Splišni
|
IZVIRNO SPOROČILO: eva1 kar se tiče trasnsporta rib je tako kot je ursa povedala-najprej jih daš z vrečo vred v akvarij, potem počasi (po 20 minutah) vliješ mal akvarijske vode zraven, to še 1x ponoviš, potem poloviš ribe z mrežo in jih daš v akvarij! O.K., to bom tako naredila. Jaz imam vodo do vrha pa nimam nobenih težav, tudi pri drugih akvaristih sem tako videla, sicer pa mi zelo grdo izgleda če voda ni do vrha-itak je potem še pokrov ki je dost višji! Zdaj ima tudi sama vodo že do vrha. Kar se testerjev v lističih tiče iz prve roke povem da so ful nezanesljivi-jaz sem začela dvomit o nih in potem kupila kaljične ki so čist kontra kazali, tako da so kapljični 100% boljši! pa niso tok dragi, ubistvu jih imaš za ful dolgo (mislim da za 60-70 testiranj)! Ma ne vem, zdaj mi je prodajalka v Tukanu rekla, da je brez veze toliko komplicirat in da če bom dajala not, to kar mi je dala (Aquatan vsak dan, Nitrovec na 3 dni), da mora bit voda v redu. Da če začlneš enkrat komplicirat, potem je na koncu not en kup enih kemikalij, kar pa spet ni dobro. Tako da testerjev potem sploh nisem kupila. Kar se tiče sesalega zvona(za čiščenja dnav akvariju-ti samo nalij vodo v cev in v zvon(tisti valček) da ne bo zraka notr pa ti bo samo od sebe vleklo... Ja, to sem že sprobala, ko sem mogla malo vode ven dat, da sem dala dodaten pesek no, in deluje. jaz vodo menjam nekje na 1 mesec in se ful svinjarije nabere, si ne predstavljam, da bi jo samo 3x letno! Itak, pa vodo prej pripraviš...jo natočišv posodo-pustiš odprto da klor izhlapi(v 24 urah-bolje še malo dlje) in potem ubistvu vliješ v akvarij postano vodo, dodaš aquartan, če pusaš filter še nitrivec in je! O.K. Samo nekaj mi ni jasno-kam naj dam toliko vode za 24 ur. Imam kanto, ki drži 10 litrov in ta je največja. A moram zdaj še eno kanto kupit? Pa kam naj pa dam vse to? Komaj sem našla prostor za akvarij - jaz živim v 2-sobnem stanovanju. 3 živimo. Peska imam jaz celo vrečo-pomoje je okoli 20 kg, spodaj imam podlago za rastline! Peska imam jaz zdaj 9 kil in se mi tudi za rastline zdi dovolj. Podlage za rastline pa nimam, ker prej še nisem vedela, da jih bom imela, zdaj pa sem 2 kupila. Eno veliiiko in eno malo anibijo ali kaj je že. Pa še un mah moram kupit, da se mladički notri skrijejo. Ampak po moje bo raslo. Sem dodala Florena gnojilo. Akvarij je lep..sicer je meni ful bolj všeč da je čimbolj naraven, ampak vsak po svoje, tisti pikice bodo izgnile, če že niso, drugače pa kupi magnet za čiščenje stekla in bo takoj urejeno(itak ga rabiš)! Mehurčki so že izginili. A magnet res nujno rabim? Ker v Zootiku mi je prodajalka rela, da ona samo s čisto vileda krpico od znotraj obriše stene (v ogromno akvarijih, ki jih imajo), potem pa itak filter opravi svoje. Edino res je, da z magnetom ne šariš z roko po akvariju. Kar se tiče rib-jaz ti gupije rade volje dam, samo so res še ful majhni, tako da bi blo treba še malo počakat, če jih boš pa rabila čez kakšna 2 meseca po piši, ni problema! O.K., bom, gupije res nameravam nabavit, samo ne vem če bom zdržala 2 meseca. Saj veš ... čeprav, ja, vem, akvaristika je počasen hobi, to zdaj že sin zna na pamet in se vsake toliko čsa na ta račun pohecava. Drugače pa so vse živorodke(gupiji, platiji, mečki, molji...) ful nezahtevne ribe, ni lih panike, edino kar moraš pazit k menjaš vodo, da jo ogreješ na isto temperaturo kot je v akvariju, ker če pade voda za 1 stopinjo ali več, je to šok za njih in zbolijo! Evo, una v Tukanu mi je spet čisto kontra rekla. Je rekla, da ona v akvarijih menja vodo tako, da jo toči direktno iz cevi, tekočo mrzlo vodo, in da ni nič narobe z ribami. Po moje v trgovinah res ne morejo drugače delati kot tako v vseh tistih številnih akvarijih. Potem bi jim morale vse ribe pocrkat. Še prav vprašal sem jo to, če mora biti nova voda iste temperature, kot je una v akvariju, pa mi je to odgovorila. pa hitro imaš naraščaj v akvariju, odrasle ribe pa tudi jedo mladičke, tako da če nimajo skrivališ(zelenje, korenine) bodo hitro malica ostalim ribam! Korenino imam, zelenje bom nabavila, to je tisti ne vem kakšni že mah. Neonke so tudi nezahtevne, Samo brala sem, da živprpdke in neživrodke (neonke) ne pašejo skupaj. A potem v praksi to ne drži? Ker neonke so res lepe in bi jih rada imela, če bi se dalo. tetre pa tako-jaz z njimi nimam izkušenj, moji sestri pa so vse pomrle, ampak samo one, druge ribe so vse ok! Tertre so tudi neživorodne, a ne? Kam pa paše sumatranka? Danes sem videla albino sumatranke in so mi ful všeč. Samo menda so agresivne in jih more biti kar nekaj v jati, da se ne spravljajo na druge ribe, ampak se med seboj preganjajo po akvariju. Men so čistilci ful face, ti spucajo steklo pa še nezahtevni so...jaz imam sedaj gupije in somčke notr(somčki pa pridno pucajo dno-meni so ful simpatični, ker tok divjajo po akvariju)... Somčki meni sicer niso všeč, ne vem zakaj, mogoče so različni, pa sem jaz na slikah neprivlačne predstavnike videla , ampak vem, da morajo bit, da pobirajo hrano po tleh. Tako da ja, ti bodo tudi. Kakšna 2. A da so hitri, praviš? Sem pa zadnjič si vzela 2 ure časa in zamenjala pesek v akvariju, sem dala črnega, rasline mal porezala, cel akvarij spucala v nulo(menja se vedno samo 1/3 vode), pa kupila 2 jabolčna polža in res ful lepo pride Aja, še ti polži. Jza sme tudi najprej mislila dati dva, zdaj pa berem, da se to tako hitro razmožujejo,d a jih ne moreš sproti v školjko metat. Da ali polža nima nobenega ali jih imaš pa preveč. Da to tako je. Tako da zdaj pa res več ne vem, ali naj jih nabavim ali ne. ..tak kontrast ker imam eno rastlino res ful lepo(veliko in zeleno), pa pisane ribe notr...100x je lepši kt prej! Jaz imam zdaj tudi eno veliko rastlino not, pa potem še več manjših (samo te so svilene, pa ena naravna). Jaz imam svetel pesek, ampak mi lepo izgleda, mogoče zaradi ozadja, ki sicer ni zelo temno, ampak je pa slika enega zelenja, tako da je O.K. Ribe bi pa jaz tudi rada pisane, močnih barv. Gledals em danes koralnega platija in je res zelo lep. Kot ena majčkena zlata ribica. sam sem pa mal prevelik šok za mečka naredila, mi je zbolel, sem ga danes kr avtanizirala , ker se je samo še pozibaval na tleh...ampak kaj čem... Moje sožalje. Ursa-nevem za katero rastlino sprašuješ-meni su mlade ribice ful skrivajav javahskem mahu... Aja, ja, to je to, kar sem hotela že kupit, pa niso imeli. Moram še kam pogledat. Bom kupila. Bom dodala slikice, samo zdele sem v službi tako da ko pridem dam jih dodam! O, fino, se veselim slikic.
|