N.SI
|
ODSVETUJEM! Letos sva bila z dragim na poročnem v Indoneziji (Bali, Lombok in Gili Trawangan), povsod po 5-6 dni. Bilo je čudovito - a menim, da ni za 5-m otročka... 1. dooooolgaaaaaaa pot: bila sem v 12 t nosečnosti... mi ni bilo nič, pač rita me je bolela, kot vsakega. 3x presedala (Lj-Frankfurt Frankfurt-Katar in Katar Denpasar; vmes smo se sicer ustavili v Kuala Lumpurju a tisti, ki nam ni bila to končna postaja, nismo smeli zapustiti letala in smo na njem čepeli 1 uro, da so ga počistili in sprejeli nove potnike) - pot v eno smer je s presedanjem in vmesnimi postanki, ki so bili super-glede na to da so te prisilili malo migati trajali ca. 18-19 ur... (seveda, boste rekli, dojenček bo spal, malo se dojil ipd. - letela sem s Katar Air, super, mega - odlična letalska družba, med najbolj zaželenimi, visoko-kakovostno letalo, postrežba, hrana, filmi, dekice, nogavice in zobne ščetke ipd.) a je bilo kar nekaj dojenčkov na letalu - starši običajno dobijo sedež do neke poličke, kjer lahko otroka odložite v košari, da spi, ali pa ga tam previjate oz. da odnesete v wc, kjer je previjalna deska); no moj point je ta, da se le namučiš, da ga v tistem strnjenem prostoru previješ - sploh če se je konkretno podelal, če ga mučijo kolike ipd. Vem, da sploh nismo imeli miru - en dojenček joka-začnejo vsi ... Dobro, mi2 z možem sva itak v pričakovanju pa naju to ni motilo (bolj kot vse na svetu me motijo smrdljivi štunfi potnikov!!!) - a menim da je to pravo mučenje za (ne štunfi , ampak potovanje). 2. klimatske razmere: no, kot vesta je Bali na drugi strani ekvatorja, torej tik pod njim in je temu primerno bilo že meni nemalokrat mučno, saj so na Baliju številčni budisti, ki imajo za obred in darovanje bogovom v navadi pred VSAKO! trgovino, restavracijo, agencijo, banko... postaviti hrano in prižgati tiste "dišeče" sveče, ki pa v tisti sopari, smogu (saj je avtomobilov ooooogroooooomnoooooooo) in za moje pojme skoraj nič kisika ubijajo... Najmanjši problem je, ko stopiš iz klimatiziranega hotela ven si moker v sekundi (torej, poten) - večji problem se mi je zdel, ker nenormalno klimatizirajo prostore - pa sva z dragim nemalokrat v trgovinah zmrzovala - 18-19 stopinj), ko sva pa stopila ven 32-35 (poudarjam, da njihovih 32 stopinj NI NAŠIH 32, saj imajo več vlage v zraku!) umirala, in še to v senci... na soncu niti ne pomnim... Tankala sva na hekto-litre vode... 3. prehrana: če dojiš, naj ti povem, da se moraš zavedati, da je njihov standard daleč za evropskim... a) voda: je samo flaširana, v nekaterih hotelih se sicer lahko tuširaš s sladko vodo a v mnogih je slana, ker je proces prečiščevanja vode iz slane v sladko preklemano drag, aparatur imajo na populacjio premalo in največ smrti se v Indoneziji zgodi ravno zaradi pomanjkanja pitne vode, kar pomeni, da jo šparajo... Jaz sem sicer bila na Baliju in Lomboku v hotelih, kjer so imeli na voljo sladkovoden tuš... Na Gili Trawanganu, ki je mini otoček, ca. naš Bled, pa v 5*bungalovih, sicer čudovitih, slano ponudbo... b) hrana: njihova lokalna - je nisem probala iz že zgoraj omenjenega razloga - sem bila nseča, prvo trimesečje in nisem želela riskirati s pikantnimi zadevami... evropska hrana pa je bila, kot tudi že rečeno, daleč pod našimi standardi, bolj skopa. In še, največji problem za moje pojme - ogromno mačk in psov na Baliju se potepa okoli in restavracije so "odprtega" tipa... kar pomeni, muham se ne da ubežati... tako sva z dragim z eno roko jedna, z drugo pa odganjala muhe... c) higiena: v hotelih in restavracijah - no, nimam pripomb... vse ok, vsaj mi2 nisva imela težav... a zunaj, ko te sm in tja kaka žužka piči in niti ne veš kaj ipd. - no, bolnice nisem videla, tudi mislim da samo dve lekarni... Bila sem v Kuti, ki je ca. 30-40 min od gl. mesta Denpasarja. Vem, da sem povzela bolj-ali manj negativne zadeve ven, a to sem želela... Midva z dargim sva imela sicer deloma vodeno, deloma pa raziskovalno počitnikovanje, saj sva bolj avanturistične narave - ko se odmakneš kak meter v notranjost, kjer je beda, pa je tudi ogromno odpadkov, umazanije... Mene nič ne moti - zavedala sva se kam greva in sva želela na Bali in ostale otočke, a z otrokom bi se odločila za Evropo oz. razvitejši svet in ne ti. tretji svet... Se opravičujem za dooolg mail, in ne me narobe razumeti, da kompliciram, a vseeno je otroček še vedno v občutljivi fazi in mislim, da je ogromno drugih super krajev za počitnikovanje in ko bo otrok kako leto in več pa vsi trije le pojdite na Bali - je res super... Nama ni žal.
|