Zofy -> RE: kako vzgajate otroke,ko jih nekdo udari? (20.4.2009 21:44:34)
|
Hm, zanimivo vprašanje. Tudi sama sem se prav danes isto spraševala. Sem pa jaz reagirala v mojem slučaju tako, da sem otroka, ki je udaril mojo punčko okregala. Pač, bil je otrok od prijateljice, star več kot 2 leti, moja pa malo manj kot 1. In to ni bilo prvič. Zelo resno in strogo sem ji rekla, da je že ne bo tepla, da se ne sme tepst. In valda je ven padla in vse okoli sebe zrušila. Samo pri manj kot 1 letu itak ne morem otroku rečt, da kakorkoli odreagira na udarec.[sm=zmeden.gif] Po moje več koristi naredim z zgledom, da povem, da se to ne sme in da to ni prav. Čeprav se tukaj sprašujem kdaj pa postane starš preveč zaščitniški, kje je meja?? Nam pa je naš mojster karateja razložil kaj je samoobramba (ker če znaš karate se smatra kot bi imel orožje in ga zato lahko uporabiš res v samoobrambi). Torej, če te nekdo udari in ga ti nazaj klofneš, še ni samoobramba. Samoobramba je, če vidiš, da te bo hotel še drugič udarit in da si torej ogrožen. No, in jaz sem nekaj takega razmišljala, da bi moji punčki rekla. Rada bi, da razume, da se tepsti ne sme. Da to NI prav. In da če jo nekdo 1x udari, še ne sme udarit nazaj, ampak rečt, da naj neha in da to ni prav. In če bo ta otrok hotel še 1x udarit, ga pa lahko sklofa [sm=smiley1.gif] No, v praksi ne vem kako bom to speljala, ker zaenkrat itak še ne razume takih stvari[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|