Kerensa*
|
IZVIRNO SPOROČILO: gita10 kako 12 eur, saj pri meni se tud ne pere več kot en stroj, ogrevanje je na plin, topla voda na toplotno črpalko, ki tudi naj ne bi dosti pokurla, kuham enkrat na teden- smo pa trije pa imamo če na mesec izračunam okoli 140,00 eur. Je res, da je prostor 5 x večji ampak to po moje z elektriko nima kakšne velike veze. Najbrž pa kar je povezava. Petkrat večja površina je torej 300 m2 in če bi bila poraba enaka naši, bi bil račun 60€. Takorekoč dvakrat večji je najbrž zato, ker vas je več, torej tudi uporabljate več električnih stvari - večkrat se kuha (ali greje) malenkosti, večkrat se vklopi mikrovalovka, luči več gorijo, več je adapterjev za GSM-e, morda tudi več TV-jev in računalnikov, skoraj zagotovo imate skrinjo, pomivalni stroj, sušilni stroj in podobno, kar je danes nekaj logičnega,... In tako se nabira. In vprašanje je tudi, koliko ste doma in kaj počnete, ko ste doma. Pri nas polovico funkcionalnega dneva (od cca. 7:30 do cca. 14:00) elektrike takorekoč ne trošimo - jaz spim, mojih treh moških pa ni doma. Takrat je priklopljen edino hladilnik. Popoldan sta prižgana TV in računalnik, zvečer pa še ena ali dve žarnici. Jaz svoj GSM polnim v službi. Hi-fi je večinoma ugasnjen, ker poslušamo glasbo na računalniku ali TV-ju (radia pa doma sploh ne). Odkar imam popravljeno pečico, v njej še nisem pekla - uporabljam mikrovalovko, da v njej max. 3x dnevno kaj pogrejem za 1 minuto. Pralni stroj vklopim povprečno 5x tedensko in ne gledam na uro. In to je vse, kar je električnega pri nas. Nobenih strojev, nobene posebne tehnike doma. Grejemo in kuhamo na plin, tudi vodo tako ogrevamo (račun nekje do 100€, odvisno od porabe plina). Se pozna, no.
|