Misek
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja očitno več ljudi spremlja to debato, kot sva mislili, mišek . Nagoni niso izpuhteli, imava pač različno mnenje glede njih. Ne samo medve. Vidim pa v tvojem zadnjem postu, kaj je izvorni problem: tebi je veliko bolj važno to, kako nekdo nekaj pove - če pika indirektno, je to ok, če pa direktno napiše nekaj grdega, pa je to nesprejemljivo. Ne prav prevec. Ne gre se za sam nacin, temvec za ozadje, ki producira nacin. Gre se za osnovno clovesko spostovanje tudi tustih s katerimi se ne strinjamo. Lahko nekomu napises nekaj zelo ostrega in grdega, vendar ne gres cez mejo osebnega napadanja, osebne diskreditacije, zaljenja in zanicevanja osebe kot celote. Meni pa ni take razlike. Se strinjam, da je treba lepo povedat, če se le da, še vedno pa vztrajam na svojem, da če poveš kdaj grdo, ne pomeni, da si grd/slab. Tudi ti si spljuvala moje mnenje o nagonih, pa vendar to ni smet... (Mogoče bolj na nivoju, ampak v bistvu isto...) V bistvu ni isto. Na eni strani so "moje mnenje o nagonih", na drugi strani je Marjanca kot kompletna oseba. Meni motivi so pomembni - pa očitno tudi tebi. Impulzivno se strinjam, da je bilo - zato pa jim tega ne zamerim toliko. Ni pa prav, to se strinjam. Zakaj bi jima ti zamerila? Zakaj bi morala zamerit, da jasno in glasno poves, da doloceno ravnanje ni v redu, je nepotrebno in brez efekta (sicer efekti so vendar na drugi ravni nevezani z avtorico inicijalnega posta). Ne zdi se mi lepo, če mi napišeš, da sem gnoj, ravno tako, kot se mi ne zdi lepo, če napišeš, da nimam pojma o nagonih, recimo. Z nobenim se ne strinjam . Zato, ker nekdo kulturno pove svoje mnenje, zame kot oseba ni nič boljši - samo bolj kulturen. O tem govorim cel cas. Ne govorim (lahko preveris vse poste), da so "pljuvajoce mamice" slabe ali ne kot celovite osebnosti. Govorim, da je to, kar so si privoscile v tem primeru nesprejemljivo. Kar ne pomeni, da jih ne razumem, vendar razumevanje ni nujno odobravanje in sprejemanje. Včeraj sem si vzela čas in še enkrat prebrala prve tvoje poste - sem videla, da si res že čeju odgovorila, da nisi mislila vseh uporabnic - vendar še vedno mislim, da tudi vse, ki so pisale grdo, niso nujno posesivne oz. slabe. Saj to govorim cel cas. Vidi predhodni odgovor. Pri nosku sem potegnila paralelo - in ti povedala svoje mnenje: da JE važno, da vem, ali je mojemu otroku hudo - ker se lahko potem potrudim, da mu bo čim manj. Če tega ne vem, potem jo lahko brezveze matram. Ce ji cistis nosek , dokler le ta ni cist (in ciscenje noska , da zeljeni rezultat) je vse odvisno samo od prepoznavanja kdaj je nosek cist. Ce ne prepoznas kdaj je nosek cist - bos matrala dokler ne bos ugovotila, da je cist. Ce bi bilo vse res odvisno samo od tega koliko je otroku hudo, sploh noska ne bi cistila. Sicer ustvarjas situacijo v kateri otroku bo hudo, vendar s tem preprecis, da mu bo bolj hudo. na podlagi tega, da je manj hudo sprejemljivo v nasprotju z moznim bolj hudo pozneje. Nevednost sem jemala kot nenameno - oprosti, če ni bilo dovolj natančno. Ja, rajši bi videla, da nekdo naredi narobe zaradi nevednosti kot zaradi zlobe. Rezultat je pa isti. Ce ne dobis sluzbo in so posledicno tvoji otroci lacni, menim, da je povsem vseeno ali sluzbe nisi dobila zaradi necigar nevednosti ali zlobe. Ko bos pogledala svoje lacne otroke, ti bo manj hudo zaradi vedenja, da je bilo zaradi nevednosti? Razliko med nevednostjo in zlobo vidim samo v tem, da za nevedneza obstaja upanje, za zlobneza je pa upanja v spremembo skorajda ni. Ni vseeno, če te izključijo - vendar pa se da it čez - to sem pisala. V OŠ sem imela sošolca, ki je bil zelo hiperaktiven, jedel je zdravila in tu se mi ni zdelo prav, kako so to od njega zahtevali, čeprav ga najprej nisem marala, ker je tepel vse okoli sebe. Potem ga je dala tovarišica sedet zraven mene, da bi lažje sledil pouku. Ni mi bilo všeč, ker nisem mogla sedet s prijateljico, to je mami izvedela na edinih govorilnih urah, na katerih je bila, ravno s prošnjo, če me lahko presedejo, pa je učiteljica prosila, če lahko še malo "potrpim", da je tako bolj miren. In vendar sem ga imela rada. In nihče me ni izključil zato... To o cem pises ni izkljucevanje. Izkljucevanje je, ko nihce iz razreda ne pride otroku na rojstni dan, zato ker je njegov starejsi bratec "cuden". Izkljucevanje je, ko otrok stoji sam v casu odmora. Izkljucevanje je ko se odkrito na ekskurziji izogibajo biti z njim v sobi. .... Izkljucevanje je, ko je predmet zasmehovanja in nikjer nobenega, ki bo stopil na njegovo stran, ker se vsak boji, da se mu bo "sramotilnem" stebru pridruzil... Imaš srečo, pri nas dostikrat na vseh 5ih igriščih obrnejo smetnjake. Če pride pač skupina vandalov, jim je to zabava -. in grejo na naslednje igrišče... Starsevska iniciativa zelo veliko lahko prispeva pri urejanju razmer. In verjemi, ve se, kdo so vandali. redko kdaj so neki popolnoma neznani iz kaksnega drugega naselja. Ne, vseh res ne znam. Kakšnemu lahko rečeš, pa pomaga, nekateri pa se potem samo kregajo in tudi čika ne bojo ugasnili v prisotnosti otroka - in kaj ima potem od tebe otrok, če se samo kregaš? Iskreno, ne kregam se. Ce opomin ne zaleze, se obrnem in grem. Verjamem, da gre tebi opominjanje boljše od ust in te bolj upoštevajo, navsezadnje si tudi starejša, kar je navadno kar motivacijski faktor. Leta nimajo s tem kaj dosti, edino da danes to isto morda lazje naredim kot pred 20-mi leti. Takrat mi je obcasno bilo malo nerodno, danes enostavno grem. Sicer sem med sorodniki najmlajsi clan, pa moja leta nimajo posebne zveze - se vedno sem med njimi najmlajsi clan. Za mano so sele otroci naslednje generacije. Motivacijski faktor je, da je odlocitev njihova. Ker ne zamujam samo jaz rozic med smetmi ce odidem, oni zamujajo rozice brez smeti, ce jaz odidem. Tisto pa kar zares presodi in zaleze je, da ne opominjam v prazno, ampak zares tudi odidem in jasno povem zakaj. Obstaja še 1 možnost, v katero sama verjamem, ti pa ne preveč, se mi zdi: recikliranje: iz smeti lahko včasih narediš (tudi dobesedno) prav simpatične rožice. Poveš mu, da zadeva ni prav, če je takole raztresena, da se jo ap da koristno uporabit, če... pač odvisno od smeti... V tem primeru ih ne mores ignorirati, ne videti ipd.. Ce hoces reciklirati moras prijeti pa pregledati vsako smet. Si res pripravljena to delati in se ti zdi smiselno? ne, v obraz ji verjetno nič ne reče, ni tak tip. zdaj te bolj razumem, na tem primeru, da se ti obsojanje samo ne zdi slabo, samo način je pa tak, da zate pomeni, da so ljudje, ki so to napisali, slabi. Ne. Prvo je treba vedeti kaj obsojas in predvsem zakaj obsojas. Nestrinjanje ni vedno obsojanje in obsojanje ni prvi korak na lestvici. V nacinu je velika razlika ali se spravis na osebo ali na stalisce, zadevo okoli katere se s to osebo ne strinjas. Kot sem ze povedala ali nastopis arogantno do celotne osebnosti drugega, ali se ne strinjas, pa tudi obsodis tocno doloceno dejanje ali mnenje/stalisce.... Karkoli od tega (rezen splosnega nespostovanja osebnosti) ne pomeni, da je nekdo avtomaticno in generalno slab, ker ne govoris o osebi temvec o staliscu/mnenju....