tlb
|
IZVIRNO SPOROČILO: Lantea Sama sem vzgojiteljica in ta teden verjetno tudi jaz kateri mamici ne dišim preveč. Imam namreč skupino 12ih otrok starih od 1 do 3 let. Od tega je 10 novinčkov, 2 pa sta že prej hodila v vrtec. Potrudila se bom, da bodo naslednje vrstice čimbolje razložile določena dejanja kakšne, ali pa kar marsikatere vzgojiteljice v tem obdobju. Vaš otrok je bil navajen bivati z nekom, ki ga ima strašansko rad, je nanj tako ali drugače navezan. Živel je v nekem miru. Zdaj pa mora kar naenkrat brez mamice stopiti v prostor, ki je na določene trenutke bolj podoben zverinjaku, saj večje število malčkov joče. V tem prostoru so tudi neznane osebe, za katere še ne ve, da bodo tudi "dobre za čez dopoldne". Tudi odrasla oseba, ki že zna kontrolirati svoja čustva, ki že marsikaj razume, bi se najraje obrnila in ušla takšnemu vzdušju. Če je poslavljanje daljše, ali če starši vstopijo z otrokom v igralnico, se bo čas napetosti le podaljševal in otroka še bolj nerviral. Ker otrok ve, da v določenem trenutku bo mami(ati) šla. Iz izkušenj vam povem (pa čeprav se otroci zelo razlikujejo med sabo), da če otroka čimhitreje "izročite" vzgojiteljici (otrok se bo verjetno res jokal), ampak toliko prej bo imel možnost se pričeti igrati ali sam ali z drugimi, saj se ne bo ves čas oklepal staršev. Tudi odrasli včasih med delovnim časom pomislimo, da danes pa ni fajn v službi...ampak mi pač ne zajočemo na glas. Tako se bo nekaj časa verjetno še tudi otrokom dogajalo, da bodo tudi tekom dopoldneva zajokali, ampak vzgojiteljice jih bodo takrat ali pocartale ali zamotile s čim. Morate pa vedeti, da je težko v enem dnevu ali tednu "pogruntati" vse otroke, kaj kateremu ustreza. Enemu bolj paše, da ga stisneš k sebi, drugi pa se bo prej pomiril, če bo lahko sam od strani opazval dogajanje v igralnici. Tako da vsem staršem na koncu želim, da ste čim bolj pogumni in potrpežljivi, tudi vaši otroci rabijo čas, da se prilagodijo popolnoma novemu okolju, redu...kar pa ni mačji kašelj. TISOČKRAT HVALA ZA TE BESEDE! mogoče sem na začetku slabo napisala, mene je motilo moje lastno "ne odobravanje" pač te vzgojiteljice in sem samo potrebovala mnenje, kako naj morda to prebrodim, izkušnje katere od vas, morda še od lanskega leta. in ko čitam zgoraj napisano in citirano, dobim vtis tople osebe, česar pač nisem dobila pri naši vzg., ampak pač tako je. verjetno pa bo tista toplina prišla na vrsto kasneje. ni pa zdaj ona neki bavbav, da bi imela vtis, da ne zna z otroci; niti najmanj. pač me je motlo samo to, da ni izpolnila MOJIH LASTNIH pričakovanj o neki "toplini", pa vem, da to je pač življenje.....sem že predelala sama s sabo malo teh negativnih vibracij in sem že bolj "skulirana". kako pa bo, pa bo pokazal čas...... še enkrat-res lepo in pomirjujoče napisano in HVALA. nekaj takega sem pač prišakovala od naše vzg. pa mogoče sledi, ko se vsi mali jokci pomirijo..... Pa lep dan vsem skupaj, danes bo vroče! --------------------------------------
|