kosilo (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan



Sporočilo


Ajsha -> kosilo (24.4.2005 14:22:04)

Gina, Na-glutaminat je bavbav. Ojačevalec okusa, ki razširi brbončice na jeziku. Kemikalija, ki v večjih kolličinah pri miših povzroči tumorje na možganih. Okej, sej ljudje je ne uporabljajo v smrtnih dozah ampak zakaj bi uživalo MALO strupa, če nam ni treba. Na zalogi je toliko vrst začimb, ki so povsem naravne, da je škoda kemikalije v hrano stresat - in to strupene kemikalije. Pa še dojenčkom in otrokom???

No, moj otrok pa je tudi neslano hrano, pravzaprav ji je vseeno, zato ne solim. Bo že revca kasneje svojo dozo natrija dobila :(





india -> kosilo (24.4.2005 16:11:26)

HuAnita, sedaj sem šele prebrala....za kremšnite je najboljše testo od HOKUS-a, listnato. Ali pa če se ti da doma delati,akr pa je ful dolgotrajno in zafrknjeno.

Kar se pa tiče Vegete, jaz jo vedno uporabljam in jo vedno bom, tudi za otorke jo dajem v hrano saj nikoli ne kuham za njih posebej.
Sicer imam Solingen psodo, a žal se ne morem navaditi na kuhanje brez maščob in neuporabo soli in Vegete.
Pa smo kljub temu vsi zdravi in ne preveč zavaljeni!




Gina -> kosilo (24.4.2005 17:24:38)

Ja, ajsha in baldi, jaz sem tudi bila takole napumpana, kot vidva. Potem mi je pa en kemik lepo razložil, kaj to je. Zdaj ne bom znala natančno obnovit natrijevega glutaminata, zato ga ne bom, ker jih vedno po buči dobim, če se zmotim v kaki malenkosti. Ampak ugotovila sem, da čisto preveč kompliciramo kar se tega tiče.
Kaj pa vsa zlenjava, ki jo ene 5x špricajo (najbolj paradižnik), pa posuvajo z raznimi kemikalijami. Pa gre vse to v vodo. Pa sadje, ki ga tudi non stop špricajo. Samo jabolka cca 3x na leto, da o kakih marelicah ne govorim. Že samo zemljo gnojijo z umetnim gnojilom. A veš, da nekaj dni po tistem ne smeš sejat. Zakaj že? Najbrž zato, ker je ful zdravo. Pa potem dobijo npr. blitva ali solata kakšne uši gor, pa spet malo poštupajo, saj čez 14 dni že lahko jemo, dajo v prodajo. Pa da boljše raste, spet zalivajo z gnojili, po katerih spet nekaj dni ne smeš jesti npr. jagod, ampak po določenem času je pa spet to užitno. Čisto za vsako zelenjavo bi ti lahko naštela, kaj z njo počnejo, da je tako lepa. Aja, velike njive pa malo pošpricajo proti plevelu, da ni treba pleti in okopavati. No, vso tisto koruzo in pšenico, pa vse ostalo lepo pojemo. Piše na raznih takih sredstvih, da je po določenem času vse to užitno.
A jaz naj pa potem kompliciram zaradi natrijevega glutaminata, ki ni pol toliko strupen kot en sam samcat paradižnik, paprika ali karkoli že pač. Nak, ne bom. Uporabljam tako zelišča, kot vegeto in jo tudi bom. Ve pa tudi po svoje, kot vam duša da.




Baldi -> kosilo (24.4.2005 18:36:31)

Da razčistimo na začetku. Vprašanje se je glasilo ali smem za malčka uporabiti sol in vegeto.
Nihče ni rekel NE. A se motim:zmeden2:

Gina, ne pretiravaj prosim, pa še enkrat preberi kaj sem napisal. Zame je hrana brez....boljša in pika.
Se pa popolnoma strinjam in skoraj v ničemer ne oporekam ostalim trditvam, ki si jih navedla. Že tako je komplicirano življenje, pa da bi komplicirali še pri nakupu živil. O vseh strupih raje ne razmišljam, ker bi me samo glava bolela od tega. Če pa kdaj dobim kaj domačega (bolj natur), pa z veseljem uporabim.
Potem se lahko tudi vsakokrat vprašam, če bom jedel v kakšni restavraciji. Ni govora, raje se prepustim gurmanskim užitkom.
Miska, ti pa kar kuhaj tako kot doslej, ti nihče ne brani. Še več, z veseljem se bom kdaj povabil, čeprav samo virtualno tako, kot sedaj:)-:)-:)-
Kakšne prave slovenske jedi brez npr. ocvirkov bi bile prav puste in neokusne.

Je pa fina tale debata in lušno je takole izmenjati mnenja. Vas z veseljem berem. Je pa normalno, da vsak zagovarja svoja stališča. Nihče pa ni popoln, tudi jaz ne:)-

PS. Poznam tudi primer, ko nekdo za nakup trgovini z živili porabi vsakokrat celo do 5 ur. Prebira ves drobni tisk na izdelkih (v slovenščini in original, da ne bo pomote). Obiskuje in preverja eko kmetije od katerih kupuje živila. Zanimiv hobi kajne:zmeden2:




Ajsha -> kosilo (24.4.2005 22:07:16)

Ampak jaz kar ne morem nehat....glede vegete. Torej, upam si trditi, da vem, kaj je to glutaminat in za kaj se uporablja pri dodatku hrani. Jezi me, ker se vsak, ki ima 3 minute časa spozna na hrano in prehrano po sistemu rekla-kazala.

Glutaminat kemično deluje na brbončice, da se razširijo in intenzivira doživljanje okusa. Omogoča, da močneje okušamo vse vrste okusov. To ni naravno in kot vsak kemični poseg v telo se lahko sčasoma pojavi reakcija na ta vnos kemikalij. Kitajski znanstveniki so se lotili tega poskusa z overdozami na miškah, da bi videli, kaj velikanski vnos glutaminata (ki je v sojini omaki, ki jo Kitajci požlampajo na tone :) ) povzroči organizmu. Še enkrat ponavljam, to so overdoze in to so miške. Podobno je bilo tudi z umetnimi sladili in karcinomom mehurja pri miškah.

Seveda je vsa hrana obremenjena bodisi z zaščitnimi sredstvi ali pa škropivi, vendar proti temu ne moreš narediti nič, razen tega, da gojiš pač svojo hrano. To pomeni, da praktično nimaš izbire. Pri vegeti in podbnih dodatkih pa imaš izbiro in moje mnenje je pač - NE HVALA. Simpl a ne?




kalimero -> kosilo (24.4.2005 22:13:26)

Čisto na kratko. Baldi :bravo::bravo::bravo::bravo:
Vegeta za 5 mesečnega dojenčka - nikakor. Po eni strani se dela celo znanost iz dojenčkove prehrane, po drugi se ga pa fila s kemijo. OK, če želiš, da ima vsaka jed isti okus, potem je vegeta prava rešitev.
Kar se pa AMCja tiče. Vreden vsakega tolarja, ob pravilni uporabi seveda. Če pa kuhaš klasično je pa res stran vržen denar.
Pa dober tek!




Baldi -> kosilo (24.4.2005 22:17:21)

Ajša, hvala za info. Zanimivo branje.
Tole v zvezi z izbiro si pa super povedala. Tudi jaz ponavljam za tabo "NE HVALA". Pa saj ni težko, če je pa brez vegete boljše:)-




Skabi -> kosilo (25.4.2005 9:40:16)

Še ena vegeta:

Kaj je drugo ime za taščo? VEgeta.
Zakaj? Ker se povsod zraven meša!




Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]