salcka -> RE: Izbira carskega (14.3.2009 8:57:33)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Lenck Kolikor sem jaz seznanjena (res je, da sem o tem več vedela par let nazaj), carskega reza ne moreš zahtevati, je lahko le zdravstveno indiciran zaradi ogroženosti otroka in ženske. Vsaj pri nas. Res je tudi, da ga ponekod po svetu lahko, in res je tudi, da so ga (sedaj ga ne več toliko) ponekod, posebno v ZDA, na veliko prakticirali - bilo je obdobje, ko je več kot pol žensk rojevalo tako. Dandanes pa se tudi zaradi raziskav, ki kažejo, da carski rez vseeno ni povsem enak vaginalnemu v smislu določenih procesov, ki nastopijo v ženskem telesu in telesu otroka in ki so koristni (mislim, da gre za neke hormone, ki se začnejo bolj sproščati ob vaginalnem porodu, in podobno, pa več ne vem), zanj odločajo le, če je to potrebno. Ne, daje nevaren, ampak je vaginalen koristnejši za oba. Kar seveda ne pomeni, da je slabše ali manjvredno, če ženska rodi s carskim rezom, da je zato kaj slabša mati ali karkoli podobnega - ne, pomeni le to, da če je možno, porodničarji težijo k vaginalnemu porodu. Naj mi nekdo pove, zakaj koristnejši?
|
|
|
|