3x mami
|
v PO sem rodila dvakrat. in tja se bom se vracala. glede mnenja pa tako. porodna in potem oddelek sta dva razlicna svetova. prvi dobi pri meni zelo dobro oceno, drugi pa bistveno slabso. nisem iz postojne, imam pa tam ginekologa. tja sem se pripeljala. z razlogom, da naj bo porod cimbolj po moji zelji. prvic sem najprej naletela na eno babico, ki ji je bilo odvec se zivet in ki bi ji danes rekla par krepkih... ampak je na sreco par ur zatem prisla zamenjava in dobila sem krasno babico jano. upostevala je vse, kar sem jo prosila. ni se izslo vse cisto tako, kot sem si zelela, ampak del krivde nosim tudi sama, ker pac prvic nisem vedela, kako stvari tocno grejo, kako bi lahko tudi jaz kaj bolj pomagala. ampak, na koncu se je vse v redu izslo. ker sem rodila bucmana, sem bila tudi sivana, ampak me je sival merlo, ki je stvar opravil res super. v drugo sem prisla tudi sama bistveno bolj pripravljena (po domace - v glavi sem imela postimanih par stvari vec). imela sem babico likar, s katero sva se takoj z zelo malo besed vse zmenili, in res res res je bil uzitek rojevat tako. cel porod je bil zame sanjski, takih bi si clovek vedno zelel. tako da, cista petka! bivanje na oddelku je druga zgodba. tam so sestre kar neprijazne - seveda z dobrimi in slabimi izjemami. pa zdi se mi, da v prvo precej (po nepotrebnem) psihirajo porodnice, ki smo ze tako ali tako zgubljene in nesamozavestne. mene so zlo psihirale glede teze otroka, ker je prve dni nekaj zgubil in so me stalno strasile, da ga bodo dale na infuzijo. pa nic mu ni falilo, flase pa nisem dovolila dat. tako da sem prve dni kar prejokala tam. ampak, mali ni dobil flase in cisto sam lepo z dojenjem dobil, kar je rabil. pa po dolgem porodu sem imela prvi vecer bitko s sestro in cimro, ker otroka nisem hotela oddati za cez noc, ampak sem ga hotela obdrzati pri sebi. kar je meni samoumevno. nisem popustila in ostal je pri meni. v drugo so me sestre samo toliko ''povohale'', kot so prihajale otroka previt in ga peljat na redne vizite. tako da v drugo nimam bistvenih pripomb niti na bivanje. v splosnem pa se mi zdi, da je PO porodnisnica, ki je mamam prijazna, ne pa otrokom. je pa res, da imajo posluh za alt_ernativne porode. glede pohval porodnisnicam je pa tako. vsaka dozivlja svoj porod na svoj nacin. kar je za eno lahko nocna mora, je za drugo nekaj cisto brez posebnosti. tako da, sploh tiste, ki se niste rodile, dajte vsako tako zgodbo vzeti z rezevo. na porod sam vpliva veliko stvari. vpliva stanje otroka (ce ni zapletov), vasa fizicna in psihicna (sploh ta!!!) pripravljenost, odnos babice, trenutna guzva v porodnisnici (v prvo je bila pri meni velika guzva, v drugo pa je bilo skoraj vse prazno).... skratka, treba je gledat celoto. z dobro mero avtokritike. sele potem je ocena realna.
|