BAMBINA_
|
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen imam slabo vest.noseča sem 2 mesca in kadim.nekak mi paše ne skadim veliko..a katera kadi v nosečnosti? Pomisli, kako slabo vest boš šele imela, če bo s tvojim otrokom kaj narobe... Meni sicer dol visi, če nosečnica kadi, ampak, upam pa, da se zavedate, da s tem pač ogrožate zdravje svojega otroka in če bo res karkoli narobe, povezano z vašim kajenjem, morate vzeti v zakup, da ste za njegovo stanje KRIVE ve; njihove mamice! Pa še malo sem pogooglala - mogoče se te kateri od člankov dotakne v tolikšni meri, da boš postala odgovornejša in namesto na svoj užitek, mislila raje na otrokovo zdravje. Kajenje najbolj ogroža ženske med nosečnostjo, ko je spremenjeno hormonsko ravnovesje. Kajenje med nosečnostjo resno ogroža zdravje otroka. Ugotovili so, da za 40 % poveča možnost izven maternične nosečnosti in za sedem krat nevarnost za nenadno smrt dojenčka v zibelki. Nikotin, ki potuje skozi placento in doseže plod, lahko povzroči hude deformacije na plodu in celo splav. Kajenje ima vpliv tudi na zanositev in kadilke imajo za 30 % manjšo možnost, da bodo zanosile kot nekadilke. Matere - kadilke rodijo manjše in lažje otroke kot nekadilke. Kajenje prav tako močno poveča nevarnost predporodne umrljivosti. Otroci mater, ki so med nosečnostjo kadile, so do starosti 7 let še vedno nekoliko slabše razviti od svojih vrstnikov. Nosečnice, ki med nosečnostjo kadijo, pogosteje rojevajo otroke s t.i. zajčjo ustnico, pravi raziskava izvedena na Norveškem. Že predhodne raziskave so pokazale, da kajenje povečuje tveganje rojstva otroka z zajčjo ustnico in razcepljenim nebom. Novi rezultati temeljijo na analizi podatkov 1336 otrok, od katerih je 575 otrok imelo razcepljeno ustnico. Škodljivo je zlasti kajenje med nosečnostjo, saj povzroči zmanjšan prenos kisika in krvi v posteljici, zaradi česar plod prejme manj hranljivih snovi.Pri materah kadilkah je večje tveganje za prezgodnji porod, zaplete pri porodu in pogosteje rodijo novorojenčke z nižjo porodno težo, ki so bolj dovzetni za različne zaplete in infekcije po rojstvu. Tudi vdihavanje tobačnega dima iz okolja lahko povzroči, da je novorojenček nekoliko lažji kot bi bil sicer, prav tako pa pasivno kajenje vpliva na poslabšanje že obstoječih zapletov. Otroci mater kadilk so tudi po rojstvu izpostavljeni različnim tveganjem. Kajenje matere v nosečnosti in tobačni dim iz okolja povzročita kar tretjino do polovico sindromov nenadne smrti novorojenčka, tudi v kasnejših letih imajo otroci mater kadilk pogosteje težave pri branju in računanju, lahko so nekoliko manjši od otrok mater nekadilk in večja je verjetnost za razvoj motenj pozornosti in ohranjanja koncentracije.