|
RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag) 28.9.2009 9:14:23
|
|
|
|
slovenka
|
No, zdaj sem že noseča Tako da je Feldbach spet aktualen - z EA. Sicer pa glede tega, kar sem zgoraj brala glede plačevanja: ne gre za sodišče v Haagu (to je sodišče glede zločinov v vojnah na Balkanu) in tudi ne za sodišče v Strasbourgu (to je sodišče za človekove pravice). Ustrezna sodna praksa obstaja s strani Sodišča ES v Luksemburgu, kjer sicer ni šlo konkretno za nosečnice, a to ni važno. SES je izdalo že vrsto sodb glede povrnitve stroškov zdravljenja, ena bolj odmevnih je bila zadeva Watts (C-372/04). Trenutno en študent na magisteriju dela magistrsko nalogo pod mojim mentorstvom na to temo, tako da tudi preko tega kar dobro poznam področje - v glavnem, ne glede na slučajni ali neslučajni obisk Feldbacha, ZZZS ne more zavrniti stroškov, kakršni bi bili v Sloveniji. In kolikor sem slišala, stroški v F sploh niso višji od slovenskih. Glede te višine stroškov namreč ZZZS ne more opravičiti omejitve svobode opravljanja storitev, ki jo imajo avstrijski zdravniki oz. svobode prejemanja storitev, ki jo imajo slovenske nosečnice. Omejitve se lahko opraviči z nevarnostjo za zlom slovenske zdravstvene blagajne, vendar pa pri tej omejitvi stroškov, kakršni bi nastali v Slo, te nevarnosti ni... To je že večkrat potrdilo SES. No, ampak moje izkušnje s Ptujem so tako slabe, da bi brez problema plačala porod v F, čeprav je žalostno, da moram plačevati tako visoke davke v Slo, od tega pa nič nimam. Čisto možno, da bi v drugo na Ptuju naletela na boljšo babico, morda na tisto zlato, ki me je pazila zadnjih 10 minut, a si ne upam tvegati, da bi ponovno naletela na osorno, nečloveško, ki sedi zunaj na hodniku in se dere name, naj utihnem, ker bom na vrsti čez 3 smene...
|