mama11
|
Uhh, kako zgovorne ste majčice, kako to dohajate; jaz imam čas samo kadar naše dete spi, sicer hoče z mano tipkat . Zdaj, ko sem prebrala, se pa komaj spomnim, kaj napisat. Aja, Katmat, kakšna grozna štorija, verjamem, da si čisto iz sebe, ampak še nič ni izgubljeno. Škoda, da si vzela pri enkratni pomoči ob rojstvu otroka denar, ker se da super paket sestavit, če jaz ne bi imela toliko robe od prve pupe doma, bi si izbrala paket E. Sem gledala in imajo npr. predalnik/povijalno ful poceni. Kar je, je; poglej prioritete in tako oceni, kaj najbolj nujno rabiš; na tvojem mestu bi si lupinico poskusila sposoditi - prijatelji ali sosedi, saj jo v prvem mesecu rabiš samo 2x (iz porodnišnice ter na prvi sistematični pregled). Nabaviš (ali sposodiš pri AMZS) si jo lahko potem šele v juniju/juliju. Vmes bo imel babycenter gotovo kakšno akcijo, dokaj poceni lahko pa nabaviš tudi rabljeno, če ti je nihče ne more posoditi za tistih 9-12 mesecev, kolikor jo sploh rabiš (vem, da je mene kar stisnilo, ko sem videla, koliko denarja gre za ta zlitek plastike in stiroporja s prevleko iz blaga ). Rabila boš nekaj cunjic št. 56, v glavnem pa potem 62; zelo ugodne cene imajo v Leclercu, še posebej, kadar imajo akcije, pa tudi C&A ima npr. zelo poceni bodyje, pa še na preklop so, kar je prve 3 mesece tako ali tako najbolj uporabno, pa ne kupuj kakšnih kičastih oblekic, ker so (do takrat, ko pupa shodi) neuporabne, veliko boljše so hlačke (mimogrede, tiste brez "nogavičk" lahko uporabljaš dlje časa). V tej smeri namigni tudi prijateljem/sorodnikom, da ti bodo prinesli kaj pametnega za darila - to je predvsem oblačila, pa morda kakšno kozmetiko za novorojenčka (hladilna mazila, mandljevo olje, fiziološka raztopina) pri nas so bili nekateri v prvo tako super, da so prinesli tudi plenice (igrače za novorojenčka so malo mimo, naša pupa jih je porajtala šele pri 2,3 mesecih, prej je bila več ali manj vse navlaka, na kateri se je nabiral prah). Kupi v glavnem tisto, kar ti verjetno ne bodo podarili - plenice, tetra plenice, osnovno garderobo; odejice boš skoraj zagotovo dobila (mi smo npr. v prvo dobili štiri), posteljnine pa na začetku tudi ne rabiš - novorojenček spi skoraj na mestu, tako da mu lahko podložiš zloženo rjuho za vajino posteljo, pa bo prav tako OK; nepremočljive podloge (meni so se zdele po 16 eurov pred letom in pol ful predrage) pa lahko čisto ok nadomesti podložena brisača pod rjuho. Izposoditi si poskusi ostale dražje stvari - pumpica za mleko (ful je ne rabiš dolgo, ampak v prvih 6 tednih, jo je pa dobro imeti; če ne pa vedno ostane tudi "črpanje" na roko), jaz bi si, če bi vedela, kar vem zdaj, izposodila tudi banjico, ful mi zavzema prostora v kopalnici, rabili smo jo pa samo 5-6 mesecev; sploh bosta dosti prihranila, če boš dojila - nič flašk ali formule. Teh zadev vnaprej niti ne kupuj, jih lahko tvoj kupi po prihodu iz P, če bodo potrebne, pa kolikor se spomnim, sem jaz eno dobila v paketu, ki so jih delili v P v LJ. Sicer pa vidim, da na veliko pišete o hrani. Meni se tako je zelena jabolka, da je kaj. Se spomnim, kako sem se pazila po prvem porodu, ko je pupa imela krče in nisem jedla... ma zdi se mi skoraj nič svežega... in takrat se mi je že bledlo po jabolkih. Sicer pa kakšnih posebnih želja nimam. V prvo so me pa kokice dajale - ni čudno, da sem imela po toliko soli zatečene gležnje, pa sladoled tudi - ni čudno, da je bilo +23 kg Pokica, zadnjič sem videla ful lepo otroško posteljnino v Leclercu za 10 evrov; pojdi pogledat. Samo je na začetku tako ali tako ne rabiš. Prešita odeja in blazina prideta v poštev šele okoli prvega rojstnega dne. Pred tem pa rjuha, spalna vreča, morda kakšna lažja dekica, ki jo otrok med spanjem brez težav odstrani z obrazka in obroba za posteljo. Aja, pa vprašala si glede oblačenja ponoči poleti - midva sva pupo lani (stara je bila 7-9 mesecev, nisem zih, če je za manjše drugače) oblekla v body in spalno vrečo. Je pa od otroka do otroka odvisno, eni so bolj drugi manj zmrznjenčki; pri majhnem otroku vedno preveriš z roko na vratu - če je hladen oblečeš bolj, če vroč pa manj. Čaj iz malinovih listov - kje se to dobi? Dobrodošla Momacus, zdaj pa poskusi dohajati te klepetulje Zoja10 - tako pozno v nosečnosti ti bo cel pogreb dati skoz težko, pojdi samo kropit, pa bo. Ups, sem videla, da je pogreb že bil. Copka, členki na rokah mi ne delajo težav; od sklepov samo kolki. Tanja_, tistih čebričkov nikar ne kupuj. Tisti prvi mesec, dokler pridejo v poštev, lahko uporabljaš tudi dve plastični (tupperware ali podobno) posodici iz kuhinje. Meni je šlo v prvo ful na jetra, ker sem nabavljala stvari po tistih seznamih iz materinske šole in je pol robe brezveze navlaka. Komplicirajo 100 na uro, moja mami ni imela velike večine teh stvari, pa sem lepo odrasla. Pa vidim, da nabavljaš flaške za hranjenje - nikar vnaprej, kaj pa, če vama dojenje steče, potem jih sploh ne boš potrebovala. Ali pa če dojenčku ne bo ustrezal Aventov cucelj - pa boš morala v shopping po druge. Spraševala si glede kozmetike - hladilno mazilo iz lekarne, Sudokrem za primer, če se vname ritka, olivno/mandljevo olje za kopanje oz. odstranjevanje temenc, 70 % alkohol in fiziološka raztopina. To je za začetek to, mil, šamponov in podobnega do 3. meseca nismo uporabljali, ker izsušujejo kožo. Prav pridejo toto krpice in zloženci iz gaze (tisti gigantski paket vate, ki ga priporočajo, smo mi potem uporabljali še celo leto, tega je ful preveč), pa po 3. mesecu tudi vlažilni robčki (če ji otrokova koža prenese). Podatki zame - naslednji pregled + CTG 23.4., +13 kg, obsega se mi pa ne da merit, sem že zadnjič z enim mizarskim metrom
|