Koliko mam od vas bi preverjalo najstnika? (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vzgoja



Sporočilo


Nea_teja_ -> Koliko mam od vas bi preverjalo najstnika? (4.11.2008 8:19:44)

Bi preverili mobitel od otrok, če bi imele občutek da ta nekaj skriva?
Govorim namreč o najstnikih .




orhideja75 -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 8:25:41)

če bi kej sumila, bi se najprej z njim pogovorila, verjetno bi pa tudi mobitel pregledala, če bi se mi kej zdelo bolj sumljivo in, da bi v pogovoru bilo čutiti, da kej prikriva




ssevin -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 8:37:21)

Odvisno od otrokovega vedenja. Če bi njeno razpoloženje bilo ok in ne bi nanjo vplivalo negativno, ne bi nekaj drezala. Če pa bi opazila, da je nekam čudna, pa sigurno. Pa ne samo mobitel.




MAŠKA -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 8:44:21)

Najbrž bi poskusila. Dvomim pa, da uspešno, ker so najstniki, kar se tehnike tiče, kar precej pred starši in običajno znajo dobro zabrisati vse sledi. Sicer pa se poskusi najprej pogovoriti in vzpostaviti medsebojno zaupanje - koliko je pa to pri najstnikih sploh možno, je pa najbrž druga pesem.




Mišni -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 8:52:49)

Ja, jaz bi. S temi vragi s eni za hecat, lahko kam globoko padejo, pa se mogoče da še kaj pravočasno rešit.




Kerensa* -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 8:54:13)

Jaz mojemu 11-letniku redno pregledujem GSM.




oka -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 8:56:45)

Jaz sem enkrat preverila sinovo dopisovanje s sošolci preko e učilnice in še dobro da sem. To sem sicer storila s sinovim privoljenjem in po tem, ko sem nekaj časa opažala da ga nekaj teži. To bi storila vsakokrat, ko bi opazila, da se čudno obnaša oz. če bi imela občutek da mi nekaj skriva, jasno prej bi se z njim pogovorila. Ipak gre za mojega odraščujočega otroka in v tej fazi mu moram pomagati in "usmerjati". Dostikrat je tako, da nam otrok zaradi sramu (tako je bilo pri mojem) kaj ne želi povedat.




Anonimen -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 9:35:22)

Jaz bi. Pa naj bo to lepo ali ne.




wii -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 9:56:48)

Če  bi imela občutek, da nekaj skriva, bi verjetno to v njegovem svetu pomenilu, da se že nekaj dogaja. Absolutno bi pregledala, pa ne sam telefona, potem bi se skušla z njim pogovoriti, vendar na tak način, da ne bi imel občutka, da sem že na tekočem z dogodki. Na žalost je dan danes toliko pasti okrog njih, da kar hitro lahko pade v katero.




Nea_teja_ -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 10:12:53)

No mi smo imeli včeraj ta šou.Ker mi je hči,ki je stara 14 let že cel dan delovala nekako čudno oz od nedelje,ko je prišla domov iz počitnic .Lepo sem ji rekla da naj mi pokaže tel da malo pogledam z kom se tako vneto dopisuje in v zvezi čim pa je čisto znorela da kaj si jest mislim in da kaka mama sem da ji bom gledala telčš da noben od drugih staršev tega ne dela.Izrekla mi je mnogo žaljivl in še marsikaj drugega kar me je resnično šokiralo zato sem se odločila da ji tel vzamem ali zlepa ali zgrda no zlepa ni šlo.Ko pa sem se obrnila stran je hitro iz tel nekaj zbrisala ven.Vglavnem sedaj imam tel jest ona pa kuha mulo in čš da se bo odselila itd.
Kaj bi vi naredile?




Naja30 -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 10:22:21)

Težka. Res ni lepo pregledovat tuj telefon, ampak vseeno moraš vedet, kaj se dogaja. Ne vem, jaz bi verjetno pogledala, ko ne bi vedla tamala. Pol bi ji pa povedala.




mala maja -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 10:26:20)

jaz se pa rajši izognjem kregom ter mojega mobija zanalašč pustim doma, da potlej od sina fehtam da moram nujno nekam poklicat. Pa ga kar v žep dam in predno on zbere pogum da mi reče naj mu vrnem telefon vsega prešnofam[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Sej ni lepo amapk sem že zasledila da so mu grozil s sms-ji in smo pravočasno ukrepal.




~Biba~ -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 10:27:54)

ma ne vem če bi....

Jaz sem takoj pomislila, na to da si morda dopisujejo s kakim
simpatijami. To pa ja ni tako strašno no. Bolj srhljivo je(Seveda za najstnika), če si ta "ljubezenska šepetanja" prebere mama. V takem primeru, ne bi bilo lepo brskat po mobiju.

Najstnik, ki se pa ne obnaša sumljivo, pa se še bo; saj je le najstnik[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




naja17 -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 10:28:03)

Joj, moji nečakinji njen ati (moj brat) skos preverja mobitel in meni gre to blazno na živce, sem se z njim že skregala. Daj vsedite se dol z mulci in se pogovarjajte v nedogled, če je treba, pustite njihove osebne stvari (mobiteli, denarnice, dnevniki itd.)...




Anonimen -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 10:28:23)

ojej, kaj nas še čaka...

drgač pa pojma nimam...nekak mi je nesprejemljiva ideja, brskat ji po telefonu[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] večini vem da to ne predstavlja težav, tud po partnerjevem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] meni pa je to enostavno nesprejemljivo. in če bi (ko bo) moj otrok mel telefon, je to zame isto nedotakljivo. kot recimo branje dnevnika, pisem...če si samo zamislim, da bi meni to kdo počel...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley22.gif[/image]
je pa težka, ja, ko posumiš da se z otrokom nekaj čudnega dogaja...res ne vem...vsekakor bi se probala pogovorit, pa itak že prej skoz delat na odnosu na tak način, da vlada neko obojestransko zaupanje[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ker pomoje otrok ja izgubi vse spoštovanje, zaupanje v starše, če se takole posega v njegovo zasebnost.
in da je to v otrokovo dobro - to zame ni izgovor.




wii -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 10:35:25)

uh, težka.Napišem ti lahko izkušnjo, ki jo je doživela moja teta, pa je tega že sedaj krepkih 30 let nazaj. Še ni bilo gsm-ov, pa interneta, pa nič. Lahko pa si pobegnil od hiše, ko so se lući ugasnile in si mislil, da že vsi lepo trdno spijo. Pa njena mama ni doktorica znanosti, ampak preprosta kmečka ženska. Bila je veselica, prišla domov ob dogovorjeni uri, valda jo je firbec mantral, da bi šla nazaj. Ja in je  "šla", seveda so jo  dobili. Sankcija sledi. Imela pa je svojo sobo in so ji odstranili vrata.Ja, res, oče ji je dvignil vrata iz podboja, tako da ni imela nobene zasebnosti več - teden dni. Seveda je znorela, ampak je lepo dobila v odgovor, ZASEBNOST NI NEKAJ KAJ TI PRIPADA, ZASEBNOST V TVOJIH LETIH JE PRIVILEGIJ, KI SI GA MORAŠ ZASLUŽITI. In je bilo debate konec. Teta pravi, da je bila " šola" več kot učinkovita.

V tvojem primeru, pa je težko, probaj na miren način zvedeti od nje kaj se dogaja, probaj ne živcev zgubiti, povej ji, ko se bosta odkrito pogovorile, da lahko dobi gsm nazaj, verjetno ji ti daješ denar zanj, veliko najstnikov igra na karto da so oni že " odrasli", pa ne smeš jim to pa ono, potem pa se naj odraslo obnaša in se pogovori s tabo.




Naja30 -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 10:37:03)

Težka je, ja. Možu niti ne pomislim, da bi šarila po telefonu, čeprav je njemu vseeno tudi če bi mu. Tole najstništvo pa je lahko... kruto. Je pa res, da se lahko podre zaupanje. Tako da, pojma nimam. Joj, saj je še dolgo do takrat, ko se bomo s tem ukvarjali. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (4.11.2008 10:42:44)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




lutka -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 11:04:16)

Ja, bi. Sicer bi se z njo prej pogovorila če jo kaj teži, potem pa bi pregledala mobitel. Sem že imela takšno izkušnjo, ko si je s sošolcem dopisovala preko MSN-ja. Katastrofa kašne stvari je pisal ta fant. Sam sex. Tudi Manci je bilo neprijetno, zato sem lepo zablokirala njegov naslov in sedaj imamo mir. Sem pa rekla Manci ,da če se to še kdaj zgodi naj mu pove da bom šla do njegove mamice.

lp




Nea_teja_ -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 11:25:10)

Punce da me nebote narobe razumele tudi moja navada ni šnofati po tujih tel.Dostikrat se zgodi da moj ostane doma pa ga tudi lahko tamala zaradi mene prešnofa ,ker imam čisto vest.Njeno sumljivo obnašanje se pa že od nedelje ko je prišla domov od babice kjer je bila na počitnicah in verjetno po pogovoru z teto kje bo bila ko konca oš.(ali se bo vozila v lj.ali bi rajši stanovala pri njej) stopnuje iz dneva v dan in da naj bi ji dajala okrog 400€ mesečno če bi živela v Lj.)
Če bi imela punca čisto vest bi mi tel brez problemov pokazala .Ne pa da me je zmerjala z vsemogočim.




oka -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 11:38:33)

Po njenih reakcijah sodeč je res tako, da nekaj skriva oz. hoče nekaj speljati mimo tebe. Zato ta bes in zmerjanje, ker se počuti onemogočeno in je besna. In prav si storila, da si preverjala. Kam pa pridemo, če dovolimo, da že 14 letniki delajo kar hočejo in kar se jim sprdne. Vse ima neko mejo pa tudi "svoboda" najstnikov.




Aja32 -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 11:49:47)

IZVIRNO SPOROČILO: oka

Po njenih reakcijah sodeč je res tako, da nekaj skriva oz. hoče nekaj speljati mimo tebe. Zato ta bes in zmerjanje, ker se počuti onemogočeno in je besna. In prav si storila, da si preverjala. Kam pa pridemo, če dovolimo, da že 14 letniki delajo kar hočejo in kar se jim sprdne. Vse ima neko mejo pa tudi "svoboda" najstnikov.


Se popolnoma strinjam z Oko...

Na splošno preverjanje mobitelov in podobnih stvari nikakor ne odobravam. Ampak če drugače ne gre, bi jaz tudi to naredila kar si ti. Če bi ti zaupala in če jo ne bi nekaj dajalo, bi ti sigurno pokazala telefon.
Ne vem - mogoče bi se poskusila vseeno pogovoriti z njo (kljub besu, itd). Mogoče na način, da ji obrazložiš, da te skrbi za njo in da bi ji rada samo pomagala, brez kakršnih koli hudih nasvetov. Bo pa verjetno težko, da ti bo karkoli povedala, glede na to, da misli, da se ji godi huda krivica.






blaža -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 12:03:33)

Ja tudi meni težka zadeva. Jaz imam še cajt, me pa ravnotako še čaka najstništvo otrok.

če bi se mi zdelo, da je karkoli narobe, bi pogledala v mobitel in v dnevnik. To bi naredila res s težkim srcem in kančkom slabe vesti. tudi meni so brali dnevnike in sem še sedaj jezna, ko se na to spomnim. Moja mama je po moje malo preveč firbčne narave in po moje ni imela nekega tehtnega razloga, da mi je brala dnevnike. To sem izvedela več let kasneje od starejše sestre. Obnašala sem se čisto normalno in se vedno držala dogovorov z starši, z šolo nisem imela težav. Z kolegi niti, saj imam še sedaj od 14 leta isto klapo.

Res pa je, da bi sama pošnjofala, če bi sumila, da je karkoli narobe. Lahko bi odkrila marsikaj ali pa nič. Če bi se šlo za nekaj kar je zelo pomembno in ogroža mojega otroka bi posredovala. Konc koncu, če bi se napr. šlo za drogo, ne bi imela slabe vesti, da sem pogledala v dnevnik in bi lahko otroku pomagala.Je za pretehtat, ker potem, ko otroku razkriješ, da si šnjofal po njegovih stvareh, se moraš pripravit na burno reakcijo. Včasih je mogoče bolje, da sam to reši, ker pač to spada med odraščanje. Na napakah se učimo, odvisno pa zakaj gre. No pri tebi je po moje kakšna druga zadeva. V bistvu se zanašam na šesti čut. Ko se mi vklopi rdeča lučka, je sigurno kaj narobe.




Mišni -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 12:18:53)

IZVIRNO SPOROČILO: Nea_teja_

No mi smo imeli včeraj ta šou.Ker mi je hči,ki je stara 14 let že cel dan delovala nekako čudno oz od nedelje,ko je prišla domov iz počitnic .Lepo sem ji rekla da naj mi pokaže tel da malo pogledam z kom se tako vneto dopisuje in v zvezi čim pa je čisto znorela da kaj si jest mislim in da kaka mama sem da ji bom gledala telčš da noben od drugih staršev tega ne dela.Izrekla mi je mnogo žaljivl in še marsikaj drugega kar me je resnično šokiralo zato sem se odločila da ji tel vzamem ali zlepa ali zgrda no zlepa ni šlo.Ko pa sem se obrnila stran je hitro iz tel nekaj zbrisala ven.Vglavnem sedaj imam tel jest ona pa kuha mulo in čš da se bo odselila itd.
Kaj bi vi naredile?


A ti si pa mislila, da ti bo kar dala telefon? Po moje je njena reakcija na to čisto obočajna in pričakovana.
Ne vem pa, kaj naj sedaj narediš. Ne znam svetovat. Nazaj jidaj telefon, saj ni v bistvu pred tem, ko si ji ga vzela, nič narobe naredila. Ali je? Ostalo je bila pa vse posledica tvoje res čudne zahteve.
Kaj pa če bi ji ukazala, naj ti da dnevnik za prebrat? Saj to bi bilo približno isto. Ne, je treba biti bolj podmukel pri teh najstnikih, nimaš kaj.




fricka -> RE: Koliko mam od vas bi (4.11.2008 12:19:36)

V moji najstniški dobi bi bile to lahko samo ljubezenske težave. Če pa bi mi mama pregledala mobitel, ji ne bi povelala nič- nikoli. Sem pač zelo zamerljiva in mislim, da je mama to spoštovala. Res je bila stroga s policijsko uro in podobnimi stvarmi, ampak v mojo zasebnost ni nikoli posegala. Tudi v zgodnjih najstniških letih ne. In za to sem ji zelo hvaležna.

Pusti jo, naj sama premelje svoje probleme in se pripravi na pogovor s tabo.




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>