|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   folna kislina-še enkrat
19.9.2008 18:14:48   
kajalee
Sem prebirala prejšnje forume in vem, da se je o tej temi že pisalo ampak meni še vedno ni vse jasnouser posted image Prejšnji teden sem nehala z jemanjem KT in G mi je priporočila folno kislino. Naj bi jo začela piti takoj in jo pila vse do nosečnosti in še pol. Kupila sem Elevit in v navodilih piše naj bi jih pila en mesec pred spočetjem in celo nosečnost. Zanima me kaj v primeru, če ne bom zanosila dlje časa? Kako naj jaz vem kdaj bo en mesec prej?! In najpomembnejše vprašanje, ki ga imam - kolk časa se sploh lahko takšne tablete pijejo?? 
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: folna kislina-še enkrat
19.9.2008 18:17:07   
Anonimen
Elevit lahkopije vsak, ker ni samo za nosečnice in tiste, ki želijo zanositi.Folna kislina koristi vsem ljudem.Ti ga kar pij, nič ne bo narobe.user posted image

(odgovor članu kajalee)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
19.9.2008 18:52:15   
divans1
Če ti pač dlje časa ne bo ratalo zanosit, piješ tablete samo od ovulacije do menstruacije. Ko pa dobiš user posted image , pa za par dni lahko prekineš!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
19.9.2008 18:57:47   
2 Sraki
Meni so rekli, da jemlješ skoz ko načrtuješ otroka. Ni pomembno koliko  časa ne rata, kao da je skoz treba jemat.

(odgovor članu divans1)
Neposredna povezava do sporočila: 4
19.9.2008 19:40:47   
LunaLuna
KT ti zmanjušujejo raven folne kisline v telesu. Zato je dobro, ko prenehaš z jemanjem KT, da ješ tablete ali pa tudi hrano, ki vsebujejo folno kislino.
Nič ni narobe, če ješ tablete tudi dalj časa. Vsekakor pa jih začni jemat, ko boš izvedela, da si noseča (če jih ravno takrat ne boš jemala). Po mojem pa je dobro, da jih sedaj nekaj časa ješ (tako kot ti je priporočila G), ker lahko se zgodi, da vama takoj uspe zanosti (držim pesti, da bo tako).

Pa srečno.

(odgovor članu 2 Sraki)
Neposredna povezava do sporočila: 5
19.9.2008 20:27:31   
Ylenia
js bi samo popravla anonimno zgoraj ko je napisala da je folna dobra za vse ljudi in naj jo kar je. to ni cisto res. moski je recimo ne potebujejo toliko kot zenske. in LunaLuna je dobro razlozila: raven folne kisline ti pada s casom ko jes KT. zato po prenehanju jemanja KT zacnes jemat folno kislino ki jo zenske v casu rodne dobe potrebujejo. vsekakor je pomembna zdrava prehrana ampak ce nacrtujes nosecnost si pomagas s tableti. res pa je da po dolgotrajnem jemanju folne kisline zacne primanjkovati vitamina B12, zato se priporoca kombinirane vitaminske tablete ki vsebujejo oboje. ampak dolgotrajno jemanje pomeni okrog enega leta. tako da lahko nekaj mesecev jemljes folno kislino pred nosecnostjo. lahko pa kaksen dan ja, kaksen dan ne, ko bos noseca pa redno. lahko pa vmes kombiniras s tableti ki imajo poleg folne se vse druge vitamine.
gre za to da pred nosecnostjo dvignes raven folne kisline v telesu, da je v casu prvih mesecev nosecnosti ne bo primanjkovalo.

(odgovor članu LunaLuna)
Neposredna povezava do sporočila: 6
19.9.2008 21:26:21   
Anonimen
Četudi ne jemlješ folne ne bo nobenih težav

(odgovor članu Ylenia)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
19.9.2008 22:58:54   
kitka1
Anonimen, to pa ni najboljši nasvet. Glede na to, da hoče Kajalee zanositi, je vsekakor priporočljivo, da jemlje folno kislino, saj je ena redkih stvari, ki resnično lahko prepreči veliko okvaro pri razvoju otrokove hrbtenice. In ker jemanje ni škodljivo in ne obremenjuje organizma (spada v skupino vitaminov B, ki so topni v vodi; nepotrebni višek se sam izloči), ni nobenega razloga proti.

Kajalee, ti kar jemlji folno. Če je to več mesecev, nič hudega. Upam pa, da ne bo in da boš plusek zagledala čimprej.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
19.9.2008 23:12:57   
Anonimen
http://med.over.net/forum5/read.php?19,4963587
če ne jemlje otroku ne bo nič
Se pa vidi kako zdravniki lepo vzupijo v glavo,da se mora jesti

(odgovor članu kajalee)
  Neposredna povezava do sporočila: 9
20.9.2008 0:15:25   
kitka1
Anonimen, če se ti o stvari ne sanja kaj dosti, si preberi še kakšen drug članek kot le kratek odgovor dr. Pušenjaka. Seveda nikjer ne piše, da bo tvoj otrok imel telesno okvaro zato, ker nisi jemala folne kisline. 100 let nazaj verjetno še slišali niso zanjo, pa se je svet še vedno vrtel.

Sodobna medicina pa pač nenehno raziskuje različne pojave in statistično je dokazano, da folna kislina preprečuje nastanek okvar pri zapiranju hrbteničnega kanala pri plodu. Običajno s hrano ne vnašamo v telo dovolj folne kisline, za 'zapolnitev' telesnih rezerv jo je potrebno jemati v obliki tablet. Če seveda zanosimo nenačrtovano, ne moremo nadomestiti pomanjkanja za nazaj, lahko pa s takojšnjim jemanjem poskrbimo za čas zgodnje nosečnosti. Če pa nosečnost načrtujemo, pa ne vidim razloga, zakaj ne bi naših rezerv 'napolnili' in s tem statistično zmanjšali možnost za tako hudo okvaro. Folne kisline namreč ne more biti 'preveč', ker se višek iz telesa odstrani z vodo.

Še iz člankov:
- Ženske, ki načrtujejo nosečnost, naj bi dnevno zaužile po 0,4 mg folne kisline, ki je potrebna za sintezo nukleinskih kislin in pretvorbo nekaterih aminokislin. Pomanjkanje folne kisline lahko povzroči slabokrvnost, v zelo zgodnjem obdobju nosečnosti pa lahko privede do nepravilnega zapiranja hrbteničnega kanala pri zarodku, kar lahko vodi v hudo telesno okvaro ali duševno prizadetost otroka. Folno kislino naj bi nosečnica uživala vsaj do dopolnjenega tretjega meseca nosečnosti.

- Folna kislina je vitamin iz skupine B, ki ga telo ne more proizvesti samo in ga mora dobiti s hrano. V njej se nahaja v obliki folatov, ki se v telesu pretvorijo v biološko dejavno folno kislino, potrebno za dozorevanje krvnih celic v kostnem mozgu, presnovo in celično delitev. Potreba po folni kislini se poveča predvsem med nosečnostjo. Dokazano je, da preprečuje nastanek okvar pri zapiranju hrbteničnega kanala pri plodu, zato nosečnice in ženske, ki načrtujejo zanositev, običajno prejemajo dodatke folne kisline v obliki tablet.

- Pomanjkanje kisline povzroči pri zarodku nepopolno zaraščeno hrbtenico in okvaro nevralne cevi, iz katere se razvijeta centralni in periferni živčni sistem. Nosečnica naj bi jo užila do 50 % več na dan kot prej in ker je to količino težko doseči samo z uživanjem živil, ki so bogata s folno kislino (solata, špinača, blitva in ostala listnata zelenjava, brstični ohrovt, brokoli, cvetača, grah in pšenični kalčki), jo je dobro uživati s prehrambenimi dodatki.

Seveda pa se odloča vsak sam. In če nekdo prosi za nasvet glede jemanja, ni treba odgovarjati tistim, ki so apriori proti vsem dodatkom in niti ne vedo čisto, za kaj gre.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 10
20.9.2008 0:29:14   
Anonimen
Nisem aprior.
ampak je pa tako lepo in smešno brat takšne izjave kot so tvoje.
Še nikoli nisem slišala za kakšnega otorka,ki bi imel posledice,ker njegova mama ni jemala folno.
Sem pa zasledila tukaj na RR-ju,da je ena kljub jemanju folne oz njen otrok imel težave oz se mu ni zaprla.
Sama sem mnenja in prav tako tiste zdr. in G,ki jih poznam da ni potrebno dodatno jemati,ker z hrano dobiš vse

(odgovor članu kitka1)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
20.9.2008 1:12:51   
kitka1
Anonimen, statistika je zanimiva stvar, če še nisi ugotovil/a. Verjetno res nisi še slišala za kakega otroka, ki bi imel okvaro, ker mama ni jemala folne kisline.. Mogoče zato, ker ne delaš v zdravstvu in se ne ukvarjaš z raziskavami na tem področju.

Raziskava poteka približno tako: pod drobnogled vzamejo določeno število mamic z otroki, ki se jim hrbtenični kanal ni pravilno zapiral. Ugotavljajo, kakšno količino folne kisline so zaužile s hrano in dodatki. Z ustreznimi statističnimi metodami nato primerjajo skupino mater, ki je vnašala premalo folne kisline, s skupino, ki je vnašala dovolj folne kisline v obliki dodatkov. Rezultati raziskav so pokazali, da je statistično večje število okvar pri materah s pomanjkanjem folne kisline.

Še vedno se ti torej lahko zgodi, da kljub jemanju folne kisline rodiš prizadetega otroka. In obratno: kljub temu, da je ne vnašaš in je niti ne dobiš dovolj s hrano, lahko rodiš popolnoma zdravega otroka.

Jaz osebno se ne zanašam na 'statistične izsledke' RR-jevk in drugih forumovk, saj običajno govorijo na podlagi enega primera...

Me pa zanima, anonimna, kdo so ti tvoji zdravniki in ginekologi, ki trdijo, da s hrano dobimo vse potrebno? Jaz sem prebrala kar nekaj strokovnih člankov na to temo in mislim (upam), da tudi zdravniki sledijo najnovejšim raziskavam, ki gotovo ne potrjujejo tvoje trditve, da vse dobimo s hrano. Žal živimo v času, ki prinaša hiter tempo življenja, s tem pa manj časa za ukvarjanje z zdravo prehrano... In če se zavedaš, da mogoče s svojo prehrano ne vneseš ravno dovolj vitaminov in mineralov, potem je pametno, da si omisliš kakšen prehranski dodatek (v skladu s priporočili, kar se količine tiče), sploh v času načrtovanja nosečnosti in v nosečnosti, saj s tem lahko narediš razvijajočemu otročku samo dobro.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
20.9.2008 22:52:02   
Ylenia
folna se pac priporoca. vsaka se sama odloci ce jo bo jemala.
se mi pa ne zdi prav Anonimna, da se posmehujes tistim ki jo jemljejo. js se tut ne posmehujem tistim ki je ne...

(odgovor članu kitka1)
Neposredna povezava do sporočila: 13
23.9.2008 10:13:19   
dreamhorse
Kakorkoli, ti jo kar jej, škodit ne more, kvečjemu je lahko kaj narobe, če je ne ješ. In tisit, ki je včasih niso jemali, so živeli v čisto drugačnih pogojih kot mi. In koliko bolnih otrok se je rodilo, ker takrat še niso mogli z UZ videt kaj je pod srčkom in niso mogli naredit splava. Vsaj očitala si ne boš, če jo boš jedla. Stane pa tudi nič. Jaz jo jem odkar sem nehala jest KT, tj. 6 mesecev.

(odgovor članu Ylenia)
Neposredna povezava do sporočila: 14
24.9.2008 14:25:13   
jukama
Živijo, danes je prvi dan moje zadnje menstruacije (upam). Konec naslednjega tedna bo akcijauser posted image !
Folno sem pila par mesecev nazaj ko sem nehala jest kontracepcijske. Danes grem po nove 3 škatle!
Samo da nama uspe!!!

(odgovor članu kajalee)
Neposredna povezava do sporočila: 15
24.9.2008 14:44:59   
Anonimen
Pozanimala sem se pri znanki zdravnici, ker tudi sama želim začeti s folno kislino pred zanositvijo in se lahko zgodi, da jo bom jemala veliko časa. Svetovala mi je, da delam tromesečne kure - tri mesece jo jemljem, pa mesec dni ne in nato spet 3 mesece jemljem...

(odgovor članu jukama)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
24.9.2008 17:46:18   
kitka1
Anonimen, a je mogoče kaj utemeljila, zakaj jo vmes po en mesec ne bi jemala? Me zelo zanima strokovna razlaga.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 17
25.9.2008 9:26:50   
Ylenia
kitka1: men se zdi to cist logicno, ce bi slucajno na bebici delala dlje kot pol leta, eno leto... sej ves, da ne bi zmanjkalo vitamina b12. baje je to kar problem. zato pa ce jes kombinirane tablete, se ti to ne more zgodit.

(odgovor članu kitka1)
Neposredna povezava do sporočila: 18
25.9.2008 10:50:04   
ledenka
je še ena rešitev - folno začneš vsak mesec jemat kak teden pred predvidenim datumom M in jemlješ do M ali do pluska. tudi finančno je to bolj prijazna rešitev.

Никогда и ничего не просите! Никогда и ничего, и в особенности у тех, кто сильнее вас. Сами предложат и сами все дадут!

(odgovor članu Ylenia)
Neposredna povezava do sporočila: 19
25.9.2008 11:09:16   
sazi
Glede na to, da hoče Kajalee zanositi, je vsekakor priporočljivo, da jemlje folno kislino, saj je ena redkih stvari, ki resnično lahko prepreči veliko okvaro pri razvoju otrokove hrbtenice.

Ste se skoraj skregale glede pomembnosi jemanja. Kolikor sem jaz razumela pomen jemanja folne kisline je res v tem, da je nujno potrebna pri zapiranju nevralne cevi. Ampak to se še ne dogaja v prvih dveh tednih po zanositvi. Torej če ima ženska redne mestruacije in lahko takoj po izostanku ugotovoi, da je noseča, začne z jemanjem folne lahko tudi šele takrat in bo imel plod med razvojem dovolj folne kisline za vse procese, ki se morajo zgoditi.

Jaz je kar v nedogled ne bi jemala. Anonimna je dala kar dober predlog glede prekinitev, čeprav bi jaz na tvojem mestu zdaj po koncu jemanja KT res naredila eno 3mesečno kuro, pa če v tem času ne bi zanosila, bi jih nehala jemat in bi začela s ponovnim jemanjem takoj ob ugotovitvi nosečnosti. Sicer pa, če se zdravo prehranjuješ itak s hrano dobiš nekaj folne in nisi v popolnem pomanjkanju tudi v času, ko še ne veš, da si noseča.

(odgovor članu kitka1)
Neposredna povezava do sporočila: 20
25.9.2008 14:10:39   
kitka1
Ylenia, saj ravno to me zanima. Po vseh raziskavah (beri moje prejšnje poste) je popolnoma jasno, da je folna kislina ena redkih dokazano učinkovitih snovi, ki se jih splača dodajati v začetku nosečnosti (za 70% zmanjša verjetnost okvare). In ker imamo ljudje različno 'napolnjene zaloge' (npr. kontracepcijske tabletke zavirajo absorpcijo folne), je pač dobro, da jo jemo že prej. In seveda v prvem trimesečju, ko se zapira nevralna cev.

Meni je bilo tudi najprej malo zoprno, ko nisem takoj zanosila in sem kar nadaljevala z jemanjem folne. Potem sem si malo prebrala in vprašala ginekologinjo, kako je s tem. Spada med viatmine B, ki so topni v vodi in potemtakem se odvečna folna iz telesa izloči sama. Ni nevarnosti za kakšen 'overdose'. Zato ne razumem, zakaj naj bi imeli en mesec pavze. Če ti jemanje priporoči eden najboljših strokovnjakov za to področje v SLo, potem mu gre že malo verjeti. Jaz jemljem folno že dve leti in to 10x večjo dozo kot v tifolu (ker sem prej dolgo časa jedla kontracepcijske tablete). Tako veliko dozo priporočajo tudi sladkornim bolnikom, epileptikom in vsem tistim, ki zaradi dolgotrajnega jemanja določenih zdravil ne absorbirajo dovolj folne iz hrane.

(odgovor članu Ylenia)
Neposredna povezava do sporočila: 21
25.9.2008 18:47:50   
Ylenia
tako veliko dozo? js sem tut jemala 6 let KT pa mi G ni predpisala kaksnih posebnih tablet. tut mi ni omenila kaksno kolicino folne naj vnasam v telo...
js sem ti hotla povedat to da dolgotrajno jemanje B9 (folna) preprecuje nastanek normalne kolicine B12 in tega zacne potem zmanjkovati. ce ga seveda ne vnasas s hrano, dodatki...

(odgovor članu kitka1)
Neposredna povezava do sporočila: 22
26.9.2008 0:33:50   
kitka1
To pa vem ja, tako da jemljem še druge vitamine iz skupine B, ker mi tudi dobro vplivajo na kožo (ki je sicer zaradi hormonskih neravnovesij katastrofalna).

(odgovor članu Ylenia)
Neposredna povezava do sporočila: 23
26.9.2008 9:01:34   
Wolfina
Zdravo,

jaz sem tista anonimna, ki je predlagala 3mesece /1 mesec... No, gospa mi sicer ni razložila, zakaj delati prekinitve, je pa moja razlaga taka, da če telesu nenehno nudiš dodatke (in tukaj gre za vitamine, minerale in ostale potrebne snovi), gre lahko zadeva po dveh poteh:

1. če gre za snovi, ki jih telo samo sintetizira, se med prejemanjem dodatkov ne rabi truditi in trošiti energije za sintezo teh snovi. Zato se "poleni" in pri zelo dolgotrajnem dodajanju potrebuje zelo dolgo časa, da začne spet proizvajati zadostne količine.
2. Če gre za snovi, ki jih telo ne sintetizira samo, se ob rednem dodajanju zmanjša naravna sposobnost privzemanja teh snovi iz hrane. Nadaljevanje zgodbe je isto kot v prvi točki.

Med enomesečno pavzo naj bi se telo spet zavedlo svoje funkcije in se tudi med tromesečnim jemanjem ne bi toliko polenilo kot sicer.

Zato predlagam previdnost pri vnašanju raznoraznih dodatkov. Sem pa ZA razumno uporabo folne kisline, prav zaradi vseh dokazanih pozitivnih učinkov za plod.

LP

< Sporočilo je popravil Wolfina -- 26.9.2008 9:03:00 >

(odgovor članu kitka1)
Neposredna povezava do sporočila: 24
26.9.2008 10:24:08   
Ylenia
saj je pravilno da smo se malo pomenile o tem, ampak na koncu je zakljucek isti: ce hoces preprecit kaksne tezave pri razvoju ploda jemlji folno kislino pa pika. vsaj da se zacne jemat ko zves da si noseca.
js se nisem, pa delam na user posted image , zato jemljem kombinirane vitaminske tablete z vecjim dodatkom folne. pa upam da bo vse ok!user posted image

(odgovor članu Wolfina)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...

A se počutiš seksi?
Paštetka

V svojem telesu se počutim seksi.

Ja (53%)

Ne (47%)

Število vseh glasov: 90

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!