hojica (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


łiłi -> hojica (28.8.2008 21:52:43)

zanima me vase iskusnje glede hojice.
sem slisala razne komentarje.eni pravijo ja,drugi odsvetujejo?




butt3rfly -> RE: hojica (28.8.2008 21:56:05)

boh ne daj! če hočeš malemu dobro, boš na to neumnost pozabla.




madasa -> RE: hojica (28.8.2008 21:56:45)

jaz je ne bom prakticirala. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] se poganja s prsti in ne s celim podplatom,..v glavnem veliko negativnih plati (kaj je sploh pozitivnega, ne vem) Zakaj bi prehitevali naravo?




Naja31 -> RE: hojica (28.8.2008 21:57:08)

Ni potrebna. Ko bo otrok za to sposoben, bo sam vstal in hodil. Ni ga treba siliti v nekaj, kar njegovo telo še ni zmožno.




annie -> RE: hojica (28.8.2008 21:58:00)

IZVIRNO SPOROČILO: Naja31

Ni potrebna. Ko bo otrok za to sposoben, bo sam vstal in hodil. Ni ga treba siliti v nekaj, kar njegovo telo še ni zmožno.


Se podpišem pod tole...sploh pa so nam jo že v šoli za starše močno odsvetovali.




Anonimen -> RE: hojica (28.8.2008 21:58:33)

Toplo odsvetujem.

HOJA članek




Anonimen -> RE: hojica (28.8.2008 21:58:40)

Ni potrebna. Ko bo otrok za to sposoben, bo sam vstal in hodil. Ni ga treba siliti v nekaj, kar njegovo telo še ni zmožno


Da.




HHH -> RE: hojica (28.8.2008 22:02:11)

se poganja s prsti in ne s celim podplatom,..


Odvisno od tega kako mu nastaviš višino

Naš mali je zelo užival v hojci, shodil z dvanajstimi meseci brez problema in ni videti da bi mu kaj škodovala. Mu je bilo pa zelo zanimivo.

Res pa je da je aktualna le kratek čas. Če imaš možnost si jo sposodi




HHH -> RE: hojica (28.8.2008 22:04:45)

boh ne daj! če hočeš malemu dobro, boš na to neumnost pozabla.


Pretiravat pa res ni treba




łiłi -> RE: hojica (28.8.2008 22:17:14)

hvala punce za odgovore




Lunc_a -> RE: hojica (28.8.2008 23:35:36)

HHH ni pommebno kako je nastavljena hojica.Bistvo je,da naredi več škode kot koristi in je tudi potuha staršem ,da imajo malo mira ;)




saša80 -> RE: hojica (29.8.2008 6:31:16)

se strinjam da je potuha staršem, da imajo več prostega čas..najlažje je otroka posadit v hojico in ga pustit nekje..
največja bedarija, ki so si jo izmislili ..
potem pa tisti starši, ki zvesto uporabljajo hojico tarnajo, da  otrok še ne hodi, se ne obrača iz hrbta na trebuh,..ja haloo..kako naj se otrok obrne  pa zna hodit če nima niti možnosti probat, če ga starši tišijo v  hojico  pa mu omejujejo in škodujejo možnost za normalni razvoj..




saša80 -> RE: hojica (29.8.2008 6:32:38)

IZVIRNO SPOROČILO: butt3rfly

boh ne daj! če hočeš malemu dobro, boš na to neumnost pozabla.


se strinjam




2.2. -> RE: hojica (29.8.2008 6:58:42)

odloči se sama.
jaz pravim če je tako nevarna in nevem kaj še vse bi jo že zdavnaj umaknili iz prodaje.
mi smo jo uporabljali pa ne dolgo ker je kar hitro shodila. smo jo pa dobili. jaz osebno jo nebi kupovala glih tako ne stajico.
ne daš pa otroka v hojko da je starš fraj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] vseeno moraš imeti nandzor, da se otroku kaj ne naredi: se ne zvrne ali karkoli.
je pa moja uživala v hojici ker so bili razni glasbeni pripomočki in volanček. in pa spuščena čist na najnižje, da se ni samo odrivala ampak je lepo hodila z celim stopalom.
tako da odgovorov boš prejela veliko odloči se pa sama 




Čarli08 -> RE: hojica (29.8.2008 7:32:35)

Ni pametno.
V materinski šoli pa jo sploh odsvetujejo.




simin -> RE: hojica (29.8.2008 7:32:44)

 
se strinjam z 2.2. hojica je ena izmed mnogih "nepotrebnih" pripomočkov za otroka. in vsak starš se sam odloči za ali proti, vsekakor pa mnenje šteje. Mi smo jo pri ta večji uporabljali, zdaj  je stara 6 let,  kakšen mesec, ker je hitro shodila, pa je skos lepo hodila s celim stopalom. v hojici je pa bila max. pol ure razporejeno čez cel dan. in ja-zraven smo bili, ker otrok sam brez nadzora??[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image]
mogoče hojica ni najboljša zadeva, samo tko grozna pa spet ni.
pa po moje bo tole spet ena daljših debat![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]





Volga -> RE: hojica (29.8.2008 7:37:12)

IZVIRNO SPOROČILO: Lunc_a

HHH ni pommebno kako je nastavljena hojica.Bistvo je,da naredi več škode kot koristi in je tudi potuha staršem ,da imajo malo mira ;)


Off topic: a je greh, če si starš zaželi malo miru pred otrokom?




HHH -> RE: hojica (29.8.2008 7:42:41)

se strinjam da je potuha staršem, da imajo več prostega čas..najlažje je otroka posadit v hojico in ga pustit nekje..
največja bedarija, ki so si jo izmislili ..
potem pa tisti starši, ki zvesto uporabljajo hojico tarnajo, da otrok še ne hodi, se ne obrača iz hrbta na trebuh,..ja haloo..kako naj se otrok obrne pa zna hodit če nima niti možnosti probat, če ga starši tišijo v hojico pa mu omejujejo in škodujejo možnost za normalni razvoj..


Ah, lepo te prosim, a misliš, da se da otroka v hojco in gre na kafe?. Nikoli ne pustiš samega. Midva sva se prav lepo igrala in lovila, ko je bil v hojci. Zanimivo mu je bilo, ker mi je lahko "ušel" jaz sem ga pa lovila. Razen tega tudi hojca, tako kot vse ostalo ni zanimiva več kot 15 minut. Potem pa že hoče kaj drugega.
Kar pa se hrbtenice tiče - mislim da je slabše za hrbtenico to, da nekateri ljudje kar naprej nosijo otroke v naročju, ker je to pa tako in tako najboljše za njih, zraven pa sploh ne vidijo, da so čisto zviti, da jim glave postrani visijo... Ampak to je pa najboljše!!!




simin -> RE: hojica (29.8.2008 7:43:11)

IZVIRNO SPOROČILO: Volga

IZVIRNO SPOROČILO: Lunc_a

HHH ni pommebno kako je nastavljena hojica.Bistvo je,da naredi več škode kot koristi in je tudi potuha staršem ,da imajo malo mira ;)


Off topic: a je greh, če si starš zaželi malo miru pred otrokom?


u, po moje bo kmalu priletelo vprašanje, zakaj sploh imaš otroka??[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




HHH -> RE: hojica (29.8.2008 7:44:07)

u, po moje bo kmalu priletelo vprašanje, zakaj sploh imaš otroka??


itakl




barika -> RE: hojica (29.8.2008 7:52:14)

jaz sem proti hojici...imam občutek, da otrok sede hodi...
če te pa zanima strokovno mnenje glede hojic in ostalih budalaštin pa pediatra vprašaj (ti jo bo on odsvetoval).




Anonimen -> RE: hojica (29.8.2008 8:20:38)

Tole je menje strokovnjakov:

Ali otrok potrebuje hojco?prof. dr. Milena Stojčević-Polovina, znanstveni svet., spec. za fizikalno medicino in rehabilitacijo, otroška fiziatrinja

Otroka nikoli ne smemo siliti v nekaj, za kar še ni pripravljen. S tem, ko ga posadimo v hojco, pa storimo ravno to.
Razvojni koraki sledijo eden za drugim in otrok mora osvojiti vsakega. Ni pomembno le, kdaj osvoji določeno sposobnost, važno je, da je otrok v vsakem položaju siguren in da ga obvladuje. Vsako naslednjo fazo gradi na dobro osvojenih predhodnih temeljih. Ta razvoj je podoben stopnicam. Če hočemo varno priti na vrh, moramo stopiti na vsako stopnico, sicer lahko pademo. Da bi otrok lahko normalno shodil, mora obvladovati vse predhodne faze. Če pri tem prehitevamo, otrok ne osvoji optimalno vseh faz. In tu se pojavlja vprašanje hojce.

Zakaj uporabljamo hojco?
Hojce so pri nas zelo priljubljene. A zakaj jih uporabljamo? Zato, da bi se otrok naučil hoditi, ali da ga odložimo nekam, kjer se bo lahko premikal, vendar ga ni treba nositi na rokah? Starši pogosto otroka posedejo v hojco, ko še ne zna samostojno stati ali celo samostojno sedeti. Nekateri to začnejo že pri šestih mesecih. Težko je verjeti, a tudi to se dogaja.

Katere so možne škodljive posledice uporabe hojce?
1. Če je hojca previsoka, se otrok ne opira na cela stopala, temveč samo na prste ali na pol stopal.
2. V hojci takoj začne hoditi naprej, v naravnem toku razvoja pa otrok najprej hodi vstran in šele nato naprej. V ta normalen potek se ne bi smeli vmešavati, saj ga je narava začrtala v desettisočletjih človekovega razvoja.
3. Hojce so na koleščkih, zato se otrok v njej sunkovito poganja sem ter tja in se zaletava. Za tako sunkovito gibanje ni dovolj motorično razvit in zato razvija kompenzacijske mehanizme, ki motijo normalen otrokov razvoj.
4. Otrok je bolj nespreten, ker se njegove obrambne reakcije ne morejo dobro razviti.
5. Če ima otrok motnje v razvoju, posebno cerebralne motnje gibanja, ga nikakor ne smemo posesti v hojco, ker s tem še pospešujemo razvoj bolezni oziroma povzročimo pojav prej omenjenih kompenzacijskih mehanizmov - nenormalnih položajev in gibov, ki so lahko še hujša motnja od osnovne bolezni.


Jaz pa sem jo uporabljala vsaj 15 minut na dan,le toliko,da sem si roke odpočila in kaj postorila po hiši.Otrokom se prav nič ne pozna vsi trije so zgodaj shodili,nobenih okvar kolkov ali krivih nog ni.Če pa bi bili ure in ure v hojci,bi pa se res kaj zgodilo.




blaža -> RE: hojica (29.8.2008 8:33:40)

Mi smo jo za našega sedaj že petletnika tudi imeli in nima nobenih problemov. Shodil ja normalno, problemov s kolki nima,... Tudi mi smo se z njim igrali, ko je bil v hojci in ga nismo nikoli puščali samega. Je bil tako zadovoljen, se mu je prav vidlo, da uživa, ko lahko gre kamor si sam želi. Ko smo ga lovili, je prav vriskal od veselja in se mu je zdelo ful zabavno. Res pa je, da ga nismo imeli dosti notri, je pa bil že od malega ful močen in se je že zgodaj postavljal na nogice. Po moje ga ti s hojico ne moreš forsirat, da bi stal in se vozil sem in tja, če še ni pripravljen, se pač ne postavlja še ne nogice. Kaj vse so strokovnjaki že povedali, pa ne drži vedno enako za vse otroke. Jaz poskušam sama presodit kaj je dobro za mojega otroka in kaj ne. Silim ga pa nikoli ne v nič in se ravnam po njegovih zmožnostih. Saj se vse mame trudimo kolikor moremo in si želimo vse najboljše za razvoj naših otrok.




kristinaj -> RE: hojica (29.8.2008 8:51:43)

naša je ni imela. s 3m sem jo dala na tla v igralni kotiček in tam je preživela večino svojega časa.....




HHH -> RE: hojica (29.8.2008 8:52:41)

Mi smo jo za našega sedaj že petletnika tudi imeli in nima nobenih problemov. Shodil ja normalno, problemov s kolki nima,... Tudi mi smo se z njim igrali, ko je bil v hojci in ga nismo nikoli puščali samega. Je bil tako zadovoljen, se mu je prav vidlo, da uživa, ko lahko gre kamor si sam želi. Ko smo ga lovili, je prav vriskal od veselja in se mu je zdelo ful zabavno. Res pa je, da ga nismo imeli dosti notri, je pa bil že od malega ful močen in se je že zgodaj postavljal na nogice. Po moje ga ti s hojico ne moreš forsirat, da bi stal in se vozil sem in tja, če še ni pripravljen, se pač ne postavlja še ne nogice. Kaj vse so strokovnjaki že povedali, pa ne drži vedno enako za vse otroke. Jaz poskušam sama presodit kaj je dobro za mojega otroka in kaj ne. Silim ga pa nikoli ne v nič in se ravnam po njegovih zmožnostih. Saj se vse mame trudimo kolikor moremo in si želimo vse najboljše za razvoj naših otrok.



Točno tako




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>