zmajaz -> RE: Varčevanje (17.12.2008 17:17:17)
|
IZVIRNO SPOROČILO: MLADAMAMICA pa je to varno? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Js tudi uporabljam DIBO že kake pol leta - ko dobim plačo, sproti skoraj vse nakažem na DIBO - samo okoli 1000 eur si ves čas pustim na svoji banki, da imam za sproti. Fino je to, da denar ni vezan in če ga rabim, ga še isti (ali najkasneje naslednji) dan dobim nazaj, obresti so pa vseeno dosti višje kot drugje - skoraj tako visoke, kot če daš na vezano vlogo. Kolikor sem jaz ugotavljala, ni DIBA nič bolj ali manj varna kot katera koli druga banka. Ima dovoljenje Banke Slovenije in za njo stoji banka Raiffeisen, tako da ni kr ena x nova banka. Pa tale svetovna kriza je še celo malo poboljšala zadeve, kar se varnosti tiče, ker so dvignili jamstvo za vloge na neomejeno, prej je pa bilo jamstvo samo do 18.000 eur. Je pa to samo spletna banka, brez poslovalnic - zato lahko imajo tako visoke obresti - samo predstavljaj si, kaki stroški so s poslovalnicami (prostor, oprema, elektrika, zaposleni ...). Je pa ena "slabost" - račun je namenjen samo varčevanju - ne moreš z njega plačevati položnic itd. Z DIBE lahko denar nakažeš samo nazaj na svoj račun pri matični banki in nikamor drugam. Tako da jo je najbolj priročno uporabljati v kombinaciji s kako drugo spletno banko (recimo KlikNLB), da lahko potem denar v miru kar od doma prenakazuješ sem in tja.
|
|
|
|