ankic.aa
|
Tukaj moram dati svoje videnje, saj imam (žal) OBE izkušnji. Torej kot mačeha, ki sem dolga leta skrbela za otroka od bivšega moža iz prvega zakona (ja, prav ste prebrale, jaz sem že druga bivša) in se pri tem soočala z prvo bivšo. In sedaj, po dolgih letih, sem jaz na njenem mestu. Še ena bivša, z otrokom in se soočam z novo žensko in ona z mano... Kako se je v tem primeru mojemu bivšemu zgodba lepo ponovila in meni tudi, le da sem v drugi vlogi...:) Takole je mlada mačeha, popolnoma iskreno in dobronamerno ti tole pišem, preizkušeno na lastni koži. Vem, kako se je soočiti z zgodovino moškega- beri otrokom iz prvega zakona. Lahko stokrat rečeš in pišeš, kako rada imaš ta otroka (in verjamem, da ju tudi na nek način imaš), a vem, da te globoko v duši in srcu "motita" in si čisto potiho veš, kako fino bi bilo (vsaj včasih), če ju ne bi bilo... Ker potem bi bil tvoj moški samo tvoj, ves čas in pozornost, ki ju posveča otrokama, bi bila lahko namenjena samo tebi, in v končni fazi bi tudi ta denar lahko zapravila za skupne užitke. Poleg tega se je težko soočiti z zgodovino, da je bila tu ženka, ki jo je imel tako rad, da je imel z njo družino... Vem, ni ti lahko in te razumem. In zato ti gre tudi vsa ta stvar na živce in je to, da ti je žal tvojega, ker je predober, le izgovor (bodi iskrena). Tudi pri meni je bilo POPOLNOMA isto. Mene je motilo celo to, da je moj bivši plačeval alimente, otrok pa je živel pri nama.... ampak, draga mlada mačeha, na to nimamo vpilva... tukaj deluje nekaj čemur se reče SLABA VEST moškega. Razlogi so različni- morda je zapustil ženo, morda jo je celo zapustil zaradi tebe.. Obstaja tudi druga možnost, da ima SLABO VEST izključno zato, ker je pustil, da je družina razpadla in sedaj se otroka selita sem in tja, pa pač materialno poskuša to slabo vest omiliti. Vmešavanje bo prineslo le slabo voljo in kreg med vaju, med tvojega in bivšo in vse bo vplivalo na otroka. Najenostavneje ti bo, če se s tem poskušaš sprijazniti, s kom pogovoriti o vseh čustvih, ki pravzaprav tičijo tukaj zadaj in so privrela na dan v obliki "slabe volje zaradi oblačil". Druga plat zgodbe: BIVŠA: Odnosi so zelo zakomplicirana in kompleksna zadeva, ne glede na razlog razhoda bosta povezana celo življenje, že zaradi otrok. Četudi sta se razšla sporazumno, se rane lahko celijo leta in leta. Zgodovine se ne da izbrisati. In v obeh so ostala neka občutja, ki jih gojita en do drugega. Jeza, razočaranje, ljubezen, sovraštvo... Ločitev se preboleva dve leti (no vsaj teorija pravi tako, v resnici lahko traja tudi dlje). Partnerja lahko preboliš prej, ampak družine ne preboliš kar tako... Bivša morda še nima partnerja in je malo jezna, ker se je tvoj fant že "pobral" po boleči izkušnji ona pa še ne. Verjetno je, da vsaj malo poskuša manipulirati, na ta način poskuša priti do nekega svojega zadoščenja, ker je njen zakon propadel. Predvsem pa je IZREDNO BOLEČE, za ločeno mamo (tusi očeta v obratni situaciji), ko vidi, da čas s svojim otrokom preživlja druga ženska, ju vzgaja in je ona kot mamica izločena iz teh trenutkov, ki naj bi bili lepi družinski trenutki, hkrati pa ve, da ta nova ženska nikoli ne bo teh otrok brezpogojno ljubila, kot jih lastna mama. Zato svojo slabo voljo hote ali nehote prenaša naprej, pač v malo čudni obliki (v tvojem primeru z oblačili) verjemi, tudi bivši hote ali nehote njo jezi- s tabo. Verjamem, da se te stvari lahko dogajajo na popolnoma nezavedni ravni, a vem, da so zelo zelo težke in včasih težko premostljive. Poglej, v mojem primeru niso bile, pa naj sem se še tako trudila in sem končala, kjer sem končala. Zato je včasih stvari bolje sprejeti take kot so. Vedi eno- prav je, da tvoj fant daje otroka na prvo mesto, tako si lahko prepričana, da bo vajinega otroka dal. Vem, da si na nek načim majčkeno majčkeno ti prikrajšana, a če boš "težila" in se vmešavala, se bo zapiral vase. Mislim, da mu moraš pustiti, da dela, kot misli, da je prav. Mislim pa tudi, da je prav, da mu poveš kaj te moti in predvsem ZAKAJ-ampak iskreno, brez floskul, da je "kao" on izkoriščen. Verjemi, izkoriščati se pusti le toliko, kot želi sam. Mislim tudi, da moraš spoštovati njegovo bivšo, ne glede na vse, četudi kdaj česa ne naredi prav in čeprav ti gre na živce in si verjetno nanjo ljubosumna. Težko je biti v koži bivše. Ne veš s čim vse se sooča in kakšne težave ima, kako se prebija skozi življenje (tukaj veliko pripomorejo tudi razlogi za ločitev, kot sem že prej napisala) Poglej, danes, ko sem jaz v "koži bivše", mi je več stvari jasnih in to zelo jasnih. Šele sedaj vem, kaj je prav bivša občutila takrat. Danes se jaz počutim popolnoma isto. In verjemi, hudičevo težko je, kljub temu da sem jaz sama hotela oditi. Dejstvo je, da zaradi cele situacije (Tudi) ti trpiš (in bodimo iskreni, njej je to čisto ok), dejstvo je, da trpi tudi tvoj fant, ki mora pluti med tabo, bivšo in otrokoma. in trpita tudi otroka, mogoče najbolj. Torej v tej kombinaciji ni zmagovalne formule. In če ne bosta popolnoma odkrita s fantom, bodo pravi problemi nastali šele, ko bosta imela skupnega otroka. OJOJ! Odnosi v takih mešanih družinah se dostikrat zakomplicirajo. Ne pravim da vedno, a bi rekla, da povečini. Šele takrat v polni meri na dan pricurlja slaba vest do prvega otroka in so taka dejanja kot je nenehno nakupovanje in še intenzivnejše posvečanje tukaj še pogostejša. Takrat se bo verjetno spremenil tudi tvoj odnos do teh dveh otrok, ker boš prvič začutila pravo materinsko ljubezen in tvoja pastorka bosta opazila razliko, ki jo boš nehote delala med svojim otrokom in njima in to bo opazil tudi tvoj fant, ki se bo zato, da se ne bi otroka počutila slabo, še bolj posvečal njima, ko bosta pri vas- verjetno spet nehote, ampak ti se pa takrat ne boš najbolje počutila. Želim ti, da ne bo tako. Ne poznam vas. A bodi pripravljena. In rešitev: Sprejmi situacijo kot je, s čim manj obremenjevanja. Išči lepe trenutke in uživaj v njih. Bodi pozitivna in optimistična. In bodi iskrena do fanta in otrok in naj bo fant iskren do tebe, pa čeprav včasih kakšna resnica še tako hudičevo boli. Tako si bosta znala postaviti mesto en ob drugem. Srečno! Saj bo šlo!
|