Kazen za neupoštevanje (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vzgoja

Sporočilo

Anonimen -> Kazen za neupoštevanje (15.10.2008 23:00:06)

Bom kratka. Spet me zanima vaše mnenje.

Danes smo šli s tamalima na tobogan. Je precej visok, tak velik je, da se dolgo spuščaš. Najprej je šel Alex (4 leta) za njim pa Nina (2 leti). Ko sta stala na vrhu smo opazili, da ima ograja luknjo ker manjka letvica, se pravi naokrog je bila, ob strani pa luknja ki je prej nismo videli.

In smo jima rekli naj se počasi dol spustita. Nina je ravno hotela iti, tamal jo je pa odrinil ker je hotel iti prvi in je padla skozi luknjo in jo je moj mož ujel v zraku, drugače bi se mi tam na betonu raztreščila.

Sem mislila, da se mi bo kar strgalo. Zdaj pa me zanima kakšno kazen bi ve naložile fantku. Ful sem ga kregala in ga bom tudi kaznovala. Sem mu razložila, da bi lahko Nina umrla ampak se ni kaj dosti sekiral, verjetno ne razume točno o čem govorim.

Kako bi pa ve reagirale, če bi se to zgodilo, menite, da je kriv in mora biti kaznovan ker jo je porinil, ali menite, da je premajhen in je bilo pač to del igre, prerivanja....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

hvala za vaša mnenja!

rija -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (15.10.2008 23:10:32)

menim, da otroci ne smejo biti sami na igralih. kot prvo. kar se je tudi pri vas pokazalo za dobro, da sta bila zraven.

kot drugo, je pač dejstvo, da sta štiriletnik in dvoletnik še zelo različna v svojih sposobnostih.

kot tretje, ja, mislim, da je to del igre, da ni mislil nič hudega....enostavno je hotel biti prvi....

mah ne vem, če bo kakšna kazen zalegla, ker on niti ne smatra, da je naredil kaj zelo narobe[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Anonimen -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (15.10.2008 23:22:02)

Rija hvala, sem si rekla raje vprašam za vaša mnenja kot da pretirano reagiram, čeprav sem trenutno ful razburjena, no on pa itak spi.

mamči -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (15.10.2008 23:38:51)

Se strinjam s tem, kar je napisala rija. Vendar priporočam pogovor z otrokom, ker tako mali pa spet ni, da ne bi razumel, da se z majhnimi in šibkimi ne preriva, da se jih ne tepe in, da se v primeru, ko ima občutek, da mu "težijo" odmakne.
Med našima je razlike 2 leti in 8 mesecev in je tud že prišlo do nevarnih situacij. Pa smo vedno urgirali v smislu pogovora - jasno in glasno, kaj se ne sme in kakšne so lahko posledice.

K sreči, da se je srečno končalo.

eya -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (15.10.2008 23:42:31)

Uh, ograjo naj pristojni čimprej popravijo, nesreča nikoli ne počiva, pa prerivanje gor ali dol!

janjja -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 8:15:51)

Lahko bi jo porinil tudi kateri drugi otrok, če bi se jih več igralo gori, tako da. Moraš vedeti da se štiri letnik niti ne zaveda kaj točno je naredil. Dobro da sta bila zraven, .....

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (16.10.2008 8:36:29)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (16.10.2008 8:38:19)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Vešča -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 8:47:53)

No, moja hči še ni stara 4 leta, pa že kako leto prav dobro ve, da ne sme nikogar porivati - ne na tleh, še manj pa na toboganu in drugih igralih. In se tega še kako drži, saj ve, da bo ob prvem poskusu takoj morala domov (in pri tem š eposlušala moje ogorčenje). Če je kdo na toboganu zelo počasen, ga pač verbalno prepričuje, naj se že spusti. Če je pa kak, ki nalašč nagaja, pa še jaz stopim zraven.

Videvam pa vse preveč otrok, ki veselo porivajo počasnejše in mlajše otroke po toboganu ali jim ovirajo dostop do njega, njihovi starši pa ne mrdnejo. Ampak jaz nisem tiho in čisto vsakemu otroku ostro rečem, da nima kaj za porivati. Enkrat sem celo sama splezala na tobogan, da sem mulcu (ta je bil že šolar) "dovolj od blizu" dopovedala, da naj se pobere dol in pusti drugim otrokom, da pridejo gor in se spuščajo.

J.e.b.e.m.t.i. to je vendar RESNO NEVARNO!!! Otrok, ki ga drugi ne spusti z "lestve" na tobogan ali ga celo poriva, lahko hudo pade, si zlomi tilmik, umre, postane invalid!

Naučite vaših "sončkov" varnega obnašanja, lepo prosim!!!

Vešča -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 8:50:55)

Aja, pa še to - vsak otrok od 2,5 leta dalje že razume, da se ne sme tepsti, porivati ipd. Če se le da staršem ga to naučiti.

Ne mi govorit, kako je 4-letnik še mali in da nič ne razume in se ne zaveda, lepo vas prosim!!!

kalbo -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 8:50:59)

Men se pa zdi, da dveletni otrok nima kaj iskat na visokem toboganu in 4 letnika ne moreš obtožiti za nesrečo za katero si kriva v bistvu ti. Lohk mu samo poveš, da mora pazit na sestrico in mu to večkrat povedat.

CatJa -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 9:01:47)

Najprej sem pomislila na isto kot Kalbo. Če je tobogan tako visok, pač nima dveletnik kaj na njem počet. Saj so na vsakem igrišču ločena igrala za majhne in za malo večje otroke, vsaj pri nas.

Drugo pa, če imaš namen otroka kaznovat, je to treba storiti takoj, ko je še pod vtisom dogodka. Premlevanje ob enajstih zvečer in kazen naslednji dan - ne, to ni vredu.

Mišni -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 9:08:47)

IZVIRNO SPOROČILO: CatJa

Najprej sem pomislila na isto kot Kalbo. Če je tobogan tako visok, pač nima dveletnik kaj na njem počet. Saj so na vsakem igrišču ločena igrala za majhne in za malo večje otroke, vsaj pri nas.

Drugo pa, če imaš namen otroka kaznovat, je to treba storiti takoj, ko je še pod vtisom dogodka. Premlevanje ob enajstih zvečer in kazen naslednji dan - ne, to ni vredu.

Se strinjam.

puncica -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 9:18:23)

jaz menim da je danes že prepozno za kazen, sploh pa si ga že okregala, kaj bi pa še rada naredila?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden2.gif[/image], sej pa ni to naredil zanalašč pomoje ampak v tisti evforiji jo je pač odrinil in ni pomislil na posledice. Jaz bi pustila tako kot je, naslednič na kakem toboganu pa bi ga spomnila kaj se je zgodilo in da naj bolj pazi. 

MAŠKA -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 9:20:40)

Ukrepat je treba takoj po dogodku in mu pojasniti, da se to ne dela niti s sestrico, niti z drugimi otroki! Zdaj po moje nima smisla pogrevat stare juhe.

Marogica -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 9:23:15)

IZVIRNO SPOROČILO: CatJa

SE strinjam tudi jaz.

MAŠKA -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 9:25:04)

Videvam pa vse preveč otrok, ki veselo porivajo počasnejše in mlajše otroke po toboganu ali jim ovirajo dostop do njega, njihovi starši pa ne mrdnejo.

Žal je tudi to velikokrat res.

Volga -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 9:26:46)

IZVIRNO SPOROČILO: DIANA 5

Ko sta stala na vrhu smo opazili, da ima ograja luknjo ker manjka letvica, se pravi naokrog je bila, ob strani pa luknja ki je prej nismo videli.

Če je punči padla zato, ker ni bilo tukaj te letvice, potem vsekakor tožiti upravljalca igrišča. Kaj se pa to pravi! Nekdo valjda mora odgovarjati namesto staršev, ki dveletne otroke spuščajo po visokem  toboganu.

oka -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 9:35:03)

Otroci se in se bojo prerivali. To ni nič novega, nič nevsakdanjega pa naj je še tako grdo. Na tebi, kot na staršu pa je, da to sproti rešuješ. Na tebi je tudi presoja in izbira igral, ki ustrezajo starosti tvojih otrok. Saj si ga že okregala in mu stvar razložila, zdaj ga ne rabiš še dodatno kaznovati. V prihodnje pa le bodi malo bolj previdna pri izbiri igral, sploh če opaziš, da nisro brezhibna.

Freycha -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 10:27:27)

1. en dan po tem je prepozno za kreganje. Ukrepa se takoj, ali ne
2. zdi se mi, da je bil tobogan neprimeren za tako malo punčko.
3. Če si videla, da ni bilo letvice, bi otroka poklicala dol
4. fantek seveda ni hotel sestrico ubiti. Zato tako podtikanje, da bi tamalo skoraj ubil je grozna. Še dobro, da se ni zavedal, čeprav mu bodo verjetno besede ostale v ušesih
5. Kaznovati bi morala sebe

rija -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 10:28:51)

IZVIRNO SPOROČILO: lukrecija

kaj to pomeni "otroci sami na igralih"? Saj ne moreš pri 4 letih za njim plezati na tobogan.

aha, si nisi prebrala, da je bil zraven tudi dvoletnik[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

in nikakor ne moreš prepustiti dvoletnika na odgovornosti štiriletniku....

muška -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 10:58:07)

Spet ste zablodile in spet ste supermame [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image] in seveda ve svojih otrok nikamor ne puščate, ker so vsa igrala po vaših komentarjih nevarana za vse dvoletnike. In kje se/so se vaši dvoletniki sploh lahko igrali, če je vse tako nevarno? Ste jih imele v vati in pod perutmi?
Požrite me, ampak tudi jaz dovolim mojima obema otrokoma, da se spuščata po toboganu in dovolim jima, da sama spležeta gor in to od takrat dalje, ko sta kobacala. In sem zraven, tako kot sta bila Diana in njen mož. Saj nista šla v trgovino in pustila otroka sama na igrišču.
Skulirajte se malo.

rija -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 11:02:45)

muška, si ti malo zbluzila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

napisala sem, da dobro, da sta bila zraven. a to naredi supermame, da pazimo svoje troke? sem mislila, da je to normalno....

muška -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 11:04:19)

rija, ni letelo nate, ampk nasplošno na odgovore. In če priznam, tvojega komentaja do zdaj nisem prebrala.

rija -> RE: šok - kaj bi ve naredile? (16.10.2008 11:07:21)

ok.

ker si se glih pod mene podpisala....

Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>