Mesečnica
|
IZVIRNO SPOROČILO: Amam Nisem pa pristaš nekih strogih urnikov, zato ga ne silimo s spanjem. (star je skoraj leto) Jaz sem kot otrok sovražila popoldansko spanje in neke toge urnike spanja, zato sem pristaš tega, da otrok spi, ko je zaspan. Saj mi tudi ne forsiramo urnika spanja. Otroka sta oba sama pokazala, kdaj jima najbolj ustreza spati, pa smo se temu prilagodili. Ko smo starejšemu začeli uvajati popoldansko spanje v spalnici, je bilo to ob uri, za katero se je pred tem izkazalo, da sam ob njej zaspi. Na začetku je bilo to nekje med 13. in 14. uro, jaz sem temu zgolj sledila. Edino, kar sva z možem forsirala, je bilo to, da otrok spi v spalnici, da se navadi, da je njegova postelja prostor za spanje, da se mu tako lažje vzpostavi rutina. Kakšen dan je šel spat ob 13., kakšen dan šele ob 14. uri, kakšen dan pa tudi že ob 12.30. Pri mlajšem se je pokazalo zelo podobno, ko se mu je uredil dnevni ritem in je bil podnevi večino časa buden, je za daljši čas zaspal okrog 13. ure, pa sem pač sledila tej njegovi uri. Glavni problem navajanja na spanje v spalnici jaz pri našemu mlajšemu vidim v tem, da je v spalnici tiho, v dnevni sobi, kjer je čez dan spal do 3 mesecev, pa je stalno nek šunder, ker je večji pri svoji igri zelo glasen. Zato se mali, ko ga dam popoldan spat v spalnico, dokaj hitro zbudi, ga pa vidim, da je še utrujen, zato ga ne odnesem v dnevno sobo, ampak ga hodim uspavat, da zaspi nazaj in se mu popoldansko spanje podaljša. Če prehitro "vstane", je še cel popoldan siten. Tudi v dnevni sobi je popolda spal po 2 do 3 ure naenkrat, seveda pa ga je včasih vmes zbudil bratec s kakšnim glasnim ropotom, pa sem ga tudi morala malo pobožati in mu dati dudo, da je lahko spal naprej . Pri starejšem še vedno sledimo njegovemu počutju in spremembam, ki se dogajajo z rastjo. V zadnjem letu in pol se mu je tako dnevno/popoldansko spanje večkrat spremenilo, prestavljalo se je po urah navzgor in navzdol, nekaj časa je spal v dveh kosih (dopoldan in popoldan), zdaj spet v enem (čez opoldne), včasih gre za kakšno uro spat tudi popoldan, če ga vidiva, da je zelo utrujen, pa je potem zvečer kakšno uro dlje pokonci, če vidiva, da zaradi popoldanskega spanja še ni zaspan. Pa se nam dobro obnese. Celo tako dobro, da sredi dneva sam pokaže, da hoče v posteljo - prime me za roko (še ne govori) in me odpelje v spalnico, do svoje postelje . Mlajši pa je itak še mali zaspanko in ni govora, da bi šel spat kasneje kot ob 20. uri, se začne najkasneje ob 19. uri dreti od utrujenosti in je nujno treba izpeljati celoten ritual, pa je posledično ob 20. uri že v deželi sanj .
|