RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi

Sporočilo

Anonimen -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (16.1.2009 22:25:25)

IZVIRNO SPOROČILO: atanja

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

A ni zanimivo, da je v tem primeru zakon bolj življenjski in razumen, kot pa mnoge mamice in očetje?

Ne, to je normalno.
Zakoni so zato, ker cloveku zmanjka morale.

No zdaj pa jaz ne razumem.

Te bom vprasala drugace [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Ce to ne bi pisalo v zakonu, koliko ocetov bi sploh pomislilo na to moznost? In koliko bi jo uresnicilo?

atanja -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (16.1.2009 22:31:52)

Ja ok to je res da vsi mislijo da je kar normalno da je samo mama doma.

Anonimen -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (16.1.2009 22:34:37)

Ja ok to je res da vsi mislijo da je kar normalno da je samo mama doma.

No vidis, zato to pise v zakonu.
Ker smo tako normalno in naravno stvar kot je dejstvo, da ima vsak otrok tako mamo kot oceta, zbanalizirali na dejstvo, da mora biti na porodniskem dopustu samo mama.

ronja -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (22.1.2009 13:17:24)

1. torej...260 dni z otrokom...je brezskrbno leto...bogi otrok, za katerega se v tem primeru (ne)skrbi...

Rdeča kapica, saj brezskrben  ne pomeni, da ne skrbiš za otroka, pomeni samo, da te nič ne skrbi. Če je otrok zdrav in vse lepo teče, te res nima kaj skrbet... In je lepo brezskrbno leto, v tem času pa lepo lubeče skrbiš za svoje otroke...

2. tolerantni...na višji stopnji...meni se zdi, da je moški, ki se kategorično umakne iz procesa vzgoje in izobraževanja otroka, pod pretvezo tega, da bo partnerka to veliko bolje postorila, bolj persona non grata kot pa intelektualno bitje na višji razvojni stopnji. Nenazadnje imata do otroka enake doložnosti, pravice, obveznosti in nenazadnje torej tudi lepe trenutke odraščanja otroka...torej imata oba nalogo biti njegov starš...pa saj ne gre toliko za nalogo, kot pa za to, da je koristno, da otrok v prmarni fazi odraščanja navezuje daljši tesen stik z obena staršema (če jih ima) sploh pa morda z očetom, ki je že po kulturni definiciji v manjku pri otroku. Tooooorej NE VEM, KOMU TA INTELEKTUALNO DOVRŠENI MOŽ DELA MEDVEDJO USLUGO...

Poglej, če en starš ni doma otrokovo prvo leto, to še ne pomeni, da se je čisto umaknil iz procesa vzgoje in izobraževanja. Lahko pač ve, da nima dovolj potrpljenja, recimo in v tem primeru je boljše, da prepusti to komu drugemu. Lahko ima ogromno potrpljenja, vendar pa si tega ne želi - tudi v tem primeruu je boljše, da je doma tisti, ki si pač z otrokom želi bit ves čas.
Moj oče ni bil skoraj nič doma, ko sem bila majhna, ker je delal ko nor, da je bilo dovolj, ker mami takrat ni bila v službi. Pa vendar je še kako vplival na mojo vzgojo in na to, da sem, kar sem. Nanj lahko računam, vedno in povsod in ga imam rada in čisto nič ne pogrešam tistega prvega leta z njim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Ni samo tisto blesavo prvo leto važno! In jaz sem bolj navezana nanj kot na mami, čeprav je bila z mano doma celo leto in pol! In to, da hodi v službo, ne pomeni,d a se ne bo otrok nič navezal nanj - tamala je nora na lubija, čeprav hodi v službo! Ni vse črno belo, skratka, uživajmo v barvah[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image].

PS: no, jaz bi pa kar mela avstrijskih 14.600 E, se ne bi nič pritoževala, hehe[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

A javna uprava pa nima stimulacije????

Naša ne, mi smo baje že dovolj motivirani[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Zakaj bi narava poskrbela, da sta za spocetje otroka potrebna moski in zenska...ce bi bila po rojstvu otroku nujna samo mama?

Hm, mič, se strinjam, da otrokm rabi oba, ampak to ni glih prepričljiv argument, ker se je spolno razmnoževanje razvilo zato, ker je tako več možnost kombinacij in se lahko izrazuijo vedno taboljše možnost od obeh, ki jih je seveda več kott samo od enega (naj bi se pač izrazle taboljše, ne me linčat, če je tvoja mala pobrala od obeh tasmotane[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], v principu gre za preživetje, tasmotano včasih to bolj podpira...) in spolno razmnoževanje obstaja tudi pri vrstah, kjer skrbi za zarod samo mama ali celo nihče...
To, da je doma mama, je pač zgodovinsko pogojeno in precej tudi naravno, tudi v naravi je ob zarodu v gl. mama, oče hodi pa po hrano in jo prinaša domov - in če dobro pomisliš, je tako tudi pri nas - me doma dojimo otroke, oni nam pa prinašajo za jest (oz. služijo dinarčke za hrano), saj ni tako drugače... Edino pingvini se menjujejo in od vseh živih bitij edino morski konjički nosijo zarod v svoji vreči samčki. Pa še par rib je, kjer samec čuva svoj zarod in jih prepihava, da dobijo svežo vodo s kisikom, ker živjo v takih mrtvicah, kjer je bolj stoječa voda. Ampak pri ribah je itak problem, ker jih dosti lahko zamenja spol.
Ene stvari so pač precej naravno pogojene in čeprav si želimo in se trudimo bit čim bolj enakopravni, bo njemu še vedno lažje premaknit omaro, meni pa lažje bit non stop s tamalima[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].  Če se oba strinjata, je vse ok.

Če bi si lubi želel it na porodniško, mu ne bi branila, verjetno bi se bilo treba pa še enkrat vprašat in organizirat, če bi se otrok toliko dojil, kot se je Ronja...

Če pa že veš, da ne boš mogla dojit, potem je res, da te lahko očka čisto dobro nadomesti. Samo pravim, da v večini primerov (kjer ni nobene živalce, ki bi zagrenila življenje, prisotne pri mami) lahko dojenje problem. Ker če bi videla Ronjo pri 11ih mesecih, bi ti bilo čisto jasno, da rabi mamo - varnost, ki ji jo je dala samo njena ziza, pač je bila nora nanjo, nimaš kaj. Pa se je sama od sebe odstavila pri 15ih mesecih. Ampak pol leta prej pa še ni bila pripravljena na ta korak, tak je to pri otrocih, ne moreš jih prepričat, moraš lepo počakat, da pride do te stopnje... Lahko si prebereš moje vprašanje o tandemskem dojenju (ker sem bila pri njenih 11ih mesecih že 2 meseca noseča in nisem vedela, če se bo mala blagovolila odstaviti...), pa boš videla, kaj mislim s tem.

Sicer pa vedno obstajajo še druge možnosti: tudi če si doma z otroki, to ne pomeni, da pa ne smeš in ne moreš delati ničesar drugega - še vedno si lahko ustvarjalna, ni treba, da samo gospodinjiš in otroke rihtaš, še vedno lahko delaš z glavo, samo pač takrat, ko otroci blagovolijo spati. In takrat se lahko naučiš kake nove stvari, lahko pa delaš nekaj, kar sicer delaš v službi ali pa  razviješ svoj hobi, če ti čas dopušča. Jaz ponoči recimo šivam, ali pa kaj ustvarjam, delam igračke,... prej sem nekaj prevajala, taka fajn strokovna tehnična zadeva, čisto anti od otrok[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], zdaj bom lubiju pomagala pri enem seminarju, spet nekaj tretjega, potem bom narisala ilustracije za eno knjigo... Ni treba, da si samo mama in nič drugega, to hočem rečt, tudi če si doma. In ni treba, da je oče samo v službi, če pač hodi delat. Še vedno je lahko najboljši oči, ki pač pride domov popoldne, od nečesa je pač treba živet...

Velika razlika je, če je oče prisoten 24/7 ali pa ga vmes ni od 7h do 16h, potem pa pride in je 3 ure z otrokom, pol pa gre itak bebica spat... In tako se ga otrok ne more navaditi, da bi bil enakovreden mami...

Lahko je pa zato v njegovih očeh še bolj dragocen - vse, kar je redko, ima večjo vrednost[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. kar se pa tiče tistega - ob 19h spat, hehe, se moram spet smejat... Ronja lepo bedi do 21+, tako da je je dovolj za oba, pa še za kako babico sem pa tja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. Je pa res, da je problem, kako naj se oči naveže na mikeno, ker ga tavelika preveč okupira...

Anonimen -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (22.1.2009 18:17:26)

Hm, mič, se strinjam, da otrokm rabi oba, ampak to ni glih prepričljiv argument, ker se je spolno razmnoževanje razvilo zato, ker je tako več možnost kombinacij in se lahko izrazuijo vedno taboljše možnost od obeh, ki jih je seveda več kott samo od enega (naj bi se pač izrazle taboljše, ne me linčat, če je tvoja mala pobrala od obeh tasmotane[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] , v principu gre za preživetje, tasmotano včasih to bolj podpira...) in spolno razmnoževanje obstaja tudi pri vrstah, kjer skrbi za zarod samo mama ali celo nihče...

To, da je doma mama, je pač zgodovinsko pogojeno in precej tudi naravno, tudi v naravi je ob zarodu v gl. mama, oče hodi pa po hrano in jo prinaša domov - in če dobro pomisliš, je tako tudi pri nas - me doma dojimo otroke, oni nam pa prinašajo za jest (oz. služijo dinarčke za hrano), saj ni tako drugače... Edino pingvini se menjujejo in od vseh živih bitij edino morski konjički nosijo zarod v svoji vreči samčki.

Ne bom te lincala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], od obilice smotanih je nastal plus.

Aha, ocitno sem bila v prejsnjem zivljenju pingvin :).

ronja -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (22.1.2009 19:00:34)

Aha, ocitno sem bila v prejsnjem zivljenju pingvin :).

hehe, ja, oni tudi valijo izmenično. Na tistem mrazu se moraš it vsake toliko sprehodit, verjetno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

rotkappchen -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (27.1.2009 2:10:53)

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

To, da je doma mama, je pač zgodovinsko pogojeno in precej tudi naravno, tudi v naravi je ob zarodu v gl. mama, oče hodi pa po hrano in jo prinaša domov - in če dobro pomisliš, je tako tudi pri nas - me doma dojimo otroke, oni nam pa prinašajo za jest (oz. služijo dinarčke za hrano), saj ni tako drugače...

Sorry zaradi nerganja, ampak "zgodovinska pogojenost" je najbolj prežvečena in obrabljena floskula, ki že dolgo ne more več biti argumet, kaj pa šele tehten argument. Ampak, ker si se že navezala na mojo stroko, potem ti povem, da omenjene stvari nimajo nič z zgodovino (bi jih zasledila), pač pa s kulturo. Večina sprevrženih in dejanskih dejstev o materinstvu je stvar kulture in zgolj kulture. Gre zgolj za percepcijo patriarhalnega vzorca, ki se je uveljavil na tem (evropskem) teritoriju. Ni, pa to univerzalna praksa...saj se na podlagi preučevanja kultur, da ugtoviti marsikaj, kar je v nasprotju s t.i. naravo, o kateri se govori kot, da bi bila femme fatale.

Npr...družba J-Indijskih Nayarov je do prihoda Angležov živela tako, da partnerja nista tvorila enotne "ekonomske" unije...kar je v praksi pomenilo, da se od očeta ni pričakovalo, da bo materialno skrbel za otroke...če je to poskušal početi je bil sprejet z neodobravanjem...Ali pa primarne črnske družine v Indiji, Afriki in v Srednji Amriki, v katerih je oče kategorično odsotna figura in za družino ne skrbi...pa ne zaradi narave same, pač pa zato, kar je bil zasužnjen na plantažah.

Glede življenja živali, se povsem strinjam...ampak se identificirati; kot mama opica, ki čaka na očka opico, da bo prinesel surovo kračo...[sm=zmeden.gif] No ja, tak odnos je med "ljudmi" (v navednicah zato, ker ljudje izpred nekaj tisoč leti, niso enoznačnica današnjim ljudem) je sicer obstajal v času lova in nabiralništva. Vendar je za lov skrbel moški, za nabiralništvo pa ženska...torej sta oba nosila hrano. Ampak...od takrat je človeška rasa tako mentalno, kot civilizacijsko napredovala, kar pomeni, da bi bilo malo-da-ne bizarno iskati vzporednice...za argument.

čaw...

Anonimen -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (27.1.2009 4:29:15)

IZVIRNO SPOROČILO: rotkappchen

Glede življenja živali, se povsem strinjam...ampak se identificirati; kot mama opica, ki čaka na očka opico, da bo prinesel surovo kračo...[sm=zmeden.gif] No ja, tak odnos je med "ljudmi" (v navednicah zato, ker ljudje izpred nekaj tisoč leti, niso enoznačnica današnjim ljudem) je sicer obstajal v času lova in nabiralništva. Vendar je za lov skrbel moški, za nabiralništvo pa ženska...torej sta oba nosila hrano. Ampak...od takrat je človeška rasa tako mentalno, kot civilizacijsko napredovala, kar pomeni, da bi bilo malo-da-ne bizarno iskati vzporednice...za argument.

Ne morem spat, bolijo me sinusi in uho, pa nimam  drugega za delat. Moram malo pokomentirat zgornjo navedbo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Ljudje smo napredovali mentalno in civilizacijsko? Malomorgen. Največja utopija človeštva, s ciljem človeštvo postavljati v superiorni položaj. Napredovali smo, v čem? V organizaciji družbe? In kakšen je osnovni cilj te spremenjene organizacije?
Še vedno tako, kot v živalskem svetu, imamo otroke primarno samo in izključno zaradi svojih nagonov. Še vedno se med seboj koljemo, dokazujemo svojo moč in nadoblast, kdo je boljši in kdo slabši, kot pred 5000 leti. Se gebemo za svoj teritorij. V tem času se je spremnila samo tehnologija. In iz te tehnologije je izšla drugačna družbena ureditev, ki je v nekem okolju tisti trenutek najbolj primerna. Pri nas počasi lezemo do enakopravnosti spolov. Ker se je to sedaj pokazalo kot potrebno, da kot družba sploh lahko funkcioniramo. Čez 300 let kdo ve, kaj bo. V osnovi pa bo še vedno boj za obstanek. Boljši zmaga. Pri opicah, volkovih ipd. se bo to pokazalo kot boj za vlogo Alfa samca in samice, pri ljudeh kot pohlep po oblasti - kdo bo močnejši v svetovnem merilu, kdo bo imel več denarja - sedaj smo globalizirani.

V čem smo boljši, kot naši predniki pred 100 leti? Ali pred 2000 leti? Konkretno pri nas? Ali pehanje za denarjem, turbokapitalizem in celodnevno ždenje na delovnem mestu ni neke vrste suženjstvo? Ali je danes kaj manj vojn, kot v času Rimljanov? Ali danes svet vrti naprej kakšen drugi motiv kot pred 2000 leti? Isto je, samo da se izraža v drugih oblikah, ki so vsakem času prilagojene trenutnim potrebam. Ko se potrebe spremenijo, se spremeni tudi ureditev. Ko en alfa volk ni več dovolj močan, da bi zmogel skrbeti za svojo čredo, ga zamenja drugi.

Tako da, kar se mene tiče, smo ljudje še vedno opice. Le oblike družbene ureditve so se spreminjale, tako kot pri drugih bitjih. Vse za ohranitev vrste. Eno opičje pleme ima takšno ureditev, drugo drugačno, tretje spet tretjo. Vse imajo nekaj skupnih in nekaj različnih točk. Ampak vsaka ima svojo ureditev tako kot jo ima z določenim namenom: da ohrani lastne gene. Evolucija. Boljši, močnejši zmaga. Bolj prilagodljiv trenutni situaciji zmaga.

In še za konec. Močno spoštujem naravo, njeno moč ter vse, kar je ustvarila. Vključno z opicami. Zato mi moja izjava, da smo ljudje še vedno opice, ni poniževanje človeštva, to mi je poveličevnaje narave in sprejemanje njene moči. Hočemo ji uiti, a nas zasleduje na vsakem koraku.

kalbo -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (27.1.2009 14:33:57)

IZVIRNO SPOROČILO: Miša99

7% razlika je za isto opravljeno delo, vendar povečini moški v JU zasedejo boljša delovna mesta, hitreje napredujejo in so verjetno tako "tolerantni in na višji razvojni stopnji" do svojih žena, da jim pač prepustijo brezskrbno leto [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  z [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] .

Aj...sej ne morem verjet...NA VIŠJI RAZVOJNI STOPNJI...

1. torej...260 dni z otrokom...je brezskrbno leto...bogi otrok, za katerega se v tem primeru (ne)skrbi...

2. tolerantni...na višji stopnji...meni se zdi, da je moški, ki se kategorično umakne iz procesa vzgoje in izobraževanja otroka, pod pretvezo tega, da bo partnerka to veliko bolje postorila, bolj persona non grata kot pa intelektualno bitje na višji razvojni stopnji. Nenazadnje imata do otroka enake doložnosti, pravice, obveznosti in nenazadnje torej tudi lepe trenutke odraščanja otroka...torej imata oba nalogo biti njegov starš...pa saj ne gre toliko za nalogo, kot pa za to, da je koristno, da otrok v prmarni fazi odraščanja navezuje daljši tesen stik z obena staršema (če jih ima) sploh pa morda z očetom, ki je že po kulturni definiciji v manjku pri otroku. Tooooorej NE VEM, KOMU TA INTELEKTUALNO DOVRŠENI MOŽ DELA MEDVEDJO USLUGO...

3. četudi dosega boljše delovno mesto...nadomestilo ni pavšalno, razen če kot je opozorila Dashenka (hvala za to, sem povsem spregledala na 2,5 kratnik, sicer se nimam za bati, ampk vseeno je dobro vedet) omejeno v primeru višje plače.

4. če je moški res tako ambiciozen, kot naj bi biološko bil, da bo hitro napredoval, mu tega po vrnitvi na delo ne bo ustavil nihče...

čaw

S prvo točko se strinjam. Nega dojenčka ni mačji kašelj.

Druga točka pa khmmm, v teoriji je vse lepo in prav, samo na en mičken detalj si pozabila....joške, dojke, prsi, al kako že temu praviš. Tega moški nima.
Mam pa občutek, da se ti bo marsikatera teorija, ki jo tako posmehljivo do drugih zagovarjaš po dnevu D podrla. Ponavadi glih takele glasne otroka sploh ne dajo z rok.

kalbo -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (27.1.2009 14:37:21)

IZVIRNO SPOROČILO: CatJa

Ne razumem, kaj bi zdaj rada. Opravičilo, ker bo tvoj doma, ti pa ne? Očitno v vajinem primeru vidiš večjo korist, če je doma oče in ne ti. In kaj zdaj? Saj se ni treba zagovarjat... in s posmehom gledat na vse ostale, ki se za to varianto niso odločili.

Ne me narobe razumet...ni nikakor moj namen, kakorkoli delati v tek konceptu, kot si ga predstavila. Samo izjava me je pač pošteno pogrela...ker imam včasih občutek, da smo si ženske same krive za to, da izpademo kot, da tlačimo zemljo smo zato, da "kufamo i da peremo muške noge" za vse ostalo pa baba molči...

Ti pa si ej...svet ni črnobel, če še nisi opazila.

kalbo -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (27.1.2009 14:47:12)

No, to da ne boš mogla dojit, zadevo popolnoma spremeni. Bi bilo pa dobrodošlo, da bi to omenila na začetku. Tega žal ne moremo vohat. S tega vidika sta pa s partnerjem seveda enakovredna.

Sigurno se ti bo pa marsikatera teorija podrla. Tega ti ne govorim zato, ker bi te mel za neizkušeno frajlo, ki ne ve v kaj se podaja, ampak iz lastnih izkušenj. Nikoli, ampak res nikoli ne moraš bit pripravljen na izkušnjo rojstva tvojega prvega otroka. Rojstvo ti v trenutku podre vse predstave, prioritete... Svet se ti postavi na glavo, dobesedno. Prav lahko se ti zgodi, da ti bo za službo v trenutko dobesedno viselo dol.

rotkappchen -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (29.1.2009 0:21:40)

Ojla...

Hvala za odgovore, večina jih je bila kar konkretnih, tako da sem res vesela. No...nekateri so tudi malo skrenili s predvidene teme, ki se je nenazadnje le nanašala na odstotke in floskularne razloge, ki jih navajajo očetje v analizah...ampak, tukaj smo zato, da kramljamo[sm=smiley36.gif]

No...da vas še seznanim z novostjo...jupi[sm=bravo.gif], da sem se z našim kapojem na oddelku pogovarjala o polovičnem delavniku za potem, ko bo šel dragi nazaj na delo z dopusta za nego. Pa sem zaenkrat...kar zadovoljna z izplenom pogovora, saj bom lahko obdržala pedagoške ure...večino znanstvenega dela, pa bo padlo v tiste 4 ure, ko me ne bo in bo pač počakalo na drugega oz. name, ko pridem nazaj...no povsem se mu ne bom mogla odrečt, tako da nekaj bom vseeno delala, kakšno malenkost tako za užitek[sm=jezicek.gif] bom nardila pa še spotoma (napol ponoči, tako kot pišem tole)...

papa

TomTaylor -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (29.1.2009 10:07:36)

TO ČESAR PA NE RAZUMEM pa izhaja iz tega naslova...da očetje večinoma, kot velik argument, zakaj ne vzamejo oz. si delijo tega dopusta navajajo EKONOMSKI RAZLOG. Da si tega, da ostanejo doma ne morejo privoščiti, ker se jim finančno nebi izšlo in da v službi zaslužijo več kot, če bi bili doma, ipd. Haloo...gre za 100% nadomestilo.

Če je mož na višji plačni lestvici kakor žena je popolnoma logično, kje se skriva "ekonomski razlog".

liliana -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (29.1.2009 13:18:37)

Hojla...

S partnerjem se počasi pripravljava na papirologijo, ki jo s seboj prinese prihod malega deteta. Sestavila sem že skoraj doktorsko disertacijo na temo zakonodaje...tega kaj v Sloveniji imamo in česa ne, kaj imajo drugod v državah EU-ja in tako naprej...medtem ugotovila, da nam na teoretični zakonski bazi pravzaprav ni nič hudega, praksa pa je kakor pač je, sploh če se moraš ubadat z nesocialnim nadrejenim v zasebnem sektorju. Ampak...vsaj glede tega imava midva srečo z javno upravo in si lahko privoščiva izkoristiti nekaj eksotike naše zakonodaje.

Torej, kot se že v eni debati omenila, bova s partnerjem v "duhu enakopravne porazdelitve obveznosti" torej dobrega in slabega, izpeljala tako, da bo on v celoti izkoristil DOPUST ZA NEGO IN VARSTVO otroka, medtem ko bom jaz odšla po izteku porodniške nazaj na delo. Malo naju je oba iztirilo dejstvo, da je odstotek moških, ki se angažira v tem delu dopusta tako nizek...za lansko leto cca 5%, pa še tukaj je večino tistih, ki si ga razdelijo. No, tako pač je!

TO ČESAR PA NE RAZUMEM pa izhaja iz tega naslova...da očetje večinoma, kot velik argument, zakaj ne vzamejo oz. si delijo tega dopusta navajajo EKONOMSKI RAZLOG. Da si tega, da ostanejo doma ne morejo privoščiti, ker se jim finančno nebi izšlo in da v službi zaslužijo več kot, če bi bili doma, ipd. Haloo...gre za 100% nadomestilo.

OK...razumem, da v zasebnem sektorju nimaš maneverskega prostora in da si tam pogosto plačan po učinku in črnoborzjanstvu, kar pomeni da 100% nadomestilo plače ne pomeni iste vsote kot če bi delal. Ampak, dejstvo je tudi, da moški zaposlen v zasebnem sektorju skoraj ne pomisli, da bi svojemu delodajalcu povedal, da ga ne bo 260 dni.

Torej realno ostanejo moški, ki delajo v javnem sektorju...tam pa je malo več maneverskega prostora, saj je javna uprava vsaj malo manj asocialna, kot pa privatniki. Zato res ne dojamem, zakaj bi recimo zaposlenemu moškemu v javnem sektorju, ki ima recimo tako kot njegova partnerka službo na nedoločen čas...odločitev za ta dopust, pomenila ekonomsko nestabilnost družine. Ja...gre za nekaj malega izpada dohodka (vožnja, malica, ...) ampak saj ta izpad doleti tudi žensko, ki je doma...torej tega denarja pač tisti čas NI. Razlike med plačami žensk in moških za isto opravljeno delo, pa so v Sloveniji na najnižji ravni v EU...in za javno upravo pomenijo 7% razliko. Ali je torej...ta manjko...tisti, ki lahko ogrozi stabilnost družine.

Mnja...kaj torej mislite...papa

Dostikrat ekonomski razlog vseeno ni za lase privlečen......v gospodarstvu tudi, če imaš službo za nedoločen čas lahko ostaneš kadarkoli brez nje......in verjetno je tudi v večini tistih 5 % primerov, ko očetje koristijo dopust za nego in varstvo otroka prisoten ekonomski razlog......ženska gre v službo, da ne ostane brez nje in "vskoči" za nekaj mesecev mož.....ali ga pa mož koristi, ker se mu obeta, da bo ostal brez službe.......

In kljub porastu ženske emancipacije pa emancipacija na področju materinstva malo stagnira......običajno je tudi sami ženski dovolj, da gre očka z njo na ultrazvok, da je prisoten pri porodu, da ji po porodu pomaga pri gospodinjskih opravilih, da se ona lažje posveča otroku......

In kljub emancipaciji je še vedno v naših glavah (tudi ženskih!) zasidrano, da mož skrbi za družino, tudi finančno......in se moški boji, velikokrat upravičeno, včasih tudi neupravičeno, da če ga nekaj mesecev ne bo v službo, bo ostal brez nje, bo ostal brez napredovanja, kar pomeni, da bodo slabše živeli, ker je en član več....pa naj je še pod vprašajem mamina služba.......

Verjetno ni enega samega razloga, zakaj se moški ne odločajo za ta dopust.....nekaj pripomorejo stereotipna načela glede materinstva in vloge moškega v družini......nekaj pa tudi ekonomski razlog......in potem je moškemu najlažje reči, da se ne odločiš za ta dopust ekonomski razlog.....da ne izpade šovinist......[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] 

ronja -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (31.1.2009 14:09:39)

ankica, hvala, ker si napisala to, kar bi sama napisala, pa mi zdaj ni treba - skratka, se podpišem do pike[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. ne vem, od kod zaboga ljudem ideja, da smo nekaj boljšega od ostalih živalskih vrst? Zato ker smo jim uničili okolje? Ma ne vem, no, meni se to ne zdi dober argument. če imaš pa kakega boljšega, pa povej... Ker nas je veliko? Marsikaterih bakterij je še več...

ampak se identificirati; kot mama opica, ki čaka na očka opico, da bo prinesel surovo kračo...

Hja, mogoče se ti čudno sliši, ampak jaz ti to čisto komot predstavljam, samo da kračo potem spečeva[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Kakorkoli obračaš, smo še vedno precej odvisni od svojih nagonov. Ne da jih vedno poslušamo, ampak nismo pa najbolj srečni, če naše želje (tudi nagoneske) dolgoročno niso zadovoljene - lahko se o tem prepričaš na spolnosti in na upamo skupaj...
No, jaz sem precej v stiku s svojimi nagoni ali s svojo divjo naravo, kakor pač temu hočete rečt in si sebe čisto komot predstavljam kot pač eno živalsko vrsto (najbližjo pač opicam, ki so itak srčkane, tako da to ne bi smela bit žaljivka za ljudi, ampak kvečjemu kompliment...), ki ji je glavni cilj razmnoževanje, zraven bi pa še kaj drugega naredila, ampak je to vseeno v drugem planu.
Kdor tega ne verjame, naj se vpraša: če bi mu otrok hudo zbolel - kaj bi bil pripravljen pustit (šport, hobije,...), da bi spet ozdravel? vse, itak. Poleg tega pa poglej ženske, ki ne morejo imet otrok: za vse jim je vseeno, včasih so čisto obupane, tako močan nagon je to...

No, me male opice se mamo tako čisto fajn, sploh ker je pri nas "ekonomski" razlog ta, da si s tem podaljšam službo za eno leto - bila bi nora, če tega ne bi izkoristila...

PS: je pa razlika med tem, da pač skrbiš za otroke in tem, da "pereš noge možu". To ni isto. Služenje moškemu ni zapisano v naših genih, (cartanje pa, ampak zato si sama motivirana in te nihče ne sili), skrb za zarod pa pač je. tak da to so jabolka in hruške, po moje. Je pa res, da se lahko leto odsotnosti pozna pri karieri (pa še razne bolniške kasneje...), ampak toliko si pa že zaupam, da bom lahko tekmovala z raznimi beta in gama samci, hehe.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

tweed -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (31.1.2009 22:23:15)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ko gre za biološke zadeve si prava enciklopedija, tista otroška, ki pove vse in je še zabavna povrhu... Hvala...

Ravno danes mi je žena rekla (doma je bila 3 leta, zdaj je pa 2,5 mesecev nazaj v službi), da je potrebovala 2 meseca, da se je navadila spet razmišljati... Ker doma ni imela potrebe po hudih mentalnih naporih, sama od sebe se pa tudi ne spravi za kakšno knjigo ali internet.
Hočem povedat, da lahko res "padeš ven" iz svoje stroke, še posebej, če se ta nenehno spreminja...

rotkappchen -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (6.2.2009 15:31:37)

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Poleg tega pa poglej ženske, ki ne morejo imet otrok: za vse jim je vseeno, včasih so čisto obupane, tako močan nagon je to...

Definitivno...je nagon, tudi tisto kar vpliva na tako razpoloženje ženske...ampak v prvi vrsti, mislim, da lahko sem šteješ tudi moške...nenazadnje se tudi med njim najde veliko takih, ki so zaradi tega obupani.

V drugi vrsti pa...koliko obupa, pa tema dotičnima človekoma povzroči okolje, ki na vsakem koraku veže srečo, zadovoljstvo, uspeh, ljubezen...na otroka in celoten smisel življenja veže na otrokocentricem (pa tudi na denar, ampak pustmo to!), a nebi rekli, da je lahko tudi to krivo za del obupanosti...

Recimo...imaš naravni nagon po razmnoževanju...ampak te je mati narava prikrajšala pri plodnosti...seveda boš depresivna in boš butala z glavo ob zid, ker ne boš (hipotetično da potem pač nimaš otrok) spadala med izvoljeno ljudstvo...no nekaj časa boš butala in potem boš pač nehala (torej boš potlačla željo, kar se vsakodnevno dogaja npr. pri odrekanju zaradi premalo časa, denarja)...v obup pa te bo nato spravilo to, ko boš recimo od **** osebe (ki ne ve, da ne moreš imeti otroka) poslušala štorije o tem, kako je njeno življenje od rojstva otroka tako, kot sem napisala prej (polno sreče, zadovoljstva, uspeha, ljubezni...)

ronja -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (6.2.2009 17:04:08)

tweed, hehe, to je pa luškan kompliment[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image], hvala.
Ja, vsekakor padeš ven - ampak to ne pomeni, da nisi hitro nazaj not - vsaj tako upam[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Je pa res, da jaz nekak ne morem doma samo za otroke skrbet, ker bi se mi skegljalo brez "mentalnih naporov". Pač žrtvujem kako urco spanja, pa naredim še kaj, zaradi česar sem morala malo nakravžljat svoje možgančke. Pa na rr se lahko kregam, hehe[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

rotkappchen, gotovo so tudi moški obupani, če ne moreta imeti otrok, ampak kar sem jaz opazovala v veliki večini neprimerno manj. Materinski nagon je pač lasten v glavnem ženskam, ne moškim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image], očetovski je tudi, vendar ni tako močan.
Če jaz ne bi mogla imet otrok, bi jih posvojila - to sem vedela že od malega in tudi povedala vsakemu fantu, ki je bil z mano, v bistvu so še vsi prijatelji vedeli, da tako mislim. Ker sem vedela, da je ta moj nagon premočan, da bi ga nekam zatučkala. pa ne glede na to, kaj bi vesoljni svet rekel. (mogoče si opazila, da mi ni toliko važno, kaj drugi rečejo, če sem prepričana, da imam prav[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]). Ker želje po drugih stvareh je neprimerno lažje potlačit. Vsega pač ne moremo imeti - s tem se komot sprijaznim. da pa pod to vse spadajo otroci, s tem bi se pa zelooooo težko... Kot če bi mi rekel, da hrane pa ne morem imeti... S tem se res ne bi mogla sprijaznit...

In če nekdo ne ve, da ne moreš imet otrok, ne more bit sočuten do tebe in ti ne govorit, kako je njej lepo, ker jih ima... Ker jih pač ima in ji je lepo in ti to pove, kar pač misli.
Mislim, da če imaš počiščeno pri sebi, potem te sreča drugih ne more prizadet, kvečjemu si vesel zanje. Vem, da veliko ljudi čuti drugače, vendar mislim, da je tako - tudi iz prakse: ko sem bila z Ronjo v p. in so jo dali na intenzivno, so mi predlagali, da bi me premestili v sobo, kjer bi bile samo mamice, ki nimamo otrok ob sebi. Pa sem rekla, da ni treba, da mi je tu čisto ok, da je fajn, da so še otroci. In mi je bilo tako čudno, ko so me vprašali, če me ne moti, da imajo druge pa dojenčke zraven... Ja, itak da me ne moti! Vesela sem, da jih imajo vsaj one! Bolelo me je samo, ko sem slišala kak otroški jok (iz kake druge sobe, kjer pač ne veš, kaj se dogaja) in sem pomislila, da zdaj mogoče moja dol joka, jaz pa ne smem do nje in to je res grozen občutek... Mogoče sem čudna, ampak res vedno tako razmišljam: ko sem bila na berglah, sem bila vesela, da drugi pa lahko tečejo. Včasih sem si samo zaželela, da bi vedeli, kako srečo imajo (tako, če je bil kak zlovoljen obraz, da bi za trenutek pomislil, da je fajn, da lahko hodi, da bi bili potem bolj srečen)...

Sicer pa se ne strinjam s teorijo, da tvoje življenje dobi smisel šele, ko dobiš otroke. Po moje ima življenje smisel, če imaš nekoga rad - zelo rad oz. če  ga ljubiš (odvisno od odnosa, ne moreš otroka ljubit, je pa vseeno smiselno, če ga imaš rad).

Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 [4]