|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   HIPOTEKA - stotič!!!!
28.4.2005 9:48:20   
Anonimen
Pa ne bom spraševala, če jo imate, ne bom naštevala zakaj jo vzemite ali zakaj ne, ne bom vas prepričevala.
Le nekaj dejstev bom naštela.
Se pa vnaprej opravičujem, ker moje delo ni s tega področja in zato informacije mogoče ne bodo popolne in izrazi strokovni.

Zakaj to pišem? Zato ker sem zasledila, da se hipoteke vsi zeloooo bojite, čeprav je v veliko primerih edina pot do svojega doma.

Naj opišem najprej potek, če pri banki vzamete hipoteko.

Zastavite svoje premoženje, svojo nepremičnino. To je osnova za kredit in za banko zavarovanje, da v primeru neplačil vseeno pride do svojega denarja. Nobeni banki ni v interesu prodajati nepremičnin, zaseženih zaradi hipotek, saj se te nepremičnine vedno prodajo na dražbah. Na teh dražbah pa se za te nepremičnine dobi veliko manj denarja kot so dejansko vredne. Če se vam zgodi kaj nepričakovanega (npr.smrt zakonca, izgubite službo ali jo oba izgubita) in ne morete več odplačevat kredita, potem definitivno ni najboljša pot, da pustite vse kot je in nehate plačevat. vsaka razumna banka razume take situacije in zato tudi poznajo rešitve v takih primerih. Banke so se pripravljene dogovarjati. Torej imate možnost npr. podaljšanja kredita na daljšo odplačilno dobo, kar vam posledično zmanjša mesečne obroke. Če veste ali mislite, da tudi tega ne bi zmogli, lahko za določen čas "zamrznete" kredit in v tem času plačujete samo obresti. Torej ponujajo vam veliko možnosti, če pride do kakšne neprijetne situacije. Njim je v interesu, da vi odplačate kredit, ne pa vaša nepremičnina!!! Če pa res nehate plačevat in se nič ne domenite, vam vzamejo zastavljeno nepremičnino in je končano.

Pa še poglejmo zavarovanje kredita. Če ste zaposleni pri s.p. ali v majhnem podjetju, potem kredita ne boste dobili več kot 4,5 mio (sliši se sicer veliko, toda če si želite ustavriti nov dom, žal ne bo dovolj). Če delate v večjih ali javnih podjetjih boste dobili do 5 mio kredita.
Zavarovalnica vam lahko odobri tudi višji kredit npr. 10 mio. Toda kako in komu? Največ na 15 let, vzame vam lahko največ 1/4 plače, torej navadnih smrtnikov nas je zelo malo s tako visokimi plačami. Tisti, ki pa imajo tako visoke plače, pa ponavadi ne rabijo kredita!

Ampak to seveda še ni vse, zavarovanje pri zavarovalnici boste plačali tudi do pol miliona sit!

In če ne boste mogli plačevat? Banka se ne bo nič dogovarjala z vami, saj ji bo kredit pokrila vaša zavarovalnica! Pa zavarovalnica? Ste mislili, da vam bodo prijazno pogledali skozi prste? Jap, seveda. Sprožili bodo sodni postopek, ki se bo seveda vlekel kar nekaj let. Medtem bodo tekle zakonske obresti, ki so takooo huronsko visoke, da verjemite, na koncu niti za obresti ne boste imeli. Ko bo končan postopek se vam bodo usedli na imetje, zaradi katerega ste vzeli kredit. Torej, če ste ga vzeli zato, da boste zidali ali ste si kupili stanovanje, vam bo seveda zavarovlnica to tudi vzela. Ampak to seveda ni vse kajti vaša nepremičnina sigurno ni toliko vredna, kot ste jim vi dolžni (ne pozabite na obresti). Na koncu boste brez nepremičnine, pa še lepo boste plačevali naprej!

Torej je to hipoteka, le na daljši in dražji način.

Seveda pa moram poudarit, da spet ni smiselno jemat hipoteke pri nekih "velikoobljujaočih "Orionih in podobnih "fičfirič" podjetjih. Zato imamo banke, ki so že dolgo uveljavljene in že leta dobro poslujejo.

Kaj sem vam hotela povedat?

Da ni vse tako, kot se zdi. Marsikdo je nepoučen in zato izgubi svoj dom ali pa si ga zaradi strahu sploh ne ustvari.

Vsako odločitev je potrebno pretehtati in odločitev za kredit, pa kakršenkoli, naj ne bo odločitev v enem dnevu!
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   HIPOTEKA - stotič!!!!
28.4.2005 9:54:37   
Pupica
Uf alja tole si dobr spisala.Me je kar zamikal, da bi vzela eno hipoteko;)
Ne hecam se res si lepo napisala.Pa tkole po domače včasih veliko bolj prav pride, kot strokovno:bravo::bravo::bravo:

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   HIPOTEKA - stotič!!!!
28.4.2005 10:06:49   
KIRA
alja, jaz sem še pa vseeno proti hipoteki, pa tudi moj mož je tega mnenja.
po mojih oz.najinih izkušnjah in izkušnjah najinih znancev se je laže zmenit z zavarovalnico, kot pa z banko + zavarovalnica kot varščino oz. za odplačilo kredita upošteva oz. vzame tudi polico življenjskega zavarovanja, banka pa ne! tako sva midva dobila informacije, zato imava oba sklenjene police za življenjsko zavarovanje.
sicer pa lahko prodaš kako drugo premoženje, recimo avto, pa še kaj in tako poplačaš dolgove pri banki ali zavarovalnici, to se da tudi zmenit, tudi del plače ti zamrznejo, če pa je bila dana hipoteka pa ti hišo 100% vzamejo, ko ne zmoreš več plačevati obrokov in je ne prodajo po tržni ceni, ampak po ravno tolikšni, da je kredit odplačan.

tu okrog v prekmurju je tega ogromno in je dosti družin, ki so ostale brez strehe nad glavo, ker niso zmogle odplačevati obrokov kredita in jim je banka v bistvu TAKOJ brez kakšnih drugih opcij vzela hišo. moj mož ima 2 taka znanca, sin enega od sodelavcev prav tako - ostali so brez strehe nad glavo, ravno zaradi hipoteke in životarijo pri starših.
tega je tu polno okrog, prodajajo se pa hiše po tako smešnih cenah, da je že žalostno (od 3 mio naprej starejše stavbe, pa tja do 25 mio, če so nove ali renovirane hiše).
dolžnik od tega nima nič: banka zastavi ceno, ki je običajno le nekaj višja od najetega kredita, da si povrne posojilo, kreditojemalcu pa ne ostane nič. banko ne zanima, če je hišo mogoče prodat po večji ceni. njim je samo interes, da pokrijejo svoj izdatek oz. dano posojilo.
jaz sem proti hipoteki, pa če mi kdo obljubi zvezde z neba, pa je ne bom vzela nikoli.

sicer je pa žalostno, da se pri nas mora narod tako zadolževat in to s tako nizkimi dohodki, kot jih ima kar lep odstotek prebivalstva pri nas, in si na tak način ustvarjat eksistenco. midva imava srečo, ker si lahko sploh kaj rihtava, nekateri pa se bodo celo življenje stiskali pri starših na ne vem kako malo m2.
to je moje mnenje.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   HIPOTEKA - stotič!!!!
28.4.2005 10:24:44   
Olivija
lepa razlaga.

V bistvu midva lahko zastaviva tisto nepremičnino, ki jo želiva zgraditi? Ker to bi nama nekako odgovarjalo. Se zdaj počasi pripravljava na gradnjo (parcelo že imava), morava pa končno začeti s postopki za pridobitev dovoljenja, medtem pa varčujeva kolker se pač da.

Nama je pa hipotekarni kredit edina rešitev, ker drugače bova mogla ostati v "premajhnem" stanovanju.
Še vseeno me pa grozno skrbi, kako nam bo zneslo. Vrtec (potem dve položnici), kredit pa še druge zadeve :zmeden:.

LP

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   HIPOTEKA - stotič!!!!
28.4.2005 10:56:10   
zoya_
Kira ti poznaš nekaj zgodb, kako so ljudje izgubili streho nad glavo, jaz poznam pa kar nekaj družin, ki pa so si s hipoteku ustvarili streho nad glavo in živijo sedaj normalno naprej in plačujejo obrok.

Jaz sem ravno danes izvedela od očeta, da mi ne bo pomagal. Prosila sem ga, da bi za eno leto vzel hipoteko na svojo hišo (oz. našo hišo), tako da bi nama odobrili višino kredita, ki ga rabiva in bi potem s pobotnico prenesli na najino hišo, pa vendar ni bil pripravljen niti poslušati svetovalke, da bi mu povedala, kako ta stvar izgleda. Ene stare tete so mu naplahtale tisoč in eno zgodbo in se je odločil. Kolegica mi je rekla, da bi mi z veseljem pomagala, če bi imela kakšno nepremičnino, ker nama zaupa.... Potem pa ugotoviš takole, da ti prijatelji bolj zaupajo, kot pa domači. Nisem želela, da se odloči niti nisem mislila, da bo karkoli podpisal, samo boli me pa to, da verjame totalnim lajikom, ne pa nekomu, ki je strokovnjak. To me najbolj žalosti...:(

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   HIPOTEKA - stotič!!!!
28.4.2005 11:01:13   
baguSka
Vsak pr seb mora približn vedt kaj in kako. Obem stranem dam prou. Pač eni majo dobre izkušnje in eni ne.

Moje izkušnje so pdb kot pravi Kira.:(

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   HIPOTEKA - stotič!!!!
28.4.2005 11:03:26   
Anonimen
KIRA ja, verjamem, da se to dogaja. Ampak ne razumem, zakaj ljudje kar rinejo k eni in istri banki, če ima že toliko ljudi slabe izkušnje z njimi! Pa tisti, ki ponujajo veliko boljše pogoje kot drugi ponudniki , tam nekaj ne štima! Ne more, logično. Zato pa sem napisala, da to ne more biti odločitev enega dneva.
Niti za znesek inuitete, niti za odplačilno dobo, niti za izbiro banke!

Ne razumem, kako se lahko eni tako brezbrižno podajo v jemanje kreditov za visoke zneske. Nič čudnega, da je potem toliko takih, ki ne morejo odplačevat.

Sicer pa ne pravim, da so vse banke enak,e niti vse zavarovalnice, torej IZBIRA je najbolj pomembna.

Sicer pa, če nekdo že vnaprej razmišlja, da ne bo mogel plačevat, potem bo najbolje, da kredita sploh ne vzame!

Olivija,

Ja, lahko zastaviš svojo nepremičnino, ki jo želiš graditi, s tem, da seveda zraven paše parcela, ki tudi ne sme imeti prenizke vrednosti. Pa moraš imet nekaj osnove, privarčevanega.

Midva sva imela precej svojih sredstev, zastavila sva parcelo + tisto kar bova gor postavila.
Za svoje zavarovanje sva se nezgodno zavarovala (za naravno+nezgodno smrt), torej če se komu kaj zgodi in ostane en sam, bova z zneskom lahko odplačala celoten kredit.

če pa nisi prepričana, če vama bo zneslo, pa si raje vzemita daljšo odplačilno dobo ali pa manjši znesek kredita.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   HIPOTEKA - stotič!!!!
28.4.2005 11:21:44   
GoYa
:bravo::bravo: alja

Olivija, ne moreš zastaviti tistega, kar še nimaš. Torej še nezgrajene hiše ti ne bo banka vzela pod hipoteko. Lahko pa zastaviš parcelo.
Lahko pa zastaviš hišo ali stanovanje (ki že obstajate), ki ga kupuješ s kreditom.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   HIPOTEKA - stotič!!!!
28.4.2005 11:25:55   
zoya_
Olivija lahko zastaviš stanovanje ali hišo, ki že obstaja in potem, ko imaš hišo zgrajeno do III. gradbene faze s pobotnico, ki stane 7 jurjev, preneseš hipoteko na svoj hišo. Važno je, da tebi odobrijo višino kredita, ki ga potrebuješ za izgradnjo.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   HIPOTEKA - stotič!!!!
28.4.2005 11:40:56   
Rozalija
Jaz sem proti hipoteki in razumem, da starši ne želijo vzeti za otroka hipoteke na hišo. Saj se sliši vse lepo in prav, dobiš večji kredit in lepo odplačuješ, a v teh časih ko nikoli ne veš kdaj boš ostal brez službe in kdaj ne boš več sposoben odplačevati kredita.

Poznam pa tudi jaz primere ko je banka pobrala ker niso mogli več odplačevati, pa so bili pri koncu odplačevanja. Pa poznam tudi primere ko je nekdo šel nekomu za poroka, oz vzel za njega hipoteko in ker je ta velecenjeni prijatelj nehal odplačevati kredit je vse padlo na njega....

Tako da moje mnenje je čimdje od hipoteke, če pa že pa zelo zelo premišljeno in z nekim rezervnim načrtom v glavi.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   HIPOTEKA - stotič!!!!
28.4.2005 12:18:47   
Olivija
se mi je zdelo, da je nekak tako. Potem bova mogla ša starše prosit, čeprav se mi zdi, da je parcela samo po sebi že kr nekaj vredna.

Mah, zoprno mi je starše vmešavat, ker nama že itak ful pomagata, pa tudi vem, da bi nama šla za poroka ali pa da bi zastavila svojo hiš :zmeden:

Nč, zdaj bova lepo varčevala in se veselila novega dojenčka. Potem se morava pa še odločit ali montažno hišo ali pa zidano. Moj partner ful nekaj navija za siporex varianto, jaz pa za kakšno majhno montažno.

LP

PS: hvala za vse odgovore, pa se verjetno še kaj vidimo okol teme hiše!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   HIPOTEKA - stotič!!!!
28.4.2005 12:47:03   
KIRA
alja,
to z banko se pa čist strinjam. midva sva z NLB šla na SKB, pa tud tam nisva bla zadovoljna. sedaj sva na 3 banki, kjer so naju super lepo sprejeli, pa tud zelo ugodne pogoje mava, pa sva zadovoljna z njo - NKBM.
sicer pa nisva na vrat na nos šča tega počet, ampak sva pošteno premislila in se večkrat pozanimala kako in kaj. najhuje je, ko se zaletiš, ali pa nekomu slepo verjameš na besedo. vse je treba preverit, pa pisno imet, črno na belem, pa še takrat se zna kaj zanohtat.
LP (se mi je pa zdelo fajn, da si spet odprla to temo, ker takih problemov nas ima dosti - da smo nesklepčni, ko se gre za financiranje naše bodočnosti - beri hiše oz. stanovanja...):rozica:

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Kam z otroki za noč čarovnic 2024?
Letos bodo noč čarovnic po Sloveniji zaznamovali številni dogodki za otroke, od zabavnih delavnic do strašljivih dogodiv...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?