Mesečnica -> RE: Dopust za nego...NE KAPČIM! (16.1.2009 9:03:34)
|
IZVIRNO SPOROČILO: tweed IZVIRNO SPOROČILO: Kontrakarambolšrauf Jaz samo lahko rečem zase, da ga ni vraga, ki bi mi to leto vzel. Niti mož ne. Je to prvo leto tako hitro minilo da se dvakrat obrneš in je konec in ne menjam ničesar za to da vidim prvo kobacanje, postavljanje na nogice, prve "besede"........tega ne menjam za nobeno službo in za nobeno plačo ali nadomestilo ali karkoli že. Se pridružujem temu... Tudi zame je to enako pomembno... Ampak nisem mama... In po mojem mnenju nisem samo pomočnik mame, tudi v prvih 3 mesecih njunih življenj ne... Se strinjam s tabo, tweed. Mati narava je pač naredila tako, da smo ženske tiste, ki otroka "naredimo" in ga spravimo na svet, to pa še ne pomeni, da imamo zato avtomatično več pravic kot njegov oče. Očetje prav tako pogrešajo trenutke z otroki, kot ji me. Jaz bi del svojega dopusta možu prepustila že zato, da bi imel priložnost, da je malo več z otrokom, da se lahko bolj spoznata, navežeta en na drugega ... To se mi zdi neprecenljivo za njun odnos. To, da mož prevzame del dopusta za nego in varstvo otroka, zame ni nobeno odpovedovanje, kot to poudarjajo nekatere mame, gre le za prenos pravice do dopusta na drugega starša, točno to, kar predvideva tudi zakon. A ni zanimivo, da je v tem primeru zakon bolj življenjski in razumen, kot pa mnoge mamice in očetje? Zakon pravi, da imata pravico do dopusta za nego in varstvo otroka oba starša, kateri jo bo izkoristil (eden ali oba), je pa stvar njunega dogovora. No, meni se zdi najbolj pravičen tak dogovor, da jo izkoristita oba, seveda pod pogojem, da ima tudi očka željo, da je z otrokom. Moj mož to željo ima in zato je edino fer, da to možnost tudi dobi. S tem, ko grem jaz po pol leta nazaj v službo, on pa na dopust za nego in varstvo otroka, se jaz ničemur ne odpovedujem, samo možu omogočim koriščenje njegove pravice. Jaz bom še vedno videla otroka, še vedno bom z njim, samo pač malo manj, kar bi se pa konec koncev tako ali tako zgodilo, ko bi se iztekel dopust za varstvo in nego otroka. Otrok pa zaradi tega ne bo nič na slabšem, kvečjemu na boljšem, ker bo uspel malo bolj spoznati tudi svojega očka.
|
|
|
|