giotti
|
IZVIRNO SPOROČILO: tane drage moje, ker tlele tko forsirate tole folno kislino in ker je naša giotti, tko proti, da bi jo jemala v obliki tablet, sploh kaj takega kot je tifol...bljak produkt farmacevtske industrije, jo moram ZDAJ, prav zdaj virtualno pocukat za ta slatke (laske) in še požugat da nam je že davno, davno obljubila, da nam napiše kaj vse moramo na dan pojesti, da naravno zaužijemo tistih 400mg al kolk že rabmo, da bodo naši otročki tip topi perfect! tko, da giotti, evo zame je še čas, pa zate tudi in vse borke, elči excluded sori bejbi, ti si svojo dozo že dobila/zaužila, da nam hiter napišeš ta seznam... Porkaduš, kolko dela si mi dala . Ma, sem si rekla, naj ti bo, da bo vsaj kaj koristi od mene, če že ždim za računalnikom cele dneve in še noči očitno. Kot prvo, priznam, nikakor ni enostavno tolikšno količino hrane s folno, kot jo potrebuje nosečnica 6. teden, zbasat v vamp v enem dnevu. Ker je tako, da med 24. in 27. dnevom nosečnosti potrebuje žensko telo, da se otročičku hrbtenica lepo zapre, 400 mikrogramov (μg) ali 0,4 miligramov (mg) folne kisline. Sicer pa je zadostna dnevna potreba pri odraslem človeku po enih virih le 50 μg (0,05 mg), po nekih drugih pa 180 μg (0,18), ostalo se kopiči v telesu do 15 mg. Kakorkoli, potreba je v teh "kritičnih" dnevih (24. do 27. oziroma 6. teden "uradne" nosečnosti) res precej povečana. Naj za začetek samo naštejem živila, ki imajo omebo vredno količino folne. To so: brokoli polnozrnat kruh cvetača fižol grah sončnična semena zelena solata špinača pšenični kalčki pomarančni sok šparglji korenček orehi krompir datelji kvas ohrovt rdeča pesa korenje marelice dinje buča avokado ržena moka polnovredna pšenična moka pšenični otrobi banane arašidi neoluščen riž oves jogurt pomaranče Nisem našla vseh podatkov glede količine folne na 100 g določene hrane. PAZI, s kuhanjem se količina zmanjša za polovico, skratka uniči precej tega vitamina (vendar, otrobe, banane, pomaranče, korenček, tudi brokoli, solato, dateljne, orehe... to vse lahko ješ surovo). Torej, na hitro, koliko folne dobiš v enem dnevu, če na primer poješ: 2 veliki banani ali 400 g vsebuje 60 μg folne 2 pomaranči ali 400 g vsebuje 30 μg folne 2 jogurta ali 300 g vsebuje 28 μg folne porcija solate ali 100 g vsebuje 23 μg porcija kuhanega brokolija ali 200 g 48 μg folne (pri surovem brokoliju pa dobiš samo v 100g 63 μg folne) 50 g arašidov 28 μg folne Recimo, da poješ vse to, si dobila že 217 μg. Zelo dobra novica pa je na priemr ta, da surov kvas pa na primer vsebuje celo 1000 do 5000 μg na 100g. Torej, samo malo kvasa, na primer 10g ti da najman 100 μg folne. Kot sem pa že omenila, bom ta teden (6.) tudi sama posegla po sintetičnem dodatku, in sicer po tabletkah B kompleks vitamini od podjetja Natural Wealth. Ena tabletka vsebuje 200 μg, torej bom polovico potrebe prejela na ta način, polovico pa recimo preko hrane. Sicer pa je sploh smešna celotna panika okoli tega, če res ješ uravnoteženo prehrano in si zdrav. Ker se namreč zaloge tega vitamina v našem telesu kopičijo do celih 15 mg in ker je dnevna potreba samo 0,05 ali mogoče 0,18 (več virov sicer omenja 0,05, pa dajmo vseeno vzet taslabši scenarij) je to za približno tri mesece normalnega življena, nosečniškega pa za dober mesec. Vsekakor glede na sicer zelo majhno dnevno potrebo po tem vitaminu, imamo gotovo dovolj zalog za te prve tedne, pa če bi ta trenutek se začele postit. Druga stvar, ki pa je zelo pomebna, pa so osebe, kjer je problem pri absorciji tega vitamina. O tem pa kdaj drugič oziroma, saj piše na internetu vse in še več, kar rabimo vedet. Kako preveriš, če imaš dovolj tega vitamina? S preprosto krvno sliko, namreč pri slabokrvnosti gre velikokrat za pomankanje folne ali B12. Če je tvoja kri okej, potem ni za skrbet. Nič, grem v mižule... Lahko nočko
|