Kerensa*
|
Ah, ženske (+ ena zdolgočasena gospodinja ) drage... Jaz vas ne prepričujem, da ne plačujte DZZ. Če teh 30€ mesečno pomeni, da se počutite bolj varne (pa četudi v resnici niste), potem jih plačujte. Tudi 2x toliko, če je/bo potrebno. Kajti občutek varnosti je ena od prioritet za vse nas, a ne? Razlika je samo v tem, katere stvari nam ta občutek nudijo. Vam morda DZZ, meni pa 50€ v žepu, ko grem na nočno dežurstvo. Vam morda služba za nedoločen čas, meni pa dovolj visoka plača, da z njo preživim mesec (kot da ga, ja ). Vam morda lastna nepremičnina, meni pa je pomembno samo to, da imam kje spati (na kolikor toliko kulturnem kraju, ajd). Ve plačujete po 30€ na mesec in večinoma vam ni nič. Kar je super, saj ga ni denarja, ki bi bil vreden več od vašega zdravja. Plačujete za vsak primer, če bi se vam kdaj kaj zgodilo. In 10, 20 ali 30 let, preden se vam res kaj zgodi (če se sploh vam), s tem denarjem ne počnete nič drugega kot to, da kreditirate zdravstveni sistem. Ko se vam nekega "lepega" dne nekaj zgodi, vam pa povedo, da je zdravilo/storitev na ne-vem-kakšni listi in da ga morate kljub DZZ doplačati. Vam je potem to kaj bolj znano? Jaz sem ubrala drugo pot. 30€ na mesec dam zase - privoščim si nekaj, kar me razveseljuje, pa če je to kava s sodelavcem ali pa modna revija. Vseeno - od teh 30-ih˘€ dejansko nekaj imam. In ko grem k zdravniku, doplačam cca. 15% cene zdravila/storitve. Prav tako, kakor ve. Kajti vam in meni tisto, kar je nujno, krije OZZ, razliko pa doplačamo, ker je zdravilo/storitev na (milo rečeno) črni listi. Got the point? Kam gre denar, ki ga dajete za DZZ? Zdi se mi, da ve, kam cilja to vprašanje , ampak ne morem točno odgovoriti, ker dejansko ne vem. Lahko pa sklepam, da gre tudi za meni podobne (and belive it - ni nas malo) čudake. Ne iščem izgovorov (ker mi jih ni treba, saj DZZ ni obvezno, torej niste prisiljene v plačevanje), ampak tukaj se da potegniti vzporednico s plačami in socialnimi pomočmi. Saj gredo tudi neki % davkoplačevalskega denarja v državni proračun, iz njega pa v socialne pomoči. Oprostite, ampak jaz zato ne zaslužim nič manj (ve pa tudi ne). To je uzakonjeno in ta denar bi nam v vsakem primeru vzeli. Kakorkoli že, ga rajši dam (če bi že imela možnost izbire - pa je nimam in ve tudi ne) za socialno pomoč, kakor za Patrio ali Turkov nov parket, ker ga je predtem uničil Drnovškov pes. Če bi vam ob vsaki plači dali možnost izbire, ali boste tisti % svoje plače dale za obnovo parlamenta ali lokalnemu centru za socialno delo - kam bi ga dale? Z izjemo Dolenjk (njim še oprostim, če dajo za parlament, glede na vse Cigane, ki jih imajo okrog sebe ) - vse bi dale CSD-ju. Za parket bi pa od Dolenjk nabrali in tako bi bil volk si in koza cela, a ne? V glavnem - ne dam, pa pika. Dokler bomo na RR zbirali denar za to, da gre otrokov oče lahko z otrokom na ooeracijo srca v London, ker mu ZZZS tega ne krije iz OZZ - do takrat slovenski zdravstveni sistem smatram kot gnil do amena.
|