|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Pogovor z otroci o spolni zlorabi
6.2.2009 21:07:55   
picola1
To temo odpiram iz štirih razlogov. In sicer, ker je ta tema še tako zelo tabu, da mnenim, da se je treba o tem čimveč pogovarjati...Ker menim, da se starši z otroci o tem premalo oz. nič pogovarjajo...Ker je spolna zloraba najhujša oblika zlorabe, ki pri otroku pusti velikorat trajne posledice in tudi zato, ker bi lahko pogovor o tem lahko preprečil kdaj pa kdaj samo zlorabo, velikorat pa trajanje le-te in seveda zaradi tega tudi preprečil ali zmanjšal posledice.

Mene pa zanima sledeče:

Ali se kdaj pogovarajte z otrokom o spolni zlorabi?
Pri kateri starosti ste jim (prvič) o tem spregovorili?
Kaj točno ste jim povedali oz. kako ste jim razložili?
Ali veste, kakšni so znaki, ki opozarjajo na to, da gre morda za spolno zlorabo? Kako se otroci takrat obnašajo?
Ali veste kakšne so posledice spolne zlorabe?
Ali veste, kam se obrniti po pomoč v primeru, če odkrijete, da je bil vaš otrok spolno zlorabljen?
Kako mislite, da bi odreagirali? Kako mislite, da je najbolj pametno odreagirati? Česa menite, da ne smete narediti?

Na to temo bi postavila še en kup vprašanj...a, ker vem, da je že to za začetek za marsikoga preveč, bom ostala zaenkrat pri tem...

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Pogovor z otroci o spolni zlorabi
6.2.2009 22:43:13   
roberta
predlagam knjigo v branje: Nemi kriki spolne zlorabe in novo upanje, avtorica: Tanja Repič.
knjiga je strokovna, a berljiva, razloži znake in posledice spolne zlorabe, opiše različne oblike spolnih zlorab, teorija je podprta s konkretnimi primeri, skratka za vsakogar, ki se mu zdi, da bi bilo tudi iz te teme kaj vedeti.

sicer pa ja, gotovo se bom z otroci pogovorila o tem. u bistvu pri hčerki (3,5 leta) že sedaj poudarjam določene zadeve, seveda njeni starosti primerne: če ji kaj ni všeč, če kdo dela nekaj, kar ji ni prijetno, ob čemer ji je neugodno, naj to osebi vedno jasno pove in reče ne (pa četudi gre za tako banalno stvar kot je to, da jo nekdo pač hoče božat po glavi, pa njej to ne paše). povem ji tudi, da skrivnosti, ob katerih ti je neugodno, ni potrebno skrivati, pač pa jih lahko in moraš povedati nekomu (zdaj pač meni ali očetu), zato, da bomo stvari naredili tako, da ji bo spet lepo. predvsem zato, ker tisti, ki zlorabljajo običajno otroka navajajo k temu, da je to njuna mala skrivnost in da tega ne sme povedati nikomer, ker bo sicer mama jezna nanj, ker bo zlorabil zaupanje, ker bo razdrl družino - otrok vse jemlje zelo dobesedno, zato grožnje vzame smrtno resno.

skratka, ja, otroku je treba vedno znova dajati ta feeling, da tebi lahko vse pove, pa če je še tako hudo in če je še taka skrivnost. ker zloraba je najpogostejša znotraj družine (očetje, strici, dedki, očimi) in prekršiti "dogovor" s tako pomembno osebo je za otroka res huda stvar. zato mora vedeti, da v tebi lahko najde zaupnika, ki mu bo pomagal.

dobra je risanka, ki se predvaja 1x tedensko: "Reci ne".  mi jo redno gledamo in s hčerko potem vedno predebatiramo, zakaj je npr. otrok ob vabilu neznanca na sladoled rekel: "ne. ne poznam te in nisem vprašal mamice". in potem tudi hčerko vprašam, kaj pa bi ona naredila, če bi jo kaka prijazna gospa peljala na bonbone ali božat kužke ali gledat neko lutkovno igrico, itd.

o ostalih zadevah: prepoznavnih znakih, posledicah, itd. pa res: preberite si to knjigo.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 2
7.2.2009 16:17:10   
Zala01
roberta ne poznam te risanke, kdaj in na katerem programu pa je na sporedu? hvala pa lp j.user posted image

(odgovor članu roberta)
Neposredna povezava do sporočila: 3
7.2.2009 19:49:46   
ely*
Na slo1 vsako nedeljo zvečer po lotu.

(odgovor članu Zala01)
Neposredna povezava do sporočila: 4
8.2.2009 9:21:52   
Zala01
hvala ely*user posted image

(odgovor članu ely*)
Neposredna povezava do sporočila: 5
8.2.2009 9:28:15   
*tana*
Jaz pa mislim, da  pogovor o spolni zlorabi že pravzaprav začnemo oz. se nanj nanašamo z samo spolno vzgojo. to pa vemo, da se zažne že od rojstva, v različnih obdobjih. Priporočam zelo dobro knjigo za otroke v kateri je na preprost način razloženo kaj je prav in kaj ne in zajema tudi spolno zlorabo.
NEKOMU POVEJ - Elizabeta Zubrzycka

(odgovor članu Zala01)
Neposredna povezava do sporočila: 6
8.2.2009 15:40:22   
ronja
picola, dobra tema. Lani je pri policiji izšel en strip o tem in so ga (oz. ga še) delijo otrokom v šolah. Baje je dober odziv.

Ali se kdaj pogovarajte z otrokom o spolni zlorabi?
Pri kateri starosti ste jim (prvič) o tem spregovorili?
Kaj točno ste jim povedali oz. kako ste jim razložili?
Ali veste, kakšni so znaki, ki opozarjajo na to, da gre morda za spolno zlorabo? Kako se otroci takrat obnašajo?
Ali veste kakšne so posledice spolne zlorabe?
Ali veste, kam se obrniti po pomoč v primeru, če odkrijete, da je bil vaš otrok spolno zlorabljen?
Kako mislite, da bi odreagirali? Kako mislite, da je najbolj pametno odreagirati? Česa menite, da ne smete narediti?

Zaenkrat nobena moja mala še ne govori in tudi ni nikoli sama s tujimi ljudmi, stari sta 19 mesecev in 1 mesec.
Na splošno se mi zdi dobro čim prej, ko začne govorit počasi že.

Povedala ji bom, da se je ljudje ne smejo dotikat, če ji je pri tem neprijetno, sploh ne na intimnih predelih, ne smejo je lupčkat tam, božat,... in da mora takoj povedat enemu od naju, če bi se je kdo dotikal tako, da ji bo neprijetno, tudi če bi jo samo po glavi pobožal. Tudi da je ne sme nihče silit, da bi se ga ona dotikala in da ji ni treba nikoli se nikogar dotikat, če noče. Velja tudi za čisto navadno lupčkanje - Ronja da lupčka, če sama hoče. Lahko jo vprašajo, če ga da, ne smejo je pa silit.

Znaki so lahko to, da otrok noče več tja, kjer ga nekdo zlorablja, iz neznanega razloga odklanja to osebo, to je najbolj direkten znak, so pa tudi bolj zakrinkani. Lahko se otrok noče več umivat, ker hoče bit neprivlačen,da bi ga oni pustil na miru. Majhni otroci se včasih postavijo na vse štiri ali se kar slečejo pred odraslimi. Lahko pa postane agresiven ali samodestruktiven, navadno popustijo v šoli, so žalostni in se zaprejo vase in ne povejo, zakaj.

Posledice so psihične grozne, tudi če ni fizičnih posledic. Kasneje punca ali fant ne more imeti normalnega spolnega življenja, če ne dela res dosti na sebi, da gre čez to, kar pa ni lahko, celo če se stvar ni ponavljala in tudi če ni prišlo do spolnosnega akta.

Obrnila bi se k psihologinji, specializirani za spolne zlorabe otrok kar se tiče zdravljenja otroka in na kriminalistke na policiji, kar se tiče tistega, ki bi si kaj takega drznil probat! Ne glede na to, ali bi mu ratalo ali ne!

Predvsem se ne smeš delat, da ni nič, ali rečt otroku, da naj vse skup pozabi ali mu še huje - ne verjet! To je najhujše!
Objela bi jo, jo vprašala kdo in kaj je počel, ji povedala, da jo imam rada, da se ji ni treba nič sramovat, ker ni nič narobe naredila in ji obljubila, da se bo to tisti trenutek nehalo in nikoli ponovilo. V pričo nje bi poklicala policijo, da bi videla, da dejansko mislim reagirat in to takoj. Ne bi probala zataušat zadeve, pa tudi če bi bil to moj brat ali oče.

Hvala za ostale ideje!

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 7
9.2.2009 1:41:15   
gogabojan
Pozdravljena picola!
Naj ti povem kar vem o tem. Pri nas je sestrična bila spolno zlorabljenauser posted image user posted image . Zlorabljal jo je oče. Trajalo naj bi po njenih navedbah kar nekaj let. Sedaj je stara 24 let. Vem pa, da je imela zelo čudno obnašanje. Oziroma zdaj ko vemo to vemo da se je tako obnašala samo zaradi zlorabe. Ni znala povedati drugače kot z obnašanjem.

Bila je vedno očkova punčka. Tudi sedaj se spominjam da ga je imela zelo rada in on je njo koval v zvezde. Vedno ko smo bili na obisku, jo je hvalil s tem ali onim. Oče ji je bil bolj tak, - dosegu je vse kar je hotel. Bil naj bi kao bog in batina. Njen oče se je do svoje žene zelo lepo pred nami obiski. Drugače pa jih je pretepal in jim grozil na različne načine. Enkrat je celo teta pobegnila, ker jo je pretepel. To se prav spominjam, ker jo je moj oče sredi noči peljal v zd. No dosti opisovanja.

Ona je kazala naslednje znake: ratala je zelo nasilna do matere. Mamo je udarila večkrat. Se je zdirala na mamo. Z bratom se je začela kregati. Vedno je morala doseči kar je hotela. Ni se cenila. Jo je mama udarila kazensko, če ni ubogala pa jo je udarila nazaj. Govorila je tudi da je zelo grda. Da ni pridna punčka. Ni cenila svojega telesa. Je postajala vse bolj zanemarjena sama do sebe. Tudi igrati se ni hotela z menoj, ko smo prišli k njim. Bala se je ostati z njim samim doma. Spomnim se tudi (takrat niso pripisovali preveč pozornosti temu - sedaj pa vemo da je bil to neki znak). Da jo je oče zafrkaval - poglej kake hruškice imaš. Mislil je na njena prsa, ki so začela rasti. In se je začela držati ukrivljeno. Aja tudi vedno široke majice je nosila. Če se jo je dotaknil kdo je čisto otrpela. Kot da bi bil z neko osebo ki nima osebnosti.

Kakšen posledice so??? Ogromne!!!! Teta je povedala moji mami kako je zvedela za zlorabo. Sedaj se s sestrično večkrat pogovarjavi o tem. Želim ji biti v oporo sedaj, če ji prej nisem mogla biti. Čeprav sva bili kao naj naj sestrični. V psihičnem smislu največ. Sedaj ko je že starejša se ne ceni. Aja, bilo pa je tako da je mami povedala. Sta se z mamo skregali do smrti skoraj. Jo je začela sestrična tepsti. Ni se mogla ustaviti. Je zgrabila nož v roko in skoraj zabodla mamo v dlan. Takrat pa se je sesedla in pričela jokati. Čisto histerično. Tedaj je bleknila. Se ji je opravičila potem pa rekla da jo je oče zlorabljal. Da jo je peljal k nam prespat. Spotoma ji je rekel kao da gresta na en sokec prej. Ustavil nekje v gozdu in jo zlorabljal. In to naj bi se večkrat zgodilo. OBČUTEK KRIVDE MOJIH JE GROMOZANSKI ker niso opazili spremembe v obnašanju ko je prišla k nam prespat.

Sedaj je pa taka oseba. Ne ceni se dovolj. Na začetku se je bala moških. Nato pa se je spuščala z vsakim v posteljo. Ni cenila svojega telesa. Ni imela svojega jaza. Bila je osamljena. AJA SAMA SEBI JE PRIPISOVALA KRIVDO. DA JE ONA KRIVA KER SE JI JE TO ZGODILO.  Postala je nenormalno sramenžljiva. Ne želi si imeti komunikacijo z nikomer ki je nov oz. ki ga ne pozna. Skrivala se je za masko. Še vedno jo mučijo grozote ki jih je doživela. Obdala se je z nekim zidom okoli sebe in nikogar ne pusti blizu. Če pa te že spusti blizu pa to traja in zelo previdno to dela.

Ona je po zadnji zlorabi odšla sama do zdravnice in ji rekla kaj se je zgodilo. user posted image user posted image user posted image Končno je zbrala pogum pri 18ih letih. Rekla pa je da je polnoletna in da želi da to obravnava kot tajnost. Da ne želi policije. Začelo pa se je od otroštva!!!!!!!!!!!!!! Zdravnica jo je pregledala. Poslala jo je psihologu in psihiatru. (ne hodi ne k enemu ne k drugemu). Zakaj?? Ker je dobila pri psihologu - ko je pisala neki test???????? - da je sama si kriva da se ji je to zgodilo.

Zdravnica pa naj bi ji rekla le: oprositla boš lahko, pozabila nikoli. Mislim kak zdravstveni sistem mamo tu!!!!!

To je samo na kratko. aja. Sestrična je dobila pogum šele takrat, ko se ji je hotel oče ubiti in je pristal v psihiatrični bolnici. Šele takrat se je zlomila in povedala mami. Njena mama pa tudi ni vedela kaj in je vprašala mojo mamo in ostale sorodnike kako in kaj.

Povdala je tudi policiji kao neuradno. Rekli so ji da bi ga morala ovaditi. Z dokazi seveda in s pričami. V primeru da bi mu dokazali (kaj bi pa morali sploh dokazovati) bi šel v zapor za kakih 8 let. Toda v treh do petih let bi bil že vzunaj.

To je kar jaz na grobo vem. Če pa bi rada kaj bolj podrobnega ali pa če bi se rada osebno pogovorila z njo pa mi povej na zs.

No upam da se to ne bo nikomur zgodilo. Od sedaj jaz vedno govorim svojemu starejšemu otroku /star je 7 let/ naj mi pove, če misli da se ga nekdo dotika na takem mestu ki se ne sme. Naj se ne boji. Da mu nihče nebo nič naredil v primeru če bi se mu kaj takega zgodilo. Saj smo policajevi sosediuser posted image .

No zdaj pa moram spat, se bo malček še prehitro zbudil. Starejšega pa v šolo pelat.user posted image user posted image Ne pozabi da lahko pošlješ vprašanje na zasebno sporočilo in ti bom lahko posredovala mail od sestrične, ki ti bo kaj podrobneje povedala.

lahko nočko

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 8
10.2.2009 15:38:23   
ronja
Ker je dobila pri psihologu - ko je pisala neki test???????? - da je sama si kriva da se ji je to zgodilo.

Pa kje majo taki ljudje ksiht? Kako lahko kdo reče, da je bil otrok sam kriv???? Pa če bi naga skakala okoli, mu prižgala svečke in ga zapeljevala in opijanila, bi bil še vedno samo in samo on kriv! Mislim, kako lahko taki delajo kot psihologi, na bruhanje mi gre, pa nisem noseča!

(odgovor članu gogabojan)
Neposredna povezava do sporočila: 9
10.2.2009 22:56:52   
picola1
IZVIRNO SPOROČILO: *tana*

Jaz pa mislim, da  pogovor o spolni zlorabi že pravzaprav začnemo oz. se nanj nanašamo z samo spolno vzgojo. to pa vemo, da se zažne že od rojstva, v različnih obdobjih. Priporočam zelo dobro knjigo za otroke v kateri je na preprost način razloženo kaj je prav in kaj ne in zajema tudi spolno zlorabo.
NEKOMU POVEJ - Elizabeta Zubrzycka

Tega pa na razumem najbolje...Veliko staršem je že o sami spolnosti težko govorit, nekateri se še zdaj o tem z otroci sploh ne pogovarjajo, kaj šele da bi se spomnili na to, da je treba otroku povedat, da se ga nihče ne sme dotikat na intimnih delih, niti oči in mamica...še posebej, če se ob tem neprijetno počuti...(pa povedat še marsikaj, to je samo osnova-zlo dobr sta povedali roberta in ronja)
Drugače pa hvala za namig o knjigi.user posted image

(odgovor članu *tana*)
Neposredna povezava do sporočila: 10
10.2.2009 23:01:07   
picola1
Drugače pa...vedela sem sicer, da je pogovor o spolni zlorabi tabu...samo da je pa tak tabu, da so se oglasile iz cele RR samo tri, ki so kaj napisale na to temo...user posted image
A nam je res tako težko in neprijetno govorit o tem? Al ne vemo dovolj o tem? A mislimo, da se našemu otroku to ne more zgodit? Al je nepotrebno govorit o tem?

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 11
10.2.2009 23:04:45   
picola1
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Ker je dobila pri psihologu - ko je pisala neki test???????? - da je sama si kriva da se ji je to zgodilo.

Pa kje majo taki ljudje ksiht? Kako lahko kdo reče, da je bil otrok sam kriv???? Pa če bi naga skakala okoli, mu prižgala svečke in ga zapeljevala in opijanila, bi bil še vedno samo in samo on kriv! Mislim, kako lahko taki delajo kot psihologi, na bruhanje mi gre, pa nisem noseča!

Sam res, ej...Taki psihologi lahko naredijo skor še enkrat toliko škode, kot jo je naredil storilec...Jst bi takega psihologa prijavila. Sto procentno!!

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 12
11.2.2009 23:10:43   
picola1
Ojla!

Pozabila sem dodat še nekaj: Če katera sumi, da je njen otrok zlorabljen, če katera ve, da je ali je bil zlorabljen, če je katera (ali pa kateri) bila sama zlorabljena (ali to sumi ali pa samo čuti, da je nekaj narobe glede tega, pa ne ve točno kaj, ima čudne občutke), lahko pokliče na združenje proti spolnemu zlorabljanju na tel. številko 080 28 80. Tam vam bodo znali svetovat, vam bili v oporo, sestavili bodo obtožnico, itd.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 13
12.3.2009 13:48:09   
emaa
Jaz se z mojimi otroci o tem bom pogovorila, ker sem bila sama žrtev spolne zlorabe in vem kaj ti s tem prizadenejo. In pozabiš nikoli. 

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 14
20.3.2009 8:23:25   
honey
Meni ta tema ni tabu, ampak bi rada samo nekaj vprašala? Kdaj (zdaj bo star 4 leta) naj bi se začeli pogovarjati z otroci o takih temah? Meni se zdi zdaj še malo prekmalu user posted image No, tiste osnovne stvari že - da naj ne pusti, da se ga kdo dotika, če mu ne paše, da ga boža, lupčka ipd., tiste osnovne stvari. Ampak tako, res tiste konkretne stvari o spolni zlorabi? To se mi zdi pa še malo prekmalu, ne vem. Res je sicer, da se nikoli ne ve (če partnerji za drugega ne vejo), kdaj se lahko otroku to zgodi, ampak ne vem.

Ravno zadnjič je bila debata med nama z možem in še z enim parom o otroških ritkah - vnetje, čiščenje in ne vem več kaj še, v glavnem, prišli smo do teme, ko je imela ena od moževih nečakinj vedno vneto luliko - ampak to tako, da je imela že prav razjede na koži, res grozno. In ko so jo že ne vem katerič peljali k zdravniku, je zdravnica zahtevala, da naj pride zraven še njen oče in ga direktno vprašala, če jo zlorablja. Ne vem, če ravno s temi besedami, ampak v tem smislu. In potem je moj mož kr malo "ven padu", češ, da kaj se gre, da ne more to tako (zdravnica) in podobno. No, potem sem se pa jaz razkurila in ga vprašala, da kdo po njegovem mnenju bi pa drug to lahko ugotovil, pri tako majhnem otroku? In da se to res dogaja, da zlorabljajo 1-letne otročke. In da dam zdravnici povsem prav, da je to izpostavila. Kaj pa, če bi bilo to res? No, tako da je potem začel malo drugače gledati na to. Ker se mi je zdelo, da nekako mu sploh ni bilo jasno, da to sploh obstaja, da lahko odrasli to delajo takim majhnim otročkom.

Zato pa res sprašujem, kaj se vam zdi, kdaj je tisti primeren čas, da otroku nazorno obrazložiš, kaj je to spolna zloraba? S tem mislim res najhujšo spolno zlorabo - posilstvo. To, da se ga nihče ne sme dotikat na intimnih delih, razen mene in atija, kadar se umivamo, to že ve. Za tisto "hujšo" možnost se mi zdi pa še malo premajhen. Kaj mislite?

V meni živi vitka ženska, ki bi rada prišla na površje. Običajno to kozo lahko utišam samo s piškoti.

(odgovor članu emaa)
Neposredna povezava do sporočila: 15
20.3.2009 10:58:19   
ely*
Stinjam se s tabo honey, moj je star 6 let, pa še nismo šli dlje od tega, kot ti praviš. Naj pove, če se ga je kdo kjerkoli dotikal, kjer mu ni pasalo, nihče se ga ne sme dotikati če on ne dovoli in podobno. Jaz mislim, da je še prekmalu.

(odgovor članu honey)
Neposredna povezava do sporočila: 16
21.3.2009 13:49:20   
mehurčica
Sem komaj sedaj opazila to temo..

Jaz sem sinu že zelo zgodaj razložila, da se ga nihče ne sme dotikat na takih mestih. Še za navadni poljubček ve, da ne rabi dat, če mu ni - so bile babice čisto razočarane, če kdaj ni dal poljubčka ob odhodu iz obiska. Ampak meni je to tako mimo.

Se pa smonim, ko je prišel David enkrat iz jasli domov in je rekel, da je ena punčka hotla, da ji da prstek v luliko. Sem drugi dan povedala vzgojiteljicam in če se slučajno kaj skrivajo...itd. in so rekle, da niso nič opazile in da je ta punčka res imela obdobje, ko je ves čas o svoji luliki govorila in da ima doma starejše bratce, ki so ji verjetno kaj govorili.user posted image Je pa bila punčka stara 3 leta.

Mi je pa to nekaj tako grozlivega, nagravžnega, da bom vsekakor naredila vse, da kaj takega preprečim. Sem bila enkrat tudi sama žrtev(sicer hvala bogu ne posilstvo!) in ne bom nikoli pozabila, čeprav bi še kako rada. Lahko bi ga tožila, vendar bi bila verjetno samo moja beseda proti njegovi in tako brez dokazov ne bi nikamor prišla.user posted image

Šele, ko postaneš mama, začneš resnično cenit zdravje.

(odgovor članu ely*)
Neposredna povezava do sporočila: 17
23.3.2009 15:29:33   
ronja
so bile babice čisto razočarane, če kdaj ni dal poljubčka ob odhodu iz obiska. Ampak meni je to tako mimo.

podpišem 100/h! Nočem, da jo kdorkoli sili v to! Tudi meni ji ni treba dat lupčka, če noče. Saj ga tudi meni ni treba dat lubiju, čeprav ga imam rada. Pač če mi ni, mi ni treba. Zakaj bi pa oni morali? In mi gre na jetra, če silijo, pa 5x vprašajo! Vprašaj 1x, pa če hoče dat lupčka, naj ga da, če noče, ji ni treba, pa konec debate! Kdo pravi, da samo zato, ker si majhen, pa moraš kuševat vse po vrsti, kateremu se zazdi in ki pač nima dovolj crkljanja doma? naj sami poskribjo za to, da bojo meli dovolj lupčkov, ne pa to od otrok pričakovat.

(odgovor članu mehurčica )
Neposredna povezava do sporočila: 18
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Najlepša praznična hiša, ki osvetljuje spo...
Hiša Weingartnerjevih v Zagorcih je letos znova zasijala v več kot 100.000 lučkah. Družina je obudila tradicijo dedka Fr...
Praznična okrasitev: Papirnate snežinke
photo
Papirnate snežinke so klasika za okrasitev doma pred prazniki. Z njimi lahko okrasite okna, vrata, jih obesite na luči ....

Jaslice ali varuška
пеперутка16

Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?