pomladno_dete
|
IZVIRNO SPOROČILO: SaTiSa IZVIRNO SPOROČILO: madasa Jaz em v MB rodila in sem šla osebno tja, dobila nek obrazec. Moraš ga izpolniti (med drugim tudi zakaj potrebiješ porodno poročilo) in potem gredo v arhiv in ga dobi zdravnik, kateri oceni ali boš sploh videl to poročilo ali ne . No v SG pa zaprosiš in ti ga v trenutku sprintajo, saj imajo vse v računalniku. Zanimivo, a ne? Kako zgledajo ti papirji???? Ni to isto kot odpustnica iz porodnišnoce?? Tam je namreč tudi nekaj podatkov o porodu. Tule je treba razjasniti več stvari. Mislim, da madasa govori o postopku pridobivanja porodnega zapisnika (to je, najbolj natančnega dokumenta o porodu, ki nastaja med samim porodom). Pri tem je treba povedati, da po Zakonu o pacientovih pravicah zdravnik ni pristojen za razsojanje o tem, ali bo pacientka ta dokument videla ali ne. To je njena pravica od februarja letos, ko je bil sprejet Zakon o pacientovih pravicah. Če je zgoraj omenjeni dogodek torej potekal po tem datumu in če bi omenjeni zdravnik zahtevo zavrnil, bi kršil zakon; pred februarjem 2008 je bila taka praksa običajna, zdaj nikakor ne sme biti več. Glede različnih vrst poročil: kolikor sem lahko sama videla, obstajata najmanj dve, morda pa celo tri vrste dokumentov. Eno je, kot rečeno, porodni zapisnik. Zelo natančen dokument, dolg precej strani (sploh če gre za kakršno koli odstopanje od normalnega poroda). V njem so imena zdravstvenega osebja, ki je pri porodu sodelovalo, opisano je stanje nosečnice pred porodom, opisan je potek samega poroda, narisan je časovni graf, ki prikazuje potovanje vodilnega plodovega dela v razmerju do odpiranja materničnega vratu, opisana so vsa zdravila, morebitni umetni popadki, sredstva za lajšanje bolečin, ostale pripombe (recimo želje porodnice). Tule je link do enega praznega primerka, za predstavo. Potem je poročilo, ki je bilo (vsaj pri meni) zataknjeno v okvir otrokove posteljice in se mi zdi, da je malce krajše in bolj zgoščeno od porodnega zapisnika; nisem si ga povsem natančno ogledala, zato ne vem, ali je to kar tapravi porodni zapisnik ali je res krajša verzija. Ne glede na to pa verjetno služi osebju na oddelku, da vedo, kaj se je s tabo dogajalo med porodom. Druga (ali morda tretja?) verzija je kratko poročilo, ki ga vsaka porodnica dobi ob odpustu iz porodnišnice; tam so navedene samo glavne stvari, ki se tičejo poroda ter zdravja otroka in porodnice. LP
|