sashy
|
IZVIRNO SPOROČILO: giotti Ja, to ful vem, to sploh ni problem glede teh pričakovanj. Itak, če se zakomplicira, nimaš kaj, moraš se prepustit zdravnikom in pozabit na vse skupaj. To ti mora bit totalno jasno že od samega začetka. Ampak dejstvo pa je, da je 80 % porodov popolnoma nezakompliciranih, pri katerih je dovolj samo babica, in je super vedet, kaj in kako naj bi to potekalo. Na primer, kaj pustiti in kaj ne, kakšne so tvoje pravice, kaj pomenijo umetni popadki, kaj epiduralna, kakšni položaji so vse možni in da imaš do njih popolno pravico itd. Oziroma znat vprašati in delovati. In se znat pobunit, če na primer hočejo hitet s porodom, ti pa čutiš, da rabiš samo čas in sprostitev ... Da je na primer normalno, da se posteljica lahko rodi tudi do 2 uri kasnje, ne pa takoj po porodu in da če ne gre takoj ven, da ne dovoliš umetnih popadkov (ker njim se pač mudi in hočejo čimprej končati), ampak zahtevaš, da ti dajo čas itd. Ker porod je najbolj naravna stvar na svetu in ful intimna, vendar so jo v 60-ih naredili kot domeno medicine in v tem je problem. No, saj bom o tem še pisala, kaj vse mi hodi po glavi, ampak res se mi zdi veliko bolj pomembno vedeti o teh stvareh čimveč, veliko več kot na primer o vozičkih S tem se pa ne bi mogla bl strinjat. Sama sem tudi veliko prebrala v prvi nosečnosti in resnično ti v porodni sobi podturijo vse, da gre porod ja čim hitrje. Ker sem si želela naraven porod sem to tudi na začetku povedla in rekla sem, da želim roditi na pručki. Takoj so me začele prepričevat, da na paručki pa ni v redu, da sploh ne govorim s kakšnimi argumenti so nastopile. No potem sem slišala še dve sestri, (ki sta se po mojem namerno tako naglas pogovarjali, da sem ju slišala) ah saj pol se pa vse premislijo pa želijo kaj proti bolečinam, to vse na forumih staknejo. Na koncu sem se odločila, da bom raje rodila na postelji ampak vsaj to so mi ugodili, da v polsede in seveda brez umetnih popadkov ali protobolečinskih sredstev. Najbolj žalostno je to, da na materinski šoli (govorim za ljubljansko porodnišnico) tako glasno govorijo, da ima porodnišnica alternativne načine poroda in upošteva vse želje porodnice in bla, bla, bla... kaj pa se dejansko dogaja je pa popolnoma druga zgodba. No ampak vseeno ni bilo vse tako zelo slabo kot sem mogoče opisala. Babca Mateja, ki je vodila moj porod je bila naravnost fantastična in še ena druga, ki me je vodila skozi zadnjo porodno fazo iztisa mi je tako lepo povedala katere mišice točno moram uporabit, da bom lahko potisnila in nobena se ni name metala . V glavnem je konec koncev porod potekal tako kot sem si zamislila. Se popolnoma strinjam, da je fino prebrat kakšno stvar o nosečnosti in porodu. Jaz sem zelo uživala, ko sem prebirala to literaturo. No sem se pa razpisala... Zdej se morm pa učit mam ful pomembn kolokvij v petek