Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Nahajate se:
Forum >
[Otrok] >
Otroci > Nezna pihniti iz nosa o kahlici al stranišču noče slišati!
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
| Stran: [1] |
Uporabnik | |
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 3.1.2009 20:29:01
|
|
|
|
tažana
|
Jaz bi poizkusila tako: priskrbela bi si dve ali tri kahlice (različne). Potem pa bi jo spodbudila samo z vprašanjem na katero greš lulat? s tem ne bo imela možnosti, da odgovori ne, ker je odgovor samo ena izmed teh možnosti. Ko si bo izbrala imej zraven pripravljeno kakšno zadevo da ji bo preusmerilo pozornost. Jaz imam v vrtcu zraven stranišča nalepljeno eno fletno punčko in potem se začneva pogovarjati. "O punčka kako lepe copatke imaš obute! Kaj praviš? O, da si vesela da te je (ime otroka) prišla pogledat..." In tako naprej. Glavno da sednje na kahlici preusmeriš na prijetno doživetje. Pa naj gre naslednjič pogledat kaj punčka dela, če je še tam! Pomembno: ne omenjaj stavkov: greva lulat, ali te kaj lulat... To po vsej verjetnosti že kategorično odklanja. Veliko domišljije in sreče ti želim
|
|
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 3.1.2009 20:55:49
|
|
|
|
rožica30
|
kahlici imamo dve eno celo pojočo na stranišču imamo magnetke ima igračke pa ne gre noče samo, da odprem vrata stranišče kriči. Zadnja dva meseca odkar jo tudi v vrtcu bolj prigovarjajo da bi šla na stranišče pa sem opazila, da niti noče več povedat da je pokakana. Ko že ima polno plenico pa jo vprašaš, če je kakala pravi da ni. In tudi v vrtcu ko jo pridem iskat je večkrat pokakana, ker jim reče da ni. iN to me že kar malo skrbi.
|
|
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 3.1.2009 21:30:55
|
|
|
|
sončnica13
|
Res neprijetno, ampak se mi zdi, da ima mala res velik odpor do vsega tega. Kaj, če bi šli enkrat skupaj v kakšno trgovino in bi si mogoče mala sama izbrala kakšno kahljico, ki bi ji bila všeč?! Koliko pa že kaj govori? Mogoče bi pomagal kakšen pogovor, da bi jo npr. vprašala zakaj noče na kahljico? Ne vem no. Pri nas je bilo npr. tako, da je mali ( takrat še ne 2 letni) poleti bil ene 14 dni skoz suh in smo res mislili, da je s pleničkami konec. Ptem pa se je začelo, ni hotel več povedat za na kahljico lulat, včasih še za kakat ne. Pa v pleničke ni kakal od 10-ega meseca. Potem sem ga pa enkrat rekla: Glej Nik vse že govoriš, zakaj nočeš povedat za lulat, pa je samo rekel: Mami, jest sn še premajhen! Ja, no pol se pa pejt sn si mislna. Pa smo ga potem kar pustil in zopet je začel kakat na kahljico, za lulat je pa blo tako, da včasih, ko smo ga vprašal je šel tud na kahljico včasih se je pa kar v pleničko-torej ni mu bilo za zaupat. Potem pa en dan, ko sem prišla iz službe in ga grem po kosilu previt reče, da noče pleničke in sem mu rekla, če bo suh in bo povedal za kahljico, pa je rekel, da JA in od takrat res sam pove za lulat in kakat. No se je še nekajkrat naredilo, da mu je ušlo, ko se je zaigral ampak to se je res redko naredilo. No, sem se pa res razpisala. V glavnem veliko sreče in potrpljenja vam želim!
|
|
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 3.1.2009 21:43:08
|
|
|
|
TomTaylor
|
Za lulanje in kakanje so ti že predhodnice dale nasvete. Glede pihanja skozi nosek ti pa lahko povem samo to, da naša 3-letnica tudi ne zna pihat skozi nosek, nazaj pa vleče, kot da bi bili smrklji diamantni..Jz sem njeni pediatrinji omenila, češ, da ne zna pihat, pa mi je rekla, da takšni malčki itak da še ne znajo, zato jim je treba noske vlažiti oz. izpirati s fiziološko raztopino. Pihat da začnejo sami od sebe, eni prej drugi kasneje, torej, da ni nič neobičajnega...
|
|
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 4.1.2009 9:07:06
|
|
|
|
rija
|
rožica....mogoče pa jo preveč obremenjujete z vsemi kahlicami in pihanjem našega nismo nič, pa super obvlada vse skupaj......je začel pihat kar sam od sebe.....kahlico pa smo imeli vedno nastavljeno v dnevni sobi....kaj češ....ni glih zgledalo ampak se jo je navadil in je ni jemal kot neki tujek. je imel vmes eno obdobje kakanja izključno v plenico, ampak je tudi to minilo samo od sebe....sem se pa že spraševala, zakaj naenkrat noče kakat v kahlico...pa ni bilo nobene pametne razlage.... zdaj pa smo kupili nastavek za wc in gre malči kar sam na wc, si ga nastavi in se spravi sam na školjko...in če pridem noter mi pravi, mami idi ven, da ti ne bo smrdelo te pokličem ko bom gotov..... in zapri vrata, da ne bo smrdelo še atiju jaz bi ji samo dala kahlice na vidno mesto, pa pleničko bi ji čez dan enostavno vzela. pri treh letih bi morala biti vsaj v budnem stanju absolutno brez plenice. se bo parkrat polulala in pokakala, potem ji bo pa neprijetno in verjemi, da bo kahlica zalaufala.....
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 4.1.2009 18:14:51
|
|
|
|
Rožica*
|
rija kak nastevek imate to, da si sma nastavi in gre gor sam?
|
|
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 4.1.2009 22:17:22
|
|
|
|
tweed
|
takole izgleda. Neli jo je uporabljala tam nekje od 2 let in 2 mesecev pa do poletja (nekje 3 mesece skupaj), kahlice pa sploh ni hotela. Zdaj pa že pol leta hodi na WC brez nastavka, samo pručko smo ji dali pred školjko... Pa tudi reče, da bo poklicala "na pomoč"... (in ne rija, nimava skupaj otrok )
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 4.1.2009 22:53:06
|
|
|
|
rija
|
IZVIRNO SPOROČILO: tweed (in ne rija, nimava skupaj otrok ) očitno je kriv prekmurski zrak
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 4.1.2009 22:54:43
|
|
|
|
rija
|
IZVIRNO SPOROČILO: Rožica* rija kak nastevek imate to, da si sma nastavi in gre gor sam? kupili smo ga v lecrercu...za 2,9 eura....se pa da pod desko, da ga deska super fiksira.....
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 4.1.2009 22:59:53
|
|
|
|
lex
|
moj brat nikoli v življenju ni sedel na kahli, je pa šel na WC. bili smo na morju in je fasal drisko in od takrat je hodil na WC. Moj Aleks hodi na kahlo od 2,5 leti, pa se mu zadnje čase dogajajo "nesreče" vse bolj pogosto. Jaz sem ga poleti enostavno slekla in brisala luže za njim. ampak tega zdaj ne moreš naredit. lahko ji pa ne daš plenice, ali pa naj si sama zbere kahlo oz. nastavek za na WC
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 5.1.2009 0:03:40
|
|
|
|
roberta
|
moja deklica tudi nikoli ni bila na kahli (suha je od 2 leta dalje). enostavno ji ni bila všeč (in je niti nikoli nismo silili, tako, da je vsega skupaj sedela na njej mogoče 2x po 3 sekunde ). pa so lulale na njej vse njene punčke in medvedki, itd. je pa zagrabila za nastavek - morda poskusi to... čeprav, če prav vidim iz tvojega teksta ona ne mara stranišča kot takega. kaj pa če ji kahlico kam drugam daš kot v kopalnico/stranišče? naj jo kakih 14 dni gleda iz varne razdalje iz kakega kota dnevne sobe, brez, da bi kdo kaj omenjal lulanja. potem pa ji predlagaj, da če bo katera od njenih igrač mogla it lulat, da gre lahko na kahlico. morda lahko tudi ti kako svojo "igračo" (npr. kako svojo rožo, ali kaj jaz vem) pelješ tja lulat. pa ji bo morda všeč koncept... hmm... si kar malo zmišljujejm... roberta
|
|
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 5.1.2009 0:14:57
|
|
|
|
Majuska
|
Enkrat so imeli pri Nanny 911 eno punčko, ki ni hotela na kahlico. Poskusili so z nagrajevanjem - ne spomnim se, kaj je bila nagrada, ampak na ta način so jo vsaj motivirali. Prvič ko je privolila, da se usede na kahlico sicer ni lulala, ampak so jo pohvalili, ker se je potrudila. Naslednjič lulanje ni bil več problem. Sama ne morem svetovati iz prakse, ker je naš malček še premajhen.
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 5.1.2009 0:55:40
|
|
|
|
elzaresan
|
te cisto razumem moja je stara 16 mes. pa tudi krici na kahlici kot bi jo klali-milo povedano. prej je nakazala da jo tisci kakat, sedaj pa pove sele ko opravi. nastavek se nismo probal, tko da upam da bo to vzgalo. mene in mojo sestro je mama navadila tako, da je bila kahlica zunaj in smo hodile veckrat na dan tudi ko naju ni tiscalo kakat, samo da bi sle ven...to je seveda mogoce ce imas hiso pa tudi ko je toplo. malo domisljije pa bo
|
|
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 5.1.2009 9:38:32
|
|
|
|
misekpisek
|
Glede pihanja skozi nos, naj te potolažim, da to ne zna večino tako majhnih otrok. Pri nas se je večji naučil kar sam (sedaj je 5 let), mlajši, ki je 2 in pol, pa še vedno ne zna. Je pa zelo važno, da mu sčistiš nos, ker drugače lahko dobi vnetje ušes. Pri nas si mali ni pustil nalivati v nos fiziološke iz stekleničke, nato nam je pa pediatrinja povedala, da prodajajo v lekarni sprej z morsko vodo, ki je posebej za otroke in dojenče, ker ma sprej manjši pritisk in se ne ustrašjo, ko jim špricneš. Ko mu to našpicaš, mu pa tako samo priteče iz nosu, pa še v usta malo. Reče se mu Tonimer BABY. Pri nas funkcionira.
|
|
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 5.1.2009 11:01:30
|
|
|
|
Nika v službi
|
Pri nas pa piha skozi nos že več kot leto dni, je kar sama od sebe začela, ko smo jo spodbujali, da naj tiste smrklje ven pihne kot slonček. Sem ji sama kazala, potem pa je prišlo kar samo od sebe. Tako da ni res, da večina ne zna, samo različno je, kdaj jim to potegne. Princip seveda. Kahlice pa tudi naša ni nikoli marala. Poleti smo jo pustili brez pleničke (stara je bila dobrih 2,5 let) in je bila suha v 14 dneh. Vzporedno tudi ponoči. Sicer so se nesreče ponoči občasno še dogajale, ampak brez večjih pretresov. Čas je zdaj malce neroden za odvajanje, saj je mrzlo in ne more biti kar brez pleničke, pa še v vrtec hodi. Ne vem, če jo bodo tam redno preoblačili, ko se ji bo zgodila nesreča. Jaz bi svetovala, da pač poskušate z mehkim odvajanjem kar direktno na WC, potem na pomlad, če vam prej ne uspe, pa pleničko dol in akcija. Srečno!
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 5.1.2009 13:21:47
|
|
|
|
Elica
|
Naša punca je bila oktobra stara 3 leta in moram povedat, da še vedno nismo 100% čisti .... oktobra, ko je bila stara tri leta pa je bilo stanje skoraj takšno kot pri vas .... ni hotla na kahlico ali wc in ni znala pihat skozi nosek. Zdaj se lahko pohvalim, da se polula skoraj nikoli (razen če se zaigra in se spomni, ko je že skoraj prepozno), v zadnjih dveh tednih, ko smo bili več doma, pa je začelo teči tudi kakanje .... nos ima od septembra naprej, ko je šla v vrtec skoraj vedno poln. Jaz ji ga redno vlažim s fiziološko in do pred kratkim ni znala pihat skozi nos .... kake tri tedne nazaj pa je začela kar sama od sebe .... Tako da se ni treba obremenjevat (ker jaz sem se tudi) ... te zadeve ponavadi stečejo kar same od sebe .... samo ne je silit, je potem samo še slabše. Želim veliko potrpljenja ter veliko veselja, ko bodo zadeve stekle (vem, kako sem bila jaz vesela) .... mislim pa da se bo to kmalu uredilo. Meni je veliko pomagal tudi pogovor s svetovalno delavko v vrtcu, ki me je potolažila, da še ni prepozno in da je treba dati otroku čas .... eni prej, drugi kasneje .... pri vsakem je pač malo drugače.
|
|
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 6.1.2009 16:36:56
|
|
|
|
tažana
|
Še ena ideja. Če ka na poti v kopalnico, prestavi kahlico ven. Naj jo ima nekaj časa v sobi med igračami. Pa igračke dajajte lulat. Vendar to počni brez da ga sprašuješ, če gre tudi ona na kahlico. Se bo že sama vsedla ko bo pripravljena. (gotovo najprej oblečena pa nič zato tvoj cilj je da se vsede. lulanje pride na vrsto kasneje) Pa ne pozabi da ne smeš nič silit. Vse mora priti iz njenga interesa.Ti jo moraš zmotivirat, da sama spozna da je to fino. veliko sreče
|
|
|
|
RE: Nezna pihniti iz nosa o kahlici al strani... 7.1.2009 13:34:53
|
|
|
|
crci06
|
Jaz bi tudi rekla, da to pride precej spontano, ko pri otroku vidiš, da je za akcijo. Še vsak se je naučil. Naš piha nos od dobrega leta dalje, glede kahljice smo pa pri 1,5 letih zamudili poletje... zdaj pa kdaj reče, da ne bi imel pleničke, samo se takoj zasmeji, da se heca. Je daleč od čistosti, star je pa 2 leti. Eden od razlogov je pri nas gotovo to, da ga zebe, ko je nagec. Če imaš 25C v stanovanju, pa komot poskusiš. Eden lepših načinov je meni tudi, da gresta kupit lepe hlačke. Lahko jih bo imela oblečene, kadar ne bo imela plenice. A je možno, da ji sam WC kot prostor "ni"? Povej, kako si rešila!
|
|
|
| Stran: [1] |
Najbolj brane vsebine v rubriki Norice ali vodene kozeNorice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
Zadnje s foruma
Risanke.
пеперутка16
So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?