ronja
|
Me pa še vedno stisne v grlu, ko vidim kakšno mamico dojiti, ker sem si sama to zelo želela, pa mi ni bili dano . Ja, pa je minilo že dve leti. drejček, boš pa naslednjič videla, kako je to . Če ne bi želela obsojat, če ne bi želela odgovorov zakaj, da mamice dobijo občutek, da se morajo zagovarjat, in če bi želela z drugimi delit svojo čudovito izkušnjo dojenja, bi odprla temo "uživam ko dojim". Hm, ni nujno, da obsoja, lahko je samo radovedna; mene je tudi zanimalo, zakaj se nekatere nosečnice odločijo, da ne bodo dojile - sem to vprašala v MŠ, pa mi niso znali/hodeli odgovorit... Zanimalo me je pa zato, da bi vedela, kakšni so proti razlogi - ker vsi ti naštevajo samo poz. strani oz. razloge ZA dojenje, nihče ti ne predstavi razlogov proti... In mene so zanimali, tudi zato, da bi se lahko pripravila na morebitne probleme, zaradi katerih se nekatere vnaprej odločijo, da ne bodo dojile (mogoče profesionalna deformacija, da vedno hočem vedet, zakaj). ampak verjemi, da takrat niti teoretično nisem mogla nobene obsojat, saj še sama nisem niti probala, niti nisem vedela, da ali mi bo ratalo. Tako da si niti ne bi upala obsojat... Kar pa se tiče patronažnih/babic, pa moram jaz svojo pohvalit, pa tudi kašno sestro, res pa je, da so to v glavnem majhni, mimogrede nasveti, ampak če jih izkoristiš, ti pomagajo ali dajo upanje... meni so pomagale 3 ženske: - ena sestra, ki je rekla, da je še vsaka dojila, če je hotela, ker mi je to dalo upanje - ni vrag, da ne bi ratalo tudi meni, - moja mami, ki mi je edina rekla, da je to normalno, da se mala ne zna prisesat in da je imela ona pri sestri še veliko večje probleme in da nama gre super, - patronažna/babica na domu, ki mi je povedala, da imam mleka preveč in so zato dojke pretrde in mala zato ne more zgrabit in naj si malo mleka ven stisnem. Želela bi si, da bi mi še povedali, da moraš biti precej nenežen, za moje pojme že kar grob s tistim malim bitjem, ko mu porineš bradavico v usta - kasneje jo res sama posesa, samo da jo vidi, na začetku pa jo je treba porinit tja nekam novorojenčku v grlo in zelo trdno držat glavico, da je ne more izmaknit... Mogoče bo kakšni pomagalo...
|