ronja
|
Hja, oče ni veren in pač noče v cerkev, pa naj ne gre! Bosta pa pri civilnem delu zraven! Res je, ima pač principe in je sestri hudo zato, ampak navsezadnje se tudi ona iz principa poroča v cerkvi... ker poroka je lahko enako zavezujoča tudi na matičnem uradu... Saj ji ni branil cerkvene poroke, samo on noče it tja. Če je samo to, ne bi kompicirala. Sicer mu pa razložite, da tako se bo poročila, ker se pač tako hoče poročit, pa pika. Da pa ne boš mislila, da so samo ateisti taki: nas je babica vse krstila, čeprav sta bila mojadva proti (in je to vedela)! Da ne govorim o tem, kako sem jaz proti temu, da je to naredila! Naj se vsak odloči za vero, ko je dovolj star, da se lahko sam o tem odloča! Jaz bi sicer šla na kakršnokoli poroko svoje hčerke in tudi pri prijateljicah grem tudi na cerkveni del, (čeprav sem ateistka in se ne mislim poročit), ker jim pač to veliko pomeni, in ker je meni cerkev samo ena velika hladna zgradba, ampak ga po svoje razumem: on ima svoje principe in zakaj bi ga nekdo sili v to, če je proti njegovim prepričanjem: poleg tega: če noče v cerkev in se mu zdi to neko laganje, ker pač ni veren, je boljše, da ga ni tam. Navsezadnje pa: zakaj je tako važno, da je vaša stran cerve polna? To je samo družbena zahteva - ko se dva poročita, pa naj bi bilo važno, kaj je med njima, poročita se zaradi sebe, pa svatje so v cerkvi ali pa ne. Sicer pa naj povabi prijatelje, pa bo tudi tista stran polna, en človek se ne bo poznal. Probaj jo prepričat, da ji bo oče zaželel vse najlepše v civilnem delu obreda, da cerkvenega dela pač ne vidi kot izključno njene želje (ker verjetno ipak je nekaj na tem: če bi se sestra poročila z ateistom, dvomim, da bi se v cerkvi, če je ateistka) in da pač samo zaradi njegove familije noče hodit v cerkev. Se pa strinjam, da ni prav, da se o nečem ne sme govorit v družini. Mislim, da ne sme bit tabujev, vsaj ne v družini. Tudi mi smo vsi ateisti, imeli pa smo doma biblijo in še kako knjigo o drugih verah in ravno zato sem ateistka . Debatirali smo vedno radi... Mislim pa, da pri vas sploh ne gre za vero ali nevero, ampak samo za to, da s sestro odrasteta, sprejmeta starše, kakršni pač so (to navadno ni tako lahko ) in se postavita za svoje odločitve, mišljenje...
|