Anonimen
|
IZVIRNO SPOROČILO: **** IZVIRNO SPOROČILO: Ankica Žalostno, kako se zgodovina znova in znova ponavlja. Bojkot večinoma ameriških izdelkov pa verjetno zaradi neuradne (zelo močan izraelski lobij v ZDA) amerške podpore Izraela že od ustanovitve te države, skozi vse vojne do sedaj. Zgodba sam pa je zelo zapletena, dolga več tisočletij, današnji problemi pa izhajajo iz časa med in takoj po II. svetovni vojni, ko so se na območje današnjega Izraela zaradi holokavsta v evropi množično priseljevali Židi in jim je OZN umogočil ustanovitev samostojne države. Pred tem je bilo to območje pod Angleškim protektoratom, še pred tem pa del Otomanskega imperija. Do konca II. svetovne vojne je na tem območju živelo 10% Židov in 90% Palestincev. Že takoj, ko je Izrael razglasil samsotojnost, je prišlo do vojne, Izraelce so močno vojaško 8sicer neuradno) podprle nekatere države in že l. 1948 je bilo razmerje moči med sicer manjšinskimi Izraelci in večinskim Palestinskim prebivalstvom, kot da bi na tanke metal pomaranče. In potem se je zgodba ponavljala in se še vedno ponavlja ter občasno razširila še na sosednje države (npr. zasedba Sinaja). Nikoli mi ni bilo jasno, kako lahko nekdo, ki je sam preživel holokavst le nekaj let nazaj, sam izvaja podno politiko nad drugim narodom . Ankica... hvala. Res je vse kar si zapisala in to so zgodovinska dejstva. Samo se to bi morala dodati da so Izrealci z svojo drzavo sli KREPKO cez tiste meje, ki so jimbile dolocene, z zemljo, ki jim je bila dana in oduzeta palestincem. Ce bi samo ostali na tisti zemlji... tako pa so si nasilno prisvojili se vec kot 2x vec ozemlja, ki nikdar ni bilo njihovo, ampak si vsi zatiskajo oci. Kako lahko nekdo ki je prezivel holokavst to dela? Tudi meni ni jasno. Ni mi pa jasno kako lahko vsi okoliski arabci to gledajo in sedijo v svojih foteljih...Je res denar postal sveta vladar in niso vec pomembni niti nedolzni otroci... Palestina je zadnji 60 let žrtev številnih lobijev in mednarodne diplomacije. Vedno do sedaj je bilo razmerje sil v smislu oborožitve, finančnih sredstve, mednarodne podpore,.... tako kot sem napisala zgoraj: kot bi na tanke metal pomaranče. Sem se precej poglobila v to temo in tu ni dveh strani zgodbe. Tu je samo ena zelo močna stran, ki ima zelo veliko resursov in se vseeno čuti ogožena od naroda, ki mu je bilo vzeto ozemlje, pravica do lastne države (res ne vem, če so Izraelcem dali državo, zakaj jo ne bi smeli dodbiti še Palestinci), gospodarskega razvoja.Palestinci so že zelo dolgo okupirani. Radi bi svoje osnovne pravice, pravico do dostojnega življenja. Dejansko pa jih 3/4 sveta gleda kot na teroriste, a so v večini samo zelo obubožan narod, ki bi rad živel v miru, na svojem ozemlju, ki so ga zasedli Izraelci. Sicer menim, da vsakšno teroristično delovnaje ni rešitev, a Palestincem kaj drugega skorajda ne preostane. Vojn na Bližnjem vzhodu je bilo kar nekaj, v vse so bile vpletene uradno ali neuradno ZDA, VB in Francija, vse izhajajo ena iz druge. Zakaj arabski narodi ne nredijo nič? - Izraelci so enotni - en narod, ena prirpadnost, en cilj, kar za sosednje arabske narode ne mormeo trditi - Izraelci imajo zelo močno, sodobno organizirano vojsko, atomsko, biološko in kemično orožje, sodobno letalstvo, poleg tega pa podporo (spet neuradno) številnih zahodnih vplivnih držav (vse zgoraj naštete - močan izraelski lobi) - Vsaka arabska država se zaveda, da četudi posredujejo v prid Palestincem, bodo sami najeb... (se orpavičujem za izrazoslovje) - poskrbeti za sovje torej. Zavedajo se, da bi vsako posredovanje sprožilo vojno širših razsežnosti.
|