mamči
|
Kako pa je z ostalimi mlečnimi izdelki? Laktozna intoleranca (nezmožnost prebavljati laktozo) Približno 75 odstotkov vseh ljudi na Zemlji ne more prebavljati ne kravjega mleka ne drugih mlečnih živil. Dojenčki lahko prebavljajo materino mleko, a po dojenju večina ljudi izgubi sposobnost tvoriti laktazo, to je encim, ki ga izloča trebušna slinavka in omogoča prebavljanje laktoze oz. mlečnega sladkorja. Celo samo malo mleka že lahko povzroči krče, navzejo, drisko in napenjanje. Izjema so predvsem Evropejci, zlasti iz revnih predelov, in Skandinavci - tj. nimajo laktozne intolerance, ki je sicer povsem naravna reakcija, s katero se telo odziva na mlečno hrano. Skozi tisočletja so se njihova prebavila prilagodila hladnemu, na pol polarnemu okolju ali ledeno hladnemu podnebju, zato so njihova prebavila pridobila sposobnost, da tvorijo laktazo tudi po preteku zgodnjega otroštva. Da si je mlečna industrija povečala tržišče, je začela proizvajati tudi mleko z malo ali nič laktoze, tj. mleko, iz katerega se je odstranilo 70-99 % mlečnega sladkorja. V zadnji izdaji Ameriških prehrambnih priporočil je zapisana ugotovitev, da je laktozna intoleranca zelo pogosta pri ljudeh in da mlečna hrana ni nujna za ohranjanje zdravja. Priporočila tudi navajajo, da človek z laktozno intoleranco (tj. običajen človek) lahko dobiva dovolj kalcija, železa in drugih hranil tudi iz rastlinske hrane. Za ozdravitev laktozne intolerance ali njej v izogib se je treba prehranjevati sredinsko uravnoteženo ter se odreči mleku in drugim mlečnim živilom. V razdelku v nadaljevanju, ki opisuje domačo oskrbo, je opisano nekaj pripravkov, ki pomagajo telesu, da se očisti nakopičene mlečne sluzi in maščob. Na splošno je najbolje, da se opuščeno kravje mleko ne nadomešča s sojinim ali z žitnim mlekom niti s kakšnim drugim nadomestkom. Če se taka pijača iz stročnic ali žita pripravlja doma, je primerna in zdrava, medtem ko so istovrstni že pripravljeni napitki običajno močno obdelani, zato je z njimi težko ohranjati uravnoteženo prehrano. Še vedno pa so boljši kot živalska mlečna živila, zato se lahko uživajo za občasno popestritev jedilnika in ob posebnih priložnostih oziroma se priporočajo vsakomur, ki je še do nedavna užival veliko mlečne hrane.
|