Dali*
|
Recimo en primer enega porodnega načrta mamice, ki je že rodila...da sprožim mal debato in da vidimo naša, vaša mnenja... MED POPADKI: - NE želim klistirja, - NE želim britja, - želim poslušati svojo glasbo, - želim nekoliko zatemnjen prostor, - NE želim rutinske vstavitve IV kanala, pač pa naknadno vstavitev v primeru potrebe po aplikaciji zdravil, - NE želim vaginalnih pregledov med popadki, - NE želim amniotomije, razen če ni nujno potrebna (samo v ogroženosti otroka). POSPEŠITEV PORODA: Preden se pospeši porod ali sproži z oksitocinom, prostagladinom ali drugimi postopki, želim najprej poskusiti porod pospešiti z naravnimi metodami (hoja, menjava položaja…). LAJŠANJE BOLEČIN: NE želim, da mi ponujate sredstev za lajšanje bolečin, razen če to izrecno zahtevam. CARSKI REZ: Želim roditi vaginalno in se izogniti CR, razen če je nujno potreben. EPIZIOTOMIJA: NE želim epiziotopije, razen če je nujno potrebna. POROD: - Želim sama izbrati položaj v katerem bom rodila. - Pri porodu NE želim študentov in nepotrebnega osebja, - NE želim pritiska na fundus, razen v primeru ogroženosti otroka, - sredstva za pospeševanje izločanja posteljice in krčenje maternice: aplikacija šele po 60 minutah, če se posteljica sama ne bo spontano porodila oz. ob oceni visokega tveganja zapletov. TAKOJ PO PORODU: - tretma novorojenčka: če novorojenček ni ogrožen, ga želim takoj po poroditvi dobiti na trebuh in h prsim, kjer naj ostane dokler se ne porodi tudi posteljica in ne preneha utripati popkovnica – vse do prereza. Apgar in osnovna oskrba nosne ter ustne votline naj se izvaja kar na trebuhu, verniksa ni treba odstranjevati, nočem, da otroku dajete vitamin K in kapljice v oči, - želim, da partner prereže popkovnico, vendar šele, ko je porojena tudi posteljica. - spontana poroditev posteljice; nočem sunkovitega vlečenja, cukanja popkovnice, raje masaža prsi in trebuha ter stimulacija poroditve posteljice z dojenjem MED BIVANJEM V PORODNIŠNICI: - Želim, da je moj otrok stalno ob meni (želim neprekinjen stik in sobivaje z otrokom), razen v primeru nujne medicinske pomoči. - Želim biti prisotna pri vseh pregledih otroka, med pregledom ga želim držati v naročju. - Informacije o porodu lahko dajete samo mojemu partnerju. DOJENJE: - Nameravam polno dojiti in želim začeti takoj po porodu. - Ne želim, da se otrok hrani po steklenički, če zaradi otrokovega zdravja to ni nujno potrebno.
< Sporočilo je popravil Dali* -- 28.1.2009 18:57:54 >
|