Jogurt in vetrovi??? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naše zdravje

Sporočilo

Daschi -> Jogurt in vetrovi??? (28.12.2008 13:37:01)

A mogoče katera ve?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Zakaj sem vedno, ko popijem navadni jogudt, deležna čez nekaj časa super stranskemu učinku-vetrovom???
V bistvu jogurta sploh ne morem jest ...če nisem na dopustu.

žigolino -> RE: Jogurt in vetrovi??? (28.12.2008 13:42:58)

Mogoče alergija na mlečne beljakovine,ponavadi so to znaki?!

Maxica -> RE: Jogurt in vetrovi??? (28.12.2008 13:46:02)

Čudno, res. A si probala že kakšnega probiotičnega jesti, LCA ali ješ čisto navadnega navadnega?

Daschi -> RE: Jogurt in vetrovi??? (28.12.2008 14:49:35)

IZVIRNO SPOROČILO: Maxica

Čudno, res. A si probala že kakšnega probiotičnega jesti, LCA ali ješ čisto navadnega navadnega?

Nima veze, kateri je, učinek je vedno, ampak vedno isti, šment...

Mišni -> RE: Jogurt in vetrovi??? (28.12.2008 17:08:33)

Ja, pri meni je podobno, ampak se mi zdi, da če ga jem dopoldne, da je veliko slabše. Bognedaj, da bi ga v službi.

mamči -> RE: Jogurt in vetrovi??? (28.12.2008 18:36:25)

Kako pa je z ostalimi mlečnimi izdelki?

Laktozna intoleranca (nezmožnost prebavljati laktozo)
Približno 75 odstotkov vseh ljudi na Zemlji ne more prebavljati ne kravjega mleka ne drugih mlečnih živil. Dojenčki lahko prebavljajo materino mleko, a po dojenju večina ljudi izgubi sposobnost tvoriti laktazo, to je encim, ki ga izloča trebušna slinavka in omogoča prebavljanje laktoze oz. mlečnega sladkorja. Celo samo malo mleka že lahko povzroči krče, navzejo, drisko in napenjanje. Izjema so predvsem Evropejci, zlasti iz revnih predelov, in Skandinavci - tj. nimajo laktozne intolerance, ki je sicer povsem naravna reakcija, s katero se telo odziva na mlečno hrano. Skozi tisočletja so se njihova prebavila prilagodila hladnemu, na pol polarnemu okolju ali ledeno hladnemu podnebju, zato so njihova prebavila pridobila sposobnost, da tvorijo laktazo tudi po preteku zgodnjega otroštva.
Da si je mlečna industrija povečala tržišče, je začela proizvajati tudi mleko z malo ali nič laktoze, tj. mleko, iz katerega se je odstranilo 70-99 % mlečnega sladkorja. V zadnji izdaji Ameriških prehrambnih priporočil je zapisana ugotovitev, da je laktozna intoleranca zelo pogosta pri ljudeh in da mlečna hrana ni nujna za ohranjanje zdravja. Priporočila tudi navajajo, da človek z laktozno intoleranco (tj. običajen človek) lahko dobiva dovolj kalcija, železa in drugih hranil tudi iz rastlinske hrane. Za ozdravitev laktozne intolerance ali njej v izogib se je treba prehranjevati sredinsko uravnoteženo ter se odreči mleku in drugim mlečnim živilom. V razdelku v nadaljevanju, ki opisuje domačo oskrbo, je opisano nekaj pripravkov, ki pomagajo telesu, da se očisti nakopičene mlečne sluzi in maščob.
Na splošno je najbolje, da se opuščeno kravje mleko ne nadomešča s sojinim ali z žitnim mlekom niti s kakšnim drugim nadomestkom. Če se taka pijača iz stročnic ali žita pripravlja doma, je primerna in zdrava, medtem ko so istovrstni že pripravljeni napitki običajno močno obdelani, zato je z njimi težko ohranjati uravnoteženo prehrano. Še vedno pa so boljši kot živalska mlečna živila, zato se lahko uživajo za občasno popestritev jedilnika in ob posebnih priložnostih oziroma se priporočajo vsakomur, ki je še do nedavna užival veliko mlečne hrane.

Čupka -> RE: Jogurt in vetrovi??? (28.12.2008 21:19:07)

IZVIRNO SPOROČILO: Daschi

A mogoče katera ve?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Zakaj sem vedno, ko popijem navadni jogudt, deležna čez nekaj časa super stranskemu učinku-vetrovom???
V bistvu jogurta sploh ne morem jest ...če nisem na dopustu.

Jogurt, še zlasti probiotični, naj bi imel ravno kontra učinek. Razen seveda, če trpiš za laktozno intoleranco, kar ni alergija, ampak pomankanje encima (mislim da laktaze) v prebavnem traktu, kar je pri odrastlih ljudeh precej pogosto. S tem da bi v tem primeru imela težave tudi po uživanju sirov, predvsem pa mleka, smetane,... Poskušaj povsem izločit vse mlečne izdelke iz prehrane za nekaj dni. potem zaužij nekaj mlečnega in opazuj prebavo. To je tak domači test [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Obstajajo pa tudi sofisticirani laboratorijski testi - tja pa te bo napotil tvoj DR.

Daschi -> RE: Jogurt in vetrovi??? (28.12.2008 22:05:24)

Z drugimi mlečnimi izdelki nimam nobenih težav. Samo z jogurtom.

Anonimen -> RE: Jogurt in vetrovi??? (29.12.2008 13:48:59)

Moj mož je isti. In po jabolkih. Zakaj, tudi ne ve. Pa ni nikoli bil na nič alergičen ali da bi bil nagnjen k temu. Ima pa res zelo hitro prebavo oz. ne prime se ga noben kg.

kokoska007 -> RE: Jogurt in vetrovi??? (29.12.2008 18:41:37)

da se ne boš ukvarjala z LAKTOZNO INTOLERANCO ti povem, da je jogurt že fermentiran mlečni izdelek in ga lahko uživajo tudi tisti z laktozno intoleranco.

mogoče si bolj občutljiva na bakterije v jogurtu. sploh kdor ima hitro prebavo - kot pravi decembrka - ga lahko po jabolkih, jogurtu in "kavi" navije. navadi se, da ga ješ zjutraj na teš ali pa ga ukini. mogoče se ti bo čez leta prebava spremenila in ga boš z lahkoto uživala. na teš pa zato, ker ti gre hitro skozi in če bi pred tem jedla kaj, kar se počasneje prebavi bi nastali vetrovi.

Čupka -> RE: Jogurt in vetrovi??? (4.1.2009 17:38:49)

IZVIRNO SPOROČILO: Daschi

Z drugimi mlečnimi izdelki nimam nobenih težav. Samo z jogurtom.

Hm....ja potem se pa pač izogibaj jogurtu. Če ti drugi mlečni izdelki ne povzročajo težav, potem po mojem sploh ni panike.
Marsikdo tudi ne sme niti pogledati kislega zelja, pa ima že revolucijo v prebavilih. Jaz pa ga lahko pojem skoraj kilo, pa mi ni nič[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Kaj pa kozji jogurt? Ali pa kislo mleko, kefir in podobno?

Stran: [1]