Ancy
|
Jaz sem sicer še študentka (babištva) ampak se na praksi srečujemo z ogromno med.sestrami, tako srednjimi kot diplomiranimi. Razlika med njimi naj bi bila (? popravite me če se motim), da srednje skrbijo za dobro pacienta, njegovo nego, mu pomagajo pri vseh življenjskih aktivnostih, medtem ko imajo diplomirane med.sestre več pooblastil, lahko dajejo zdravila, vstavljajo kanile, jemljejo kri, delajo opravila za katera je bilo potrebno malo več kot le učenje nege. Zakaj pa srednje medicinske sestre delajo delo diplomiranih? Menim, da je več razlogov, en je ta da imajo diplomirane veliko dela z organizacijo, ki je marsikje popolnoma na dnu in jim tako priskočijo na pomoč, nekatere si tega želijo, saj želijo znati to kar znajo diplomirane in potem se seveda pričakujje da bojo to opravljale, če že znajo, čeprav za to niso kompetentne. Poznam pa oddelek, kjer je DO PIKE dodelano kdo kaj dela, točno se ve kaj lahko dela srednja medicinska sestra in kaj višja in si ne prevzemajo dela, oz. če ima kdo RES PREVEČ časa priskoči na pomoč. To, da si diplomirane sestre ne mažejo rok pa sploh ni res, zelo velikokrat sem videla diplomirane sestre, ki pomagajo pri umivaju, pri negi itd. Poleg tega se mi pa zdi da je zelo pomembno delo medicinskih sester pomoč zdravniku, dipl. sesta gre na vizito in zdravniku poroča stanje pacienta, nemalokrat to izgleda tako da mu pove kaj mora narediti, kar pomeni, da ima zelo visoko izobrazbo. Lahko vsi skupaj stopite pogledat kakšne urnike ima zdravstvena nega na faksu, neprestano so v šoli in po klinikah in vajah, kar tudi zahteva veliko predanosti in ljubezni, tega nihče ne bi počel, če mu ne bi bilo do pacientov, ker je veliko lažjih faksov. S tem mislim, da si zaslužijo spoštovanje in JA, zaslužijo si višje plače kot srednje medicinske sestre, ker so le naredili več šole, vsaka srednja medicinska sestra, ki zaključi srednjo šolo z dobrim uspehom, se trudi in dobro opravi maturo ima možnost nadaljnega študija, tako da je to izbira posameznika/ce. Kljub temu, da zagovarjam dipl.med sestre pa priznavam, da marsikdaj v praksi ni tako, marsikdaj so vzamejo preveč časa zase, podcenjujejo svoje sodelavke srednje med.sestre, ki se tekom let in prakse naučijo veliko spretnosti in znanja od njih in so velikokrat sposobne opravljati njihovo delo, to pa še ne pomeni da so KOMPETENTNE, posledično če pride do napake kazensko odgovorne. Upam da ste razumeli mojo zmešnjavo Pri nas babicah pa je malce drugače. ps. Vsekakor se zavzemam za višje plače, ker je dela ogromno, zaposlenih premalo, delovne razmere težke, nadur, nočnih in praznikov pa tudi veliko.
< Sporočilo je popravil Ancy -- 17.9.2008 10:29:19 >
|