karmy
|
evo teta, nekaj informacij zate " OK, za Andrejeve kolege in vse ostale, ki jih zanima, katere papirje rabiš, če želiš priti v ZDA na podlagi poroke ali pa bližnjega sorodstva (starši, otroci). Seveda se zakoni spreminjajo in bo čez nekaj časa ta post samo še okviren... V oklepajih so trenutne vrednosti čekov, ki jih je treba dodati v kuverto, ko se pošljejo na imigracijski urad, novi podatki in forme so na http://www.uscis.gov/ pod forms. I-130 (355$) - je osnovni papir za sorodnika, vloži ga vaš sorodnik, ki je državljan ZDA - sponzor. Priložit mu je treba potrdilo o sorodstvu (npr. poročni list), rojstni list sponzorja, formo 325A (0$) za oba, kii so samo osnovni podatki, in nekaj slikc formata za potni list. I-485 (930$ + 80$ za biometrične podatke) - je papir za začasno prebivališče, ki ga vložiš ti na podlagi odobrenega I-130 ali pa sočasno z I-130, da gre proces hitreje. Priložit mu je treba tvoj preveden rojstni list oz. izpisek iz matične knjige, kopijo potnega lista z viso ali pa visa waiver, par slikc formata za potni list, še en 325A(0$), I-864 (0$) in I-693 (0$), ki pa si zaslužita svoje alineje. I-864 (0$) - je potrdilo tvojega sorodnika, da zasluži 125% povprečnega ameriškega letnega dohodka za skupno gospodinjstvo (zase in za tebe) in da ima stalno službo. Priložit je treba rojtni list ali pa kopijo potenga lista, potrdilo o zaposlitvi in zadnjo davčno napoved. Če tvoj sorodnik ni zaslužil zadosti ali pa ni redno zaposlen, se lahko doda še en I-864, ki ga vloži kdorkoli, ki solo zadostuje tem pogojem - če je še kdo v gospodinjstvu, mora ta oseba izpolnit še I-864A (0$). Vsi, ki izpolnejo ta papir se obvežejo, da bodo finančno skrbeli za tebe, če ne boš imel službe in ne morejo zaprosit za nobena državna posojila. I-693 (0$) - je potrdilo od zdravnika, da si cepljen proti vsem živim in nimaš tuberkuloze itd. Za ta papir moraš opravit poseben pregled, ki ti ga povsod različno a mastno zaračunajo. Precej je odvisno od zdravnika, ali ti bo naredil rentgen, koliko cepljenj ti bo priznal, če imaš ustrezno prevedeno potrdilo o cepljenju iz Slovenije itd. Papir ti velja 1 leto in je zapakiran v kuverti, ki je ne smeš odpret. I-765 (340$) - je prošnja za delovno dovoljenje t.i. green card. Vloži se skupaj z I-485 ali pa z delovno vizo, če ne greš preko sorodstva. Priložiš samo še slikce v formatu potnega lista in kopijo potnega lista ter vize oz. visa waiver. Vse skupaj hkrati pošlješ in čakaš in čakaš... Čakalne dobe so na vladni strani (link zgoraj) in so totalno odvisne v kateri zvezni državi si in koliko se jim zdiš sumljiv - ponavadi od pol leta do nekaj let. Vmes ne moreš nič vplivati na potek ali zapustiti države, nič Laškega piva, pršuta itd. (0$), razen če na knadno ne pošlješ prošnje za začesen odhod iz države. Če ti kak papir manjka, se mi zdi, da imaš 2 "popravna izpita" preden ti osnovni papir propade in jovo na novo. Potem pa te pokličejo na oddajo biometričnih podatkov (prstni odtis, slikanje) in čez nekaj časa še na intervju skupaj s sorodnikom. Tam uradnik oba lahko tudi ločeno intervjuja (standardna vprašanja se da dobit na netu in so tudi zelo osebna! npr. kakšne barve spodnjice ima trenutno tvoj partner, ne vem sicer ali to tudi praktično preverjajo ;) ). S sabo moraš imet čimveč potrdil, da živita skupaj npr. skupni računi, slike itd. Uradnik te lahko mirne duše zavrne in dobiš prepoved vstopa v ZDA že recimo samo zaradi tega, ker si se poročil prehitro po prihodu v ZDA (poglej si 30/60/90 immigration rule). Že samo zato (in tudi zaradi zdravniškega potrdila) je bolje papirje urejat v Sloveniji. Potem dobiš delovno dovoljenje - green card s Social Security Number (SSN - ameriška varianta davčne številke), ki ga obnavljaš letno, in potrdilo o začasnem prebivališču. Po par letih bivanja lahko vložiš I-698 (1410$) za stalno prebivališče in državljanstvo. OK, za kakšne podrobnosti je boljše, da si dobite kakšnega odvetnika, ki je specializiran za imigracijo ali pa poiščete podatke na kakih za to specializiranih forumih, ki jih je cel kup in se mi zdi, da sem tudi jaz že objavil nekaj linkov, ker dvomim, da kdo z res veliko informacij bere ta forum. nisem sicer v hollywoodu in nimam izkušenj z večjimi avdicijami, ampak nekaj časa sem bil na modni oz. promocijski agenciji, kjer je bilo tudi nekaj agentov za igralstvo. Lahko ti povem, da je interesentov OGROOOMNO, za nekatere avdicije se zahteva za predhodno oddaš svoj portfolio (ne bi vedel slovenskega prevoda), ki je v bistvu nekaj tvojih slik in tvoj rezime s predhodnimi igralskimi izkušnjami itd. Nič ne rečem, lahko imaš srečo in uspeš, teoretično lahko zadaneš tudi powerball in se ti ni treba ukvarjati z ničemer od tega. me pa res zanima, katera banka je dovolila odpret račun brez SSN in kako furaš z davki itd. Če si samo so-uporabnik računa OK, kreditno kartico lahko dobi tudi moj pes na moj račun, ampak če hočeš biti primarnega nosilec računa moraš imeti SSN, da vedo komu beležit davke od obresti ne glede na zvezno državo, ker moraš letno plačati country in ponavadi state davek. Trenutno delam na precej veliki banki in morajo imeti vsi računi vsaj en SSN ne glede na zvezno državo. Jasno, če pa slučajno ne uporabljaš svoj SSN pa no comment in veliko sreče."