martka
|
zdravo!!! pa ste čist divje kolk ste popisale... saj nisem brala... gaja je zdaj zaspala v gugalniku ob pogovoru z bingljajočimi igračkami. prvič!! bravo mami, da si jo dala not. po 6ih dneh v bolnici je perila v košku... ne sprašujte.... vse se je nakopičilo (figo gaja spi, še kr čveka-to ima po mamici-definitivno). jp, spi... danes sva imeli posvetovalnico... pred 14dnevi je imela Gaja 5330g, iz bolnice pa je šla s 4980g, danes ima okroglih 5000g. Veliko je shujšala! (dolga je 57cm). HB ne hujša več. zdaj se mora samo še fino redit! seveda ji pri tem nagaja poln nos. ko ji ga čistim se dere kot... joj... pa se včasih ni. očitno se je tega naučila v bolnici, ko so ji aspirirali nos, ker grejo s cevko do grla... a vse poberejo... verjemite, če bi le bilo možno, bi jo vsak dan peljala tja, da ji ga fino sčistijo. ker je potem vsaj 2 uri mir. zakaj sva sploh šli v bolnico... začelo se je z nedolžnim kihanjem, nato kašelj in poln nos. sva ji doma čistila z aspiratrorjem na baterije, pa z onim ko z usti potegneš in bratranec je prinesel tistega na sesalec... punca je jedla, a kljub temu se nama je zdelo da hujša...bila je dobre volje in ponoči je spala tako kot prej, ...potem pa je začela tudi podnevi dolgo spat..ok, si misliš, preboleva prehlad-tudi zdravnica po telefonu je tako rekla. potem pa sobota- Gaja spi od 22h do 9h - malo je in spi do 15h... jo previjem kar v spanju- in opazim kako zelo se ji prsni koš pogreza in dviguje, ko diha-prav rebra so se ji poznala... sva jo peljala k dežurnemu zdr. in ... številni poki v pljučih in satoracija- to je pretok kisika v krvi- je bila pod mejo- meja je 92, Gaja je imela 86! takoj v bolnico itam prikopit na kisik ter infuzijo glukoze. v bolnici je v 6ih dneh izgubila še nekaj gramov, imela je potem tudi inhalacije ventulina, kisika zadnji dve noči ni več potrebovala je imela satoracijo 97, pljuča so postala čista in inhalirala je samo na 6ur fiziološko. diagnoza: bronhiolitis, povzročen z RSV. tri dni ne smeva ven, potem en teden po soncu, brez vetra za 15minut in nato... kontrola pri svoji zdravnici. vročine ni imela nikoli. tiste, ki vas skrbi... ko otrok spi, mirno spi... štejte vdihe na minuto... naj ne bi presegli 40 na minuto. če je več, dobivajo pljuča premalo kisika in zato bolj hitro diha. potem se pojdite pokazat. prej pokličite in povejte zakaj boste prišli, da vas ne bodo pustili čakat. aja, pa v kopalnici naredite pred kopanjem veliko sopare in potem "savnajte" otročka. pa tam kjer spi naj bo fino vlažen prostor. ne vroč, samo vlažen. pa na oblačite jih preveč! hladne roke niso znak, da jih zebe. preverite, če jih zebe na tilniku in na prsih. prstki so mrzli, ker jim krvni obtok še ne dela tako kot nam in ne pošlje dovolj krvi do konca. to se počasi uredi (kot prebava in z njo krči). če imate v stanovanju 22 stopinj je dovolj bodi in hlačke ter nogavičke in copatki. zdaj me je pa klicala učiteljica iz šole in povedala, da Luka boli glava in ima vročino!!!! sem se zmenila z atom in mamo, da bo luka danes in ju3 pri njima. saj mi je hudo... a imate boljšo rešitev?!? pazite na svoje štruce!!! jaz sem zdaj odslovila vse obiske! tašča je bila malo žalostna, a saj se bo potolažla saj je velika punca. tiste, ki vas skrbi, da so vaši razvajenčki... saj je prav tako! zdaj še! ena stara teta mi je nekoč rekla, mamica ima porodniško zato, da ima otročka v naročju in ne zato, da pere, kuha in lika! v starih časih je bilo vedno tako. ko so se ženske emancipirale se je šele spremenilo. zdaj nas naši sončki rabijo ob sebi. pa kaj potem če spi na rokah? opazujte ga, božajte, mu kaj nežno povejte... delo počaka!... ko pride pa mož domov, pa naj on pestuje otročka, pa lahko zmečete cote v stroj in pospravite posodo iz pomivalca... tako hitro bo leto naokoli, da nam ne bo potem žal, ker ga nismo imeli več v naročju. po enem letu se začne otrok zanimat tudi za druge reči in takrat bo več "sam" s svojimi igračami. in bo hodil za nami v kopalnico, pa bo "pomagal" kuhat, brisat prah, .... zdaj pa le naj spi v naročju! (a ni bil tu enkrat en link o razvajenosti dojenčka??) preberite si ga!! plenice... DM so mi ok, a zdaj uporabljam vijoličaste pamperske in ne bom več preizkušala drugih. mogoče huggies, ne vem. pamperske imajo enako slikico gor kot blackcofi tukaj. haha čao