kitka1 -> RE: IUI (23.11.2008 13:28:05)
|
Boob, to je možen stranski učinek hormonske stimulacije (bolj značilen pri IVF, ko dobivaš še večje doze hormonov). Običajno se pojavi že po končani stimulaciji, lahko pa tudi že prej (zato pri nekaterih prekinejo s postopkom). Značilno je nabiranje tekočine v trebušni votlini (ta prihaja iz žil jajčnikov, ki se pri hiperstimulaciji tudi po večkrat povečajo), slabost (pristik na želodec), bruhanje, driska, težko dihanje, bolečine v spodnjem delu trebuha... Seveda so oblike različne - od blage (jajčniki povečani do 5 cm v premeru), kjer gre samo za rahlo napesost trebuha, preko srednje (jajčniki povečani do 12 cm v premeru) - trebuh je napet kot v 4., 5. mesecu nosečnosti, do hude, kjer je pa nujna hospitalizacija, saj pogosto pride do neravnovesja elektrolitov v krvi in je zato potrebna infuzija, tudi na vodo ne hodiš več, obastaja nevarnost zasukanja jajčnikov ipd. Običajno simptomi minejo s prvo menstruacijo, če pa gre za nosečnost, pa lahko ostanejo tudi do 2 ali 3 mesece. Hiperstimulacijo namreč spodbuja nosečniški hormon hCG - zato se je meni po zadnji Pregnyl injekciji stanje poslabšalo. No, če se bo slabšalo še naprej, potem lahko upam, da sem noseča :) Če pa nisem, pa tokrat prvič težko pričakujem menstruacijo, ker je tale hiperstimulacija res nadležna. Moja je srednje stopnje. Za vse, ki sem jim bo to zgodilo... Greste kar zjutraj na UZ v staro porodnišnico, očitno velja tista prva napotnica, ki ste jo dale na prvem UZ v postopku.
|
|
|
|