnjaka • 1 žlica olivnega olja • sol in poper PRIPRAVA: . Krompir ostrgamo ali olupimo in narežemo na kocke. V slani vodi jih kuhamo 5 minut in dobro odcedimo. Šparglje ocistimo in narežemo na košcke. Paradižnike prepolovimo in prerezano stran malo posolimo. . V ponvi segrejemo olje, dodamo šparglje, pražimo in mešamo 3 minute. Nato prilijemo nekaj žlic vode, solimo in kuhamo še približno 5 minut, da se zmehcajo. . Pecico ogrejemo na 180 stopinj. Okrogel pekač namažemo z maslom, jajca stepamo, solimo in popramo, primešamo parmezan in drobnjak. Približno 1/3 jajcne zmesi zlijemo v pekac. Na to enakomerno razporedimo kocke krompirja, polovice paradižnikov in košcke špargljev ter vse prelijemo s preostalo jajcno zmesjo. . Pekač postavimo v ogreto pecico in pecemo približno 10 minut, da jajca zakrknejo. Omleto ponudimo še vroco. Dobra pa je tudi hladna. OCVRTI ŠPARGLJI Za 4 osebe potrebujemo: • 1,5 kg špargljev • 2 jajci • drobtine • 100 g naribanega parmezana • mašcoba za cvrenje Preliv: • 150 g kisle smetane • 4 žlice solatne majoneze • sol, poper • peteršilj, koper PRIPRAVA: . Šparglje v rahlo osoljenem kropu kuhamo 5 – 10 minut. Odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in ponovno odcedimo. . Razžvrkljamo jajci. Na drugi krožnik stresemo drobtine in jih pomešamo z naribanim parmezanom. Odcejene šparglje povlecemo skozi jajce, nato jih povaljamo v drobtinah. . V cvrtniku segrejemo mašcobo za cvrtje na temperaturi 175 stopinj. Po porcijah ocvremo panirane šparglje, da zlato porjavijo. Odcedimo jih na plasti papirnatih prticev in shranimo na toplem. . Za omako zmešamo kislo smetano in majonezo, primešamo sesekljan peteršilj in koper. Ponudimo k špargljem, zraven pa postrežemo še tanko rezino šunke. ŠPARGLJI Z JAJCI-MALO DRUGACE Za 4 osebe potrebujemo: • 1/2 kg špargljev • 8 jajc • 13 dag masla ali olja • 2 žlici sladke smetane • sol, poper PRIPRAVA: . Špargljem, odrežemo spodnji trdi del ter jih skuhamo v slani vodi. Dobro jih odcedimo in narežemo na manjše košcke. . Jajca razžvrkljamo s smetano, soljo in poprom. . Na manjšem delu masla popecemo šparglje,da se tekocina izpari. Na preostalem maslu specemo razžvrkljana jajca(naj bo temperatura nizka). Na kocu vmešamo še šparglje. ŠPARGLJI Z ZELENO OMAKO PRIPRAVA: . Špargljem odrežite oleseneli del, povežite jih v šopek in postavite navpicno v globok lonec z vrelo slano vodo. Vode dajte do polovice njihove višine, tako da se kuhajo v vodi, vrhovi špargljev pa na pari. Šparglje pazljivo kuhajte 10 do 15 minut, vse dokler se spodnji del ne zmehca. Dajte jih iz vode, odcedite in ohladite. . Omako pripravite na naslednji nacin: mešanici kisa in vode dodajte sladkor in Vegeto, vse na kratko prekuhajte in ohladite. . Medtem na drobno nasekljajte v trdo kuhana jajca in petršilj, koper in drobnjak pa narežite na drobno. . Ohlajeni mešanici kisa in Vegete dodajte gorcico, olje, nasekljana jajca, peteršilj, koper in drobnjak. Nato dodajte smetano, zacinite s poprom, vse dobro premešajte in po želji dosolite. . Pripravljeno omako pustite na hladnem mestu 1 do 2 uri. . Kuhane šparglje zložite na krožnik, prelijte z omako in po želji okrasite s košcki šunke in v trdo kuhanimi jajci. ŽITA Z ZELENIMI ŠPARGLJI IN CEMAŽEM Sestavine: • 160 g žitnih zrn (pšenica, jecmen, oves, pira) • 1 lovorov list • 30 g masla • 1 šalotka • kuhani zeleni šparglji (kolicina po želji) • 150 ml smetane • 1,1 l špargljevega fonda • 1 žlica naribanega parmezana • 10 g masla, • sol, • 1,5 žlice cemaževega pesta Za cemažev pesto: • 30 g pinjol • 30 g cemaža • 25 g parmezanana • ribana lupina • 1 limone • 4 žlice oljcnega olja • strok cesna • 2 žlici kisle smetane PRIPRAVA: . Žita za 24 ur namocimo v 1 liter vode. Naslednji dan vodo odlijemo in kuhamo žita 10 do 15 minut v malo vode s soljo in lovorjevim listom. Po kuhanju pustimo še 5 minut stati, da žita dobro nabreknejo in vpijejo tekocino. Stresemo na cedilo in odstranimo lovorjev list. . V ponvi raztalimo maslo in podušimo sesekljano šalotko, ki naj ne spremeni barve. Dodamo kuhana žita, na košcke narezane šparglje, špargljev fond in smetano. Premešamo in zavremo. Solimo, primešamo cemažev pesto in nazadnje še nariban sir in maslo. . Za pripravo cemaževega pesta v ponvi brez mašcobe zlato rjavo popecemo pinjole in fino sesekljamo cemaž. Cemaž, pinjole, parmezan, limonino lupino, oljcno olje in stisnjen strok cesna s palicnim mešalnikom ali v multipraktiku drobno sesekljamo. Primešamo kislo smetano ter solimo in popramo. ZAPECENI ŠPARGLJI Z JAJCI Sestavine: • 250 g špargljev • 3 do 4 jajca • 375 ml mleka • 1 skodelica naribanega parmezana • sol PRIPRAVA: . Stepemo jajca, solimo, prilijemo mleko in dobro premešamo. . Namastimo pekač velikosti približno 20 x 30 cm, zlijemo vanj jajca z mlekom in dodamo šparglje. . Potresemo s sirom in pecemo 15 minut v pecici pri 200 0C. ZAPECENE TESTENINE S ŠPARGLJI Sestavine: • 1 kg zelenih špargljev • 250 g testenin v obliki metuljckov (farfalle) • 1 šop peteršilja • 200 g smetane • 100 g ementalerja • šcep muškatnega orešcka • sol, poper • mašcoba za pekač PRIPRAVA: . Šparglje narežemo na 2 cm velike košcke. V vreli slani vodi jih blanžiramo 5 minut, prelijemo z mrzlo vodo in zelo dobro odcedimo. . Skuhamo testenine in jih dobro odcedimo. . Zmešamo šparglje, metuljcke in drobno sesekljan peteršilj. Solimo, popramo in zacinimo z muškatnim orešckom ter mešanico nadevamo v namašcen pekac. . Nato zmešamo še smetano in sir, popramo, dodamo muškatni orešcek in prelijemo preko špargljev in testenin v pekacu. Pecemo 25 minut pri 200 0C. ŠPARGLJI S PARMEZANOM Sestavine: • 600 g špargljev • parmezan • nariban smetana • 1 žlicke koruznega škroba PRIPRAVA: . V malo vode (toliko, da je vse prekrito) skuhamo šparglje. Kuhane poberemo ven in jih na toplem shranimo. . V vodo, kjer smo kuhali šparglje, damo sedaj še olesenele konce poganjkov in olupke, ki so nam ostali pri cišcenju špargljev. Kuhamo toliko casa, da voda skoraj povsem povre, nato precedimo. Ce je tekocine več kot za 1 skodelice (125 ml), jo zlijemo nazaj in še kuhamo. . Tekocini dodamo enako kolicino smetane, ki jo prej zmešamo s koruznim škrobom. Vse skupaj segrevamo (nikakor ne sme zavreti!), da se rahlo zgosti. Prelijemo po špargljih, potresemo s parmezanom in damo pod žar, da se zlato zapece. . Ponudimo z lahko solato, sotiranimi kozicami in pecenim krompirjem s cebulo. TESTENINE S ŠPARGLJI IN LOSOSOM Sestavine za 4 osebe: • 250g zelenih špargljev • 1 plocevinka lososa v naravnem soku • 3 mlade cebulice z zelenjem • 1 rdeca paprika • 240g kratkih testenin • 30g masla • 1 žlica olja • 1 žlica zacimbe curry • 2 dl zelenjavne jušne osnove • 1 zvrhana žlica jedilnega škroba • 1,5 dl sladke smetane • Sol in poper PRIPRAVA: 1. Cebulice ocistimo in narežemo. Šparglje in narežemo na 3 cm dolge košcke. Papriko ocistimo, narežemo na trakove in v kozici z žlico olja, nekaj žlicami vode in šcepcem soli dušimo 5 minut. 2. V loncu pristavimo vodo za kuhanje testenin. Ko voda zavre, solimo dodamo testenine in jih kuhamo samo tako, da ostanejo pod zobmi še zelo cvrste.Vodo odlijemo in testenine odcedimo. 3. V visoki ponvi stopimo maslo, dodamo cebulo in jo popražimo, da ovene. Nato dodamo prašek curryin košcke špargljev, pražimo in mešamo 1 minuto ter prilijemo jušno osnovo. Pokrito dušimo približno 8 minut, nato dodamo košcke lososa, odcejeno papriko in testenine ter prilijemo sladko smetano, ki smo jo zmešali s škrobom. Premešamo in prevremo, po okusu dosolimo in popramo ter takoj še vroce postrežemo. ŠPAGETI Z ZELENIMI ŠPARGLJI IN RAKCI Sestavine za 4 osebe: • 400g špagetov • 500 g zelenih špargljev • 300 g rakcev (kozic) • 1 žlica olivnega olja • 2 žlici sesekljanega peteršilja • 1 vejica za okras • nastrgana lupinica 1 neškropljene limone • 3 žlice limoninega soka • 1 dl zelenjavne jušne osnove • Sol PRIPRAVA: 1. Šparglje umijemo, ocistimo, po dolžini prerežemo in narežemo na 3 do 4 cm dolge košcke. Krompir olupimo in na drobno naribamo. Rakce umijemo in osušimo. 2. V velikem loncu zavremo vodo za kuhanje špagetov. Ko zavre, solimo, dodamo špagete in cez 2 minuti še šparglje. Ko so špageti kuhani, vendar pod zobmi še cvrsti, vodo odlijemo in dobro odcedimo. 3. V kozici segrejemo olje, dodamo rakce in jih pražimo 2 minuti, prilijemo limonin sok, dodamo limonin sok, dodamo limonino lupinico in sesekljan peteršilj. Rakce zalijemo z juho, dodamo nariban krompir in kuhamo toliko casa, da se kropir razpusti. 4. Odcejene špagete in šparglje razdelimo na krožnike, prelijemo z omako z rakci in okrasimo s peteršiljem. PREKAJENA POSTRV S ŠPARGLJI Sestavine za 4 osebe: • 100 g špargljev • sol, sladkor • 2 prekajeni postrvi • 4 v trdo kuhana jajca • 2 paradižnika • nekaj vejic kopra • 50 g kislih kumaric • 50 g cebule • 1 žlica vinskega kisa • 1 žlica gorcice • beli poper in sesekljan peteršilj PRIPRAVA: . Svežim špargljem spodnje olesenele dele odrežemo. Stebelca povežemo v manjše šopke po 4 do 5 skupaj. Šparglje položimo v osoljen krop in dodamo šcepec sladkorja, da je okus izrazitejši. Kuhane odcedimo in ohladimo. . Prekajeno postrv zarežemo vzdolžno po sredini hrbta, ob hrbtenici. Tako jo prepolovimo. Odstranimo hrbtenico s košcicami in olupimo kožo. Tako dobimo iz vsake postrvi po dva fileja. Na vsak krožnik damo kos fileja postrvi, rezino v trdi kuhanega jajca in rezino paradižnika ter šparglje. . Pripravimo omako. Na drobno sesekljamo kisle kumarice in cebulo. V skledi zmešamo gorcico, sol, sladkor, poper, sesekljan peteršilj, kis in olje. Dodamo sesekljana v trdo kuhana jajca, sesekljane kisle kumarice in sesekljano cebulo. . Šparglje prelijemo z omako, okrasimo s koprom in ponudimo. ŠPARGLJI IN MLADI KROMPIR S CEMAŽEVIM PESTOM Sestavine: • 750 g zelenih špargljev • 800 g mladega krompirja • 30 g pinjol • 50 g zelenih oliv (s košcico) • 30 g cemaža • 75 g sveža naribanega parmezana • naribana lupinica 1 limone • 9 žlic oljcnega olja • 1 strok cesna • 2 žlici kisle smetane • sol, poper PRIPRAVA: . šparglje narežemo na 4 cm velike košcke. Kuhamo jih 4 minute v slani vodi ter kuhane odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in še enkrat dobro odcedimo . Krompir skuhamo v slani vodi. Nekoliko ohlajenega olupimo in narežemo na 3 do 4 enako velike kose. . Pinjole v ponvi brez mašcobe zlato rjavo popecemo. Olive izkošcicimo in drobno narežemo. Cemaž fino sesekljamo. . Cemaž, pinjole, 25 g parmezana, limonino lupinico, 4 žlice oljcnega olja in stisnjen strok cesna s palicnim mešalnikom ali v multipraktiku drobno sesekljamo. Primešamo kislo smetano ter solimo in popramo. . Krompir in šparglje zlato rjavo popecemo na preostalem oljcnem olju in mocnem ognju. Solimo, popramo ter primešamo 3 do 4 žlice cemaževega pesta in olive. . Zložimo na krožnik, potresemo s preostalim parmezanom in zraven postrežemo preostali cemažev pesto. ŠPARGLJEV NARASTEK S KROMPIRJEM Sestavine: • 1 kg špargljev • 800 g krompirja • 300 g kuhane šunke • 100 g naribanega ementalerja • 2 dl kisle smetane • 1 jajce • 1 strok cesna • sol • beli poper PRIPRAVA: . Šparglje narežemo na 3 do 4 cm dolge košcke, jih skuhamo in pustimo, da se ohladijo. . Kuhan krompir narežemo na tanke plošcice in šunko na košcke. . V pekač v plasteh zložimo košcke šparglja, krompir in šunko. Prelijemo s kislo smetano, ki smo ji dodali sol, poper, cesen in jajce. Potresemo s sirom in pecemo 20 minut pri temperaturi 180 do 200 0C. ŠPARGLJI S PANCETO Sestavine: • 1 kg špargljev • 200 g pancete narezane na tenke rezine • 1 skodelica bešamela (recept pri omakah) • 1 kozarca suhega belega vina • 40 g naribanega sira • 2 rumenjaka • maslo • muškatni orešcek • sol, poper PRIPRAVA: . Šparglje skuhamo, odcedimo in zložimo v nepregorno posodo, namazano z maslom. . Pripravimo bešamel in vanj vmešamo nariban sir, rumenjaka ter sol in poper. Damo na srednje mocan ogenj in med mešanjem dodamo vino ter pustimo, da nekoliko izhlapi. Odstavimo s štedilnika in zacinimo s sveže naribanim muškatnim orešckom. . Rezine pancete porazdelimo po špargljih in prelijemo z bešamelom. Po vrhu damo še kakšen kosem masla. Gratiniramo v pecici pri 180 0C. ŠOPKI ŠPARGLJEV S PRŠUTOM Sestavine za 4 osebe: • od 300 do 500 g zelenih špargljev • 150 g narezanega kmeckega pršuta • 1 žlicka soli • 1 žlicka sladkorja PRIPRAVA: . V široki posodi zavremo 2 l vode, dodamo sladkor in sol. Špargljem odrežemo spodnji trši del in jih kuhamo 5 minut. Kuhane šparglje dobro odcedimo, razdelimo na 8 šopkov in vsakega zavijemo v rezino pršuta. . Pecico ogrejemo na 180 stopinj. Šopke špargljev zložimo v pekac, postavimo v ogreto pecico in pod vklopljenim žarom pecemo nekaj minut, da se pršut malo zapece. . Tako pripravljene šparglje ponudimo kot predjed s cesnovo majonezo ali za prilogo k pecenemu mesu ali fileju bele ribe. NARASTEK S ŠPARGLJI IN S PURANOM Za 4 osebe potrebujemo: • 500 g zelenih špargljev • sol, poper, nariban muškatni orešcek • 60 g masla • 50 g moke • 500 ml mleka • 250 g puranjih prsi, narezanih na rezine • šop drobnjaka PRIPRAVA: . Špargljem olupimo spodnjo tretjino. Zavrite slano vodo, šcepec sladkorja in 1 žlico masla. Kuhajte jih 10 minut. . Pecico segrejte na 200 stopinj. Stopite maslo in spenite moko. Med mešanjem pocasi prilivajte mleko. Kuhajte 5 minut. Zacinite s soljo, poprom in muškatnim orešckom ter umešajte drobnjak. . Šparglje razpolovite in razporedite po namašcenem pekacu za narastke. Med šparglje razporedite kose mesa in prelijte z omako. V pecici pecite približno 15 minut. Zraven ponudite slan krompir. ŠPARGLJI S PRŠUTOM IN ZELIŠCNO OMAKO Za 4 osebe potrebujemo: • 2 kg špargljev • 2 cajni žlicki masla • 2 kocki sladkorja • malo soli • 150 g pršuta Omaka: • 5 jedilnih žlic majoneze z olivnim oljem • 3 jedilne žlice smetane • 2 jedilni žlici svežih zelišc,sesekljanih( timijan, peteršilj in bazilika) • 1 jedilna žlica limoninega soka PRIPRAVA: . Šparglje pripravite in jih približno 4 minute kuhajte v slanici z maslom in sladkorjem. Dobro jih odcedite. . Šparglje eventualno po dolgem razpolovite in jih s pršutom ponudite na 4 krožnikih. . Za omako zmešajte majonezo z napol stepeno smetano, sesekljanimi zelišci in limoninim sokom in jo posebej ponudite špargljem. ŠPARGLJI V OMAKI IZ PROŠKA IN MASKARPONEJA Za 4 osebe potrebujete: • 400 g zelenih špargljev • 500 ml juhe • sladkor • 20 g masla • 600 g svinskega fileja • poper, sol • 8 rezin slanine • 2 žlici olja • 2 šalotki • 250 g maskarponeja • 50 ml proška • 1 žlicko sesekljanega pehtrana • 1 paradižnik PRIPRAVA: . Šparglje oplaknite, spodnjo tretjino olupite, olesenele dele odrežite. Narežite jih na košcke. Zavrite juho, sladkor in maslo. Kuhajte jih 8 minut. . Meso narežite na 8 rezin, poprajte in zavijte v slanino. Pecite približno 8 minut. . Šalotke olupite, sesekljajte in na mašcobi od peke prepražite. Dodajte maskarpone, prošek, pehtran in 100 ml vode, v kateri so se kuhali šparglji. Paradižnik operite, narežite in vložite v omako. Po okusu zacinite in vse skupaj ponudite. Zraven teknejo široki rezanci. SVINJSKA RIBICA S ŠPARGLJI IN HOLANDSKO OMAKO Za 4 osebe potrebujemo: • zrezki iz svinjske ribice • šparglji • poper • sol Holandska omaka: • rumenjak • maslo • limonin sok • sol • poper PRIPRAVA: . Svinjsko ribico zarežemo po dolgem tako, da dobimo velik plošcat zrezek. Razprostrto ribico osolimo, dodamo nekaj zrn popra in vanjo po dolgem položimo dva ali tri sveže šparglje. Vse skupaj zapremo in ovijemo s sukancem, da se ribica med peko ne odpira. V ponvi ali pecici pecemo cca. 20 minut. . Holandsko omako pripravimo tako, da raztepemo rumenjak in žlicko vode, ga solimo in popramo ter z metlico nad zelo blagim ognjem vanj pocasi vmešamo košcke masla, dokler ne dobimo goste mase. Med vmešavanjem masla lahko dodamo žlicko hladne vode. Ko je masa dovolj gosta, jo po potrebi še enkrat solimo, popramo in dodamo nekaj kapljic limoninega soka. . Peceno ribico razrežemo na kolobarje in prelijemo s holandsko omako. ZREZEK S PARMEZANOM IN ŠPARGLJI Za 4 osebe potrebujemo: • 1 kg špargljev • sol, žlicko masla • 1šcepec sladkorja • 3 žlice moke • 1 jajce • 3 žlice sveže naribanega parmezana • 3 žlice drobtin • 4 manjše telecje zrezke(prib. 100g) • 4 žlice olja(repicno) PRIPRAVA: . Špargljem odrežite olesenele spodnje dele. Po želji jih zvežite v 4 šopke. Šparglje skupaj z maslom in sladkorjem v vreli slani vodi kuhajte 20 minut. . V plitev krožnik stresite moko. V drugem razžvrkljajte jajce in 1 žlico vode, v tretjem pa zmešajte drobtine in parmezan. Zrezke na hitro oplaknite s hladno vodo, osušite in solite. Najprej jih povaljajte v moki, nato potegnite skozi jajce, na koncu pa jih povaljajte še v mešanici drobtin in parmezana. Panado vtisnite v meso, odvecne drobtine otresite. . Segrejte olje in v približno 4 minutah na vsaki strani zlato rumeno specite zrezke. . Pecene položite na papirnate brisace, da se odvecna mašcoba odcedi. Šparglje poberite iz vode, jih po želji obrnite na mašcobi, ki je ostala od peke mesa ter ponudite z zrezki. Jed po želji okrasite z baziliko in s parmezanom. ŠPARGLJI NA KLASICEN NACIN – s holandsko omako in šunko Za 4 osebe potrebujete: • 2 kg špargljev • sol • sladkor • 200g masla • 3 rumenjake • 3-4 žlice belega vina • sveže mlet poper • 500 g šunke PRIPRAVA: . Šparglje oplaknite jim odrežite olesenele konce. Razdelite jih na 4 porcije in s kuhinjskim sukancem zvežite v snope. . Zavrite vecjo kolicino slane vode, ki ste ji dodali šcepec sladkorja in 1 žlico masla. Šparglje kuhajte 15 minut. . V vroci vodni kopeli stepajte rumenjake, vino in šcepec soli tako dolgo, da nastane gosta kremasta omaka. Preostanek masla stopite. Rumenjake odstranite iz kopeli in jim med stepanjem žlico za žlico dodajajte tekoce maslo. Po okusu zacinite s soljo in sveže mletim poprom. . Šparglje vzemite iz vode, jih dobro odcedite in odstranite sukanec. Postrezite jih z rezinami šunke in prelijte z okusno holandsko omako. ENOSTAVNA ŠPARGLJEVA SOLATA Sestavine: • 1 kg špargljev • 2 trdo kuhani jajci • 1 šalotka • 2 žlici belega vinskega kisa • 4 žlice deviškega oljcnega olja • 1 žlica kaper • 2 žlicki sesekljanega peteršilja • sol, poper PRIPRAVA: . Šparglje skuhamo in narežemo na manjše kose. Trdo kuhani jajci razrežemo in damo skupaj s šparglji v skledo. . Iz preostalih sestavin zmešamo preliv, ki ga polijemo po špargljih in jajcih ter na rahlo premešamo. ŠPARGLJEVA SOLATA Za 4 osebe potrebujemo: • 50 dag zelenih špargljev • 2 dag sladkorja • 2 dag masla • 2 paradižnika • 1 žlica sesekljanega drobnjaka • 1 žlica balzamicnega kisa • 1 žlica limoninega soka • 1 žlica oljcnega olja, sol, poper • 2 mladi cebuli • 1 žlica sezama PRIPRAVA: . Špargljem odrežemo trde spodnje dele in razrežemo na tanke rezine. V vreli slani vodi, ki smo ji dodali sladkor in maslo jih kuhamo 5 -7 minut. . Za preliv zmešamo kis, limonin sok, olje, grobo mlet poper in 2 žlici vode od kuhanih špargljev. Dodamo na kolobarje narezani cebuli, jih potresemo s sezamom, ki smo ga na hitro prepražili in prelijemo s prelivom ter rahlo premešamo. ŠPARGLJEVA SOLATA S TESTENINAMI Sestavine: • 1 kg špargljev • 6 žlic oljcnega olja • 1 strok cesna • 1 kg testenin • 1 skodelica košckov tune • tanki trakovi narezane šunke • 8 do 10 crnih oliv • 2 žlici limoninega soka (ali vinskega kisa) • sol, poper PRIPRAVA: . Šparglje skuhamo in narežemo na 2 do 3 cm velike košcke. Testenine skuhamo 'al dente' in jih odcedimo. Segrejemo oljcno olje in pražimo cesen 1 minuto. . V veliki skledi zmešamo testenine z oljcnim oljem in cesnom ter dodamo ostale sestavine. Dobro premešamo. . Postrežena jed naj bo sobne temperature, lahko pa jo tudi ohladimo. SPOMLADANSKA SOLATA IZ TESTENIN, ŠPARGLJEV IN RUKOLE PRIPRAVA: . Testenine skuhajte, odcedite in ohladite s hladno vodo. . Šparglje skuhajte in ohladite. . Rukolo ocistite in operite. Na krožnik položite rukolo, nanjo naložite šparglje. Testenine pomešajte z oljem, kisom, jogurtom, sesekljano šalotko, pehtranom, soljo in poprom. Mešanico testenin in zacimb položite na krožnik in servirajte. . Zraven ponudite še preliv iz olja, kisa, šalotke, soli in pora. Zacimbe in druge dodatke dodajte po okusu. ŠPARGLJEVA SOLATA S PIŠCANCEM Sestavine: • 200 g kuhanih špargljev • 400 g kuhanega pišcancjega mesa brez kože • nekaj solatnih listov • 6 žlic majoneze • 2 žlici jogurta • breskev iz kompota • sol, poper • sladkor PRIPRAVA: . Šparglje narežemo na 2 do 3 cm dolge košcke. Nekaj lepih vršickov shranimo za okrasitev. . Košcke špargljev in na trakove narezano meso zmešamo ter zacinimo s soljo, sladkorjem in limoninim sokom. . Majonezo zmešamo z jogurtom, solimo, popramo in dodamo malo sladkorja in na majhne košcke narezano breskev. . Solatne skledice obložimo s solatnimi listi, damo vanje sestavine za solato, prelijemo s pripravljenim prelivom ter okrasimo s špargljevimi vršicki. ŠPARGLJI PO GRŠKO Sestavine: • 600 g špargljev • 4 žlice oljcnega olja • 1 žlica limoninega soka • 1 žlica zelišcnega kisa • 1 žlicka gorcice • Sol PRIPRAVA: . Šparglje skuhamo v slani vodi. . Zmešamo oljcno olje, limonin sok in zelišcni kis, umešamo gorcico in solimo. . Prelijemo preko odcejenih in razrezanih špargljev in preden ponudimo, premešamo. Omake za k špargljem BEŠMELNA OMAKA Sestavine: • 40 g masla • 40 g moke • 5 dl mleka • sol • sveže zmlet beli poper • žlicka limoninega soka ali kisa • 15 g svežega masla PRIPRAVA: . Na majhnem ognju razpustimo maslo, dodamo moko, mešamo 1 do 2 minuti in pazimo, da ostane prežganje belo. . Postopno prilivamo toplo mleko in stepamo z metlico na majhnem ognju, dokler se omaka ne zgosti. Solimo, popramo in kuhamo 15 do 20 minut ter medtem veckrat premešamo. . Nato dodamo limonin sok, pokrijemo in postavimo omako do uporabe nad paro ali kam drugam na toplo. Tik preden z omako postrežemo, zamešamo vanjo še košcek masla. Kolicine zadošcajo za približno 5 dl omake. MUSLINASTA OMAKA Sestavine: • 3 dl holandske omake • 1 dl stepene smetane PRIPRAVA: . V pripravljeno holandsko omako vmešamo stepeno smetano in stepamo z metlico tako dolgo, da postane omaka lahka in penasta. POMARANCNA OMAKA Sestavine: • 30 g masla • 20 g mokesok • 1 rdece pomarance • 100 ml smetane za stepanje • 125 ml vode, v kateri so se kuhali šparglji • 1 žlicka pomarancnega likerja • sol • beli poper PRIPRAVA: . Maslo in moko zgnetemo v kroglico. . Sok pomarance precedimo in ga polovico zmešamo s smetano in špargljevo vodo. . Vse skupaj segrejemo, dodamo masleno kroglico, zavremo in na majhnem ognju ob stalnem mešanju kuhamo 5 do 7 minut. . Prilijemo še preostali pomarancni sok in pomarancni liker ter solimo in popramo. SIROVA OMAKA Sestavine: • 5 dl bešamela • 150 g naribanega sira PRIPRAVA: . Bešamelu dodamo 150 g naribanega sira in mešamo na majhnem ognju, dokler se sir ne raztopi. Ce je potrebno, omako še dosolimo in ji po okusu dodamo limonin sok. VINSKA OMAKA Sestavine: • 5 rumenjakov • kozarec vina • 60 g masla PRIPRAVA: . Rumenjake in vino nad paro penasto umešamo ter po košckih dodajamo maslo. Sladice iz špargljev ŠPARGLJEV SLADOLED Sestavine: • 400 g belih špargljev • 300 g zelenih špargljev • 0,75 L mleka • 12 rumenjakov • 180 g sladkorja • 200 g creme fraîchešcep • soli (za 2 litra) PRIPRAVA: . Bele in zelene šparglje skuhamo do mehkega. Kuhane šparglje dobro odcedimo in seseklajmo s palicnim mešalnikom ter pretlacimo skozi cedilo. Masa špargljevega pireja je približno 2/3 surove mase špargljev. . Mleko in sladkor zavremo. Rumenjake s soljo gladko razmešamo in med stalnim mešanjem prilijemo 1/3 vrocega mleka. Nato jajcno maso primešamo v vrelo mleko, ne pozabimo mešati, in maso grejemo že toliko casa, da se zgosti. To se zgodi relativno hitro in masa medtem nikakor ne sme zavreti. Maso takoj skozi cedilo prelijemo iz lonca v skledo in ohladimo (skledo postavimo v mrzlo vodo). . V hladno maso prime?amo creme fraîche in špargljev pire ter maso prelijemo v strojcek za izdelavo sladoleda in zamrznemo. . Špargljev sladoled se dobro poda k jagodam. ŠPARGLJEV SLADOLED Z MELONO Sestavine: • 500 g pireja belih špargljev • 2 kg meloninega mesa • 1,5 L mleka • 1,2 kg sladkorja • Vanilja • limonin sok • beli rum PRIPRAVA: . Šparglje skuhamo, dobro jih odcedimo in sesekljamo s palicnim mešalnikom, da nastane pire. Melono prerežemo, odstranimo peške, izdolbemo in meso prav tako sesekljamo s palicnim mešalnikom. . Sladkor vsujemo v mleko in segrejemo. Odstavimo in dodamo preostale sestavine: vaniljo, beli rum (kolicina po želji), nekaj kapljic limoninega soka, špargljev pire in melono. . Maso za sladoled damo v zamrzovalnik in tekom zamrzovanja sladoled nekajkrat premešamo. . Postrežemo ga v izdolbeni meloni. ŠPARGLJI Z JAGODAMI Sestavine: • 500 g špargljev • 500 g jagod • 175 g kisle smetane • 75 g sladkorja v prahu • malo kristalnega sladkorja • limonin sok PRIPRAVA: . Šparglje skuhamo v vodi, ki smo ji dodali limonin sok in sladkor. Kuhane odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in ponovno odcedimo. . Jagode operemo, odstranimo peclje in narežemo na cetrtine. . Šparglje narežemo na 1 cm velike košcke ter jih zmešamo z jagodami, kislo smetano in sladkorjem v prahu. Po okusu dodamo še malo limoninega soka. Nasvet : Postrežemo s sladoledom ali sorbetom. ŠPARGLJEV KOMPOT Sestavine: • 500 g špargljev • 150 g sladkorja • 1 strok vanilje • limonin sok • cimet PRIPRAVA: . Šparglje narežemo na 1 do 2 cm velike košcke, potresemo s 100 g sladkorja in pustimo stati vsaj 2 uri. . Špargljem v lastnem soku, ki ga spustijo, dodamo cimet, limonin sok in razpolovljen strok vanilje ter vse skupaj skuhamo. Po potrebi še sladkamo in takoj ponudimo ali damo v kozarce. ZELIŠCNE PALACINKE S ŠPARGLJI Sestavine: Za palacinke: • 3 jajca • 150 g moke • 3 dl mleka • Sol • 30 g rukole • nekaj stebelc drobnjaka • 25 g masla. Za nadev: • 200 g špargljev • 500 g ricotta sira • 30 g parmezana • 20 goljcnega olja • 2 beljaka • 20 g masla • šcep muškatnega orešcka • sol, poper PRIPRAVA: . Za palacinke stepemo jajca z mlekom, primešamo presejano moko in solimo. Maso pustimo na hladnem pocivati 30 minut. Medtem ocistimo in operemo rukolo in drobnjak, ki ga s škarjami narežemo na krajše košcke. . V ponvi premera 20 cm na srednjem ognju raztalimo maslo. Na dno ponve razporedimo listke rukole in drobnjaka ter pustimo kakšen trenutek. Nato v ponev nalijemo del mase za palacinke, tako da je enakomerno razporejena po celi površini. Palacinko obrnemo z lopatko po 2 minutah pecenja in jo 1 minute pecemo še na drugi strani. Na svežem maslu specemo palacinke ?e iz preostale mase. . šparglje skuhamo in narežemo na tanke kolobarcke, vršicke prihranimo cele. . Beljake s šcepcem soli stepemo v trd sneg. Ricotto zmešamo in zacinimo z oljem, sveže naribanim muškatnim orešckom, soljo in poprom ter stepamo 3 minute z metlicami elektricnega mešalnika. Nato primešamo še košcke špargljev in sneg iz beljakov. . Palacinke razprostremo, tako da so listki rukole na spodnji strani, in jih nadevamo s po dvema žlicama nadeva. Prepognemo jih na polovici in potem pahljacasto zložimo. Palacinke zlagamo v namašcen pekač in vmes potaknemo še špargljeve vršicke. Na koncu vse skupaj potresemo s sveže naribanim parmezanom in dodamo še kakšen kosem masla. Gratiniramo v pecici pod žarom 5 minut in toplo ponudimo. Dober tek.
|